«Бібліотека для людей, а не для книжок!»

“Прагніть не до успіху, а до цінностей, які він дає”, – Альберт Айнштайн.

Готуючи добірку про діяльність бібліотек у літній сезон, випадково натрапила на заходи в дитячій бібліотеці Нововодолазької селищної ОТГ (Харківська обл.) і зрозуміла, що добірка трохи зачекає. Історія успіху нововодолазьких бібліотек вселила надію, що до розбудови і розвитку публічних бібліотек долучаться й інші керівники об’єднаних громад, адже: “Через 20 років ви будете більше розчаровані тими речами, які ви не робили, ніж тими, які ви зробили. Тому відчальте від тихої пристані. Відчуйте попутний вітер у вашому вітрилі. Рухайтеся вперед, дійте, відкривайте!” ( Марк Твен).

Нововодолазька селищна ОТГ (Харківська обл.) була створена 24 січня 2017 року з 5-ти сільських та однієї селищної ради.  До ОТГ увійшло 23 населених пункти, населення ­– 19 тисяч осіб. Створено 7 старостинських округів. Площа об’єднаної територіальної громади: 351.63 км .

За результатами виборів до влади прийшли цікаві особистості, які стали місцевими лідерами. Серед них – голова Нововодолазької ОТГ Олександр Єсін. Саме для цієї команди питання надання жителям якісних і доступних послуг у сфері культури є одними з магістральних напрямів розвитку ОТГ.

«Бібліотека для людей, а не для книжок!»  Саме таким гаслом можна охарактеризувати ставлення влади і спільноти до «бібліотечної реформи».

У 2017 році створено «Відділ культури, туризму, молоді та спорту Нововодолазької селищної об’єднаної територіальної громади», який за конкурсом очолила Євглевська Наталія Юріївна.

3 січня 2018 року в ОТГ було зареєстровано Комунальний заклад «Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади», який має дев’ять філій – дитячу, міську та сільські бібліотеки-філії.

Закордонні відрядження представників влади (у т.ч. до ґміни Вишневої у Польщі) не лише залишили приємні спогади й враження, але й спонукали до конкретних дій в громаді.

«У поляків ми побачили, як може працювати сучасна бібліотека, навіть якщо там усього два співробітники. У них дуже великий простір: двоповерхова будівля, три величезні кімнати. Одна людина сидить на електронній реєстрації. У нас також мрія перевести все в електронний каталог, щоб не було жодних паперових формулярів. Інша людина займається виставками, екскурсіями, тобто організує культурний простір. У ґміні Вишнева працює програма, завдяки якій бібліотекар збирає групу пенсіонерів і відвозить їх на концерт або в театр у місто», – розповіла ТОВ “Слобідський край” начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Нововодолазької селищної ради Наталія Євглевська.

Першим кроком у реалізації «бібліотечної реформи» стала зміна режиму роботи бібліотек на користь зручностей мешканців громади.

Замість «з 8.00 до 17.00» змістили час роботи на годину вперед, щоб жителі громади мали змогу, повертаючись із роботи, заходити й до бібліотеки. Окрім того, заклади почали працювати й по суботах. У перспективі – зробити графік роботи бібліотек ще більш гнучким і зручним для відвідувачів.

Змінився не тільки графік роботи, а й зарплати. У дев’яти філіях публічної бібліотеки працюють 12 бібліотекарів. Якщо до створення ОТГ половина з них працювали на чверть або половину ставки, то після об’єднання всі почали працювати на повну ставку, гроші на це виділяють з бюджету громади.

Другий крок –  трансформація бібліотечного середовища без кардинальної зміни існуючого типу бібліотеки.

«У Польщі бібліотеки – просторі, яскраві приміщення. А наші заклади на той час нагадували «Радянський Союз», – згадує Наталія Євглевська. –

І коли раніше ми намагалися запровадити якісь зміни в бібліотеці, нам казали: «Ви спочатку ремонт зробіть». Ми і взялися за облаштування простору».

Важливо зазначити, що з початку свого утворення Нововодолазька ОТГ по багатьох напрямах активно співпрацює з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ.

Довідка: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує Україну за дорученням Федерального уряду Німеччини на шляху демократичних перетворень з 1993 року. Станом на 31.12.2017 року 284 національних і 55 іноземних фахівців, а також 1 радник з розвитку представляють GIZ в Україні.

Працівники дитячої бібліотеки та дитячої школи мистецтв написали спільний проект «Табір вихідного дня для дітей громади», і він переміг у конкурсі, що проводив GIZ.

Проект передбачав, що 10 % фінансує місцевий бюджет, усе інше – GIZ.

«За гроші громади було зроблено ремонт приміщення – замінили вікна, двері, підлогу, стелю, освітлення, а німці надали нам сучасні меблі», – зазначила  директор КЗ «Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади» Нововодолазької селищної ради Тетяна М’ячина.

31 травня 2019 року відбулося відкриття сучасної оновленої дитячої бібліотеки, яка не лише модернізувала матеріально-технічну базу, але й переорієнтувала діяльність на інноваційний шлях.

За два останні місяці окрім традиційних послуг відвідувачам запропонували:

Різноманітні майстер-класи, воркшопи, перегляди фільмів, квести тощо.

Курси з комп’ютерної грамотності (особливо популярні серед користувачів старшого віку).

Бібліоняня. Користується величезним попитом серед населення Нововодолазької ОТГ:  якщо батькам потрібно в банк, магазин чи до перукаря, а малечу ні з ким залишити – welcome до дитячої бібліотеки, тут малі сумувати точно не будуть. Їх розважатимуть іграми, цікавими розповідями чи майстер-класом, а ще пригостять чаєм.

У бібліотеці є спеціальний журнал обліку, де записуються координати й контакти батьків та час відвідування закладу. Бібліоняня працює з 9 до 14 години, однак о 14.00 дітей ніхто не виганяє. Користуються послугою і жителі сусідніх сіл, які не входять в ОТГ. Послуга безкоштовна.

Курси з англійської мови. Безкоштовні заняття для дітей віком 8–12 років проводить волонтер (учителька англійської мови Вікторія Гюрлек).

Робота поза межами бібліотеки. У найбільш людних місцях, де є поруч дитячі майданчики, працюють бібліотеки просто неба. Поки діти бавляться на майданчику, батьки можуть щось цікаве почитати, та й самі малі можуть погортати розвиваючі книжки. Бібліотекарі розповідають про заходи, які відбуваються в їх закладі. Програма щодня дуже насичена, з нею можна ознайомитися на сторінці бібліотеки у Фейсбуці.

Професійне самовдосконалення стало для бібліотечних працівників Нововодолазької ОТГ свідомим, цілеспрямованим процесом підвищення рівня власної професійної компетентності та розвитку професійних якостей. Підтвердженням тому є постійне відвідування працівниками різноманітних навчань від європейських партнерів, на кшталт «креативне мислення», «командний інтелект», «арт-терапія», «маркетинг у бібліотеці» тощо, як у Новій Водолазі, так і в інших містах. Завдяки підтримці європейських партнерів бібліотекарі навчилися писати проекти для Бюджету участі. Цього року бібліотеки подаватимуть на конкурс чотири свої проекти.

Також, представники Нововодолазької ОТГ долучилися до громадської спілки «Культурна ліга Сходу».

Довідка: 25 представників закладів культури зі cходу України створили спілку «Культурна Ліга Сходу» https://www.facebook.com/CulturalLeagueoftheEast/ за підтримки GIZ Ukraine. Головною метою «Культурної ліги Сходу» є: захист та втілення прав і свобод шляхом об’єднання зусиль та сприяння задоволенню культурних, просвітницьких, економічних, соціальних, освітніх, гендерних, творчих, житлових, екологічних, трудових, майнових та інших інтересів.

До складу спілки увійшли більше 25 представників закладів культури Харківської, Дніпропетровської і Запорізької областей, які покривають територію з населенням понад 4 мільйони мешканців.

Завдяки «бібліотечній реформі» за рік зросла кількість читачів і відвідувачів бібліотек у Нововодолазькій ОТГ. Так, у першому півріччі минулого року у громаді налічувалося 3417 читачів, за аналогічний період 2019 року – 3930 читачів. За перше півріччя 2018 року різноманітні бібліотечні заходи відвідали 710 жителів громади, а за аналогічний період 2019 року – 852 відвідувачі. Окрім цього, курси комп’ютерної грамотності відвідали 10 жителів громади, послугою бібліоняня було охоплено 20 дітей, а курсами англійської скористалися 38 дітлахів.

І наостанок. Забираючи онуків з бібліотеки, 60-річний Валерій Іванович Яковенко зазначив, що: «Те, що було, і те, що сьогодні – як день і ніч, велика різниця. Співробітники бібліотеки роблять велику справу – привчають дітей до корисних речей і прибирають з вулиці».

 

Матеріал підготовлено за публікаціями ТОВ “Слобідський край”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)