Любов до зони власного комфорту

На цей допис наштовхнули певні враження від зустрічі із колегами Київської області. У черговий раз переконалась, що зона власного комфорту є привабливою для багатьох. І це зрозуміло, адже  протягом десятиріч остатковий принцип фінансування бібліотек, буденність технологічних процесів, режим роботи, традиційність заходів, заморожування професійного розвитку на певних сходинках сприяло формуванню  затишного, зручного штучного шару власної реальності.
Але, задовольняючись такими звичними рутинними діями та думками, значна кількість колег опинилась у надзвичайно застійному становищі, з якого вибратися складніше, ніж може здатися на перший погляд.

Не збираюсь дорікати, а лиш пропоную здійснити короткий аналіз: порівняти окремі практичні поради і рекомендації Джошуа Вайцкіна із власними відповідями на запропоновані питання. Можливо це у колег викличе бажання  зробити певні кроки до змін…
Починаємо:

  • Весь секрет успіху, за словами Джоша, криється в умінні вчитися.

Коли в останнє Ви підвищували кваліфікацію в Центрі

 неперервної культурно-мистецької освіти Національної

академії керівних кадрів культури і мистецтв?

Які онлайн-курси Ви прослухали за останні три роки?

 Яка стаття у професійній періодиці за 2019 рік

 Вас найбільше вразила ?

 (Відмовка щодо відсутності комп’ютерів, інтернету,

передплачених журналів –  не приймаються, адже є обласний

тренінговий центр, ЗНЗ (або інший заклад)

з комп’ютерами,  діють ВСО та МБА тощо)

  1. Визначте на якому рівні Ви перебуваєте

На сьогоднішній день маємо позитивні приклади трансформації бібліотек у сучасні функціональні простори з відповідним набором послуг. Також,  маємо бібліотеки не з найсучаснішою матеріально-технічною базою, але готових приймати нестандартні рішення та оперативно реагування на виклики сьогодення. У той же час,  маємо бібліотеки, що залишаються сховищем радянських книжок…

Перехід на новий етап вимагає особливих зусиль. Хочете зайняти місце посередині? Тоді отримаєте значний ліміт помилок. У такому разі кожна невдача буде сприйматися як відступ назад. Впоратися і подолати це можливо.

Що ж робити, щоб стати краще за інших? Потрібно ризикувати там, де інші відступають, використовувати кожну несприятливу ситуацію в своїх цілях, витягуючи з неї черговий життєвий урок.

Якщо ж Вам імпонує першість в усьому, обов’язковими умовами стануть аналітичний розум і завзяття. Для таких людей кожна перешкода стає додатковим поштовхом до дій, до пошуку виходу, до зміцнення рішучості перед подоланням складних перешкод. Варто лише перестати здаватися після найменшої невдачі. Якщо так, то можна пережити будь-які труднощі.

Пригадайте, коли в останній раз Ви проводили SWOT-аналіз

 діяльності бібліотеки і наскільки чітко усвідомлюєте

її сильні та слабкі сторони, можливості та загрози?

Коли в останній раз проводили порівняльний

 аналіз відносних показників (за 3-4 роки)?

Чи володієте переліком прогалин у професійних

 знаннях та можливих шляхів їх подолання?

  1. Хочете досягти досконалості? Відмовтеся від посередності.

Існування в безпечній і комфортній шкаралупі не дозволить Вам зробити навіть кілька кроків на шляху до успіху. Справа в тому, що цей шлях неможливий без перешкод, без руйнування тих рамок, в які люди себе заганяють. Для того щоб зрозуміти, що чекає Вас на шляху до прогресу, згадайте рака-відлюдника: по мірі свого росту він вже не може уміщатися в маленькій мушлі і врешті йому доводиться вилазити з надійного панцира та відправлятися на пошуки нового. У цей час він дуже вразливий, але життя вимагає від нього здолати усі перешкоди, нерішучість і страхи.

Чи змінилась кількість бібліотечних послуг за останні чотири роки?

 Чи збільшилась кількість партнерських відносин

 з організаціями, відомствами, службами за останні чотири роки?

Чи приймаєте Ви участь в роботі команди по

 розробці Стратегічного плану розвитку  своєї ОТГ?

Чи відчуваєте власну відповідальність за застійне життя бібліотеки?

  1. Навчіться сприймати поразки. Важливо розуміти одну важливу істину – труднощі та невдачі неминучі на шляху до досягнення мети. Все що Вам потрібно – навчитися гідно їх сприймати та черпати безцінний досвід і навчання. Успіхи приходять після поразок.

 У скількох проектних пропозиціях Вам було відмовлено? Чому?

Скільки заявок до органів управління культурою або

 депутатського корпусу  щодо покращення матеріально-технічної

бази бібліотеки було відхилено? Чому?

Скільки Ваших прес-релізів залишилось поза увагою ЗМІ? Чому?

 Наостанок.

Встановіть межі між голлівудськими фільмами і власною реальністю.

Ми не можемо прораховувати наперед нові обставини, важливі моменти і нові пригоди. Попереду чекає чимало життєвих сюрпризів. Незалежно від того, скільки зусиль Ви докладете до підготовки чи подолання несподіваних перешкод, Ви все одно повністю не будете е готові. Для отримання якісного результату доведеться діяти, часом не за наміченим планом, а по ситуації.

Головне – підготувати платформу для вирішення проблем, залишивши місце для творчих, нестандартних, креативних ідей, ефективних навіть в жорстких умовах тиску.

Не варто проводити життя в очікуванні чогось, треба жити і діяти зараз !

Довідка

Джошуа Вайцкін – американський шахіст і майстер Тайцзіцюань. Відомий завдяки біографічному кінофільмі у «У пошуках Боббі Фішера» та участі у створенні комп’ютерної шахової програми Chessmaster. Досягав успіху із самого дитинства. У 9 років Вайцкін виграв свій перший чемпіонат, відкривши серію блискучих перемог, які принесли йому славу «шахового вундеркінда» та 8 титулів чемпіона США (у різних вікових категоріях). Учасник створенні комп’ютерної шахової програми Chessmaster .

Автор книг: « Атакуючі шахи: агресивні стратегії, внутрішні рухи від юніорського чемпіона США з шахів (1995) та «Мистецтво вчитися: внутрішня подорож до оптимальної продуктивності» (2008). Детальніше тут:  https://en.wikipedia.org/wiki/Joshua_Waitzkin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)