Прес-тур: Ржищівська ОТГ

Ржищів – невелике містечко в Київській області, розташоване в гирлі р. Леглич, що відноситься до басейну Дніпра. Тут народилась славетна Ліна Костенко. І саме сюди 26 червня 2019 року вирушили учасники прес-туру представників регіональних та місцевих ЗМІ  у Київському РВ АМУ в рамках проекту «ПУЛЬС» на тему: «Перша на Київщині ОТГ з адміністративним центром у місті обласного значення. Перші кроки. Перші здобутки. Перспективи розвитку».

Супроводжували прес-тур в.о. обов’язків міського голови Ржищева Христина Чорненька та її заступник Юрій Терещенко.

Знайомство із мальовничим Ржищевом розпочалося із оглядового майданчика «Липки». Краєвиди дніпровських вод вражають своєю тихою могутністю.  Ці схили, кручі, були свідками не тільки ландшафтного творення, а й спостерігали народження історії людства в цілому та української державності зокрема.

 

Сьогодні Ржищів творить нову історію.

Довідка:

23 серпня 2018 року була створена Ржищівська міська об’єднана територіальна громада. До її складу увійшли місто Ржищів та 5 сільських рад (9 сіл).

Площа об’єднаної територіальної громади: 187.81 км 2

Чисельність населення громади: 10353

Міське населення: 7445

Сільське населення: 2908

Позаду залишились певні проблеми, які довелося вирішувати під час початку реформ. Приєднавши до міста обласного значення навколишні села,  громада міста бере значну відповідальність. Представники влади ОТГ відкрито розповіли про виклики з якими зіткнулися, про спротив і бажання об’єднуватися. Журналістам представили команду, яка приймає рішення: старости сіл, керівники різних напрямків роботи. Усі вони наголошували, що у пріоритеті розвитку громади стоїть пересічний житель.

Першочерговим завданням, за словами Х.Чорненької, стало гасло «Привести у порядок наше місто». Тому і розпочали з ремонтів доріг та закладів соціальної інфраструктури. Дитячі садочки, школи з інклюзивними центрами, медичні заклади стали першими, які відчули ефективність децентралізації. Ми мали змогу побачити їх безпосередньо.

Незабаром плануєть відкриття новенького ЦНАПу. Придбано комунальну техніку: міський автобус, трактор, автовишку.

Важливі для громади питання екології. Вже є певні кроки в цьому напрямі. Так, проводяться роботи для відновлення гідрологічного режиму та покращення екологічного стану річки Леглич.

У розрорбці зараз Стратегія Ржищівської ОТГ, розроблення фірмового стилю та сайту Ржищівської ОТГ, стратегія просторового планування. Важливо, що у пріоритетах окремим пунктом стоїть навчання працівників виконкому, структурних підрозділів, комунальних підприємств.

Мене особисто цікавила найбільше галузь культури та місце бібліотеки у соціокультурному просторі ОТГ.

Ржищів має значний культурний потенціал.

Незвичайний Трипільський парк у Ржищеві, названий на честь давньої культури, розкинувся перед будівлею міськради. Він був заснований у 2003–2004 роках. У парку можна детально ознайомитися з головними предметами однієї із найстаріших народностей – трипільців, які заселяли тутешні землі тисячі років тому. У Трипільському парку є збільшені скульптури, які точно повторюють форму і малюнок найдавніших артефактів трипільців. У ньому можна знайти зображення сонячного годинника, квітів, птахів, тварин, фігуру жінки в традиційному орнаменті і багато іншого, створеного скульпторами М. Біликом і М. Сиваком. У центрі парку стоїть традиційна трипільська посудина, схожа на бінокль. Її також можна побачити на гербі міста Ржищів.

Поблизу міста Ржищева є затоплена церква з дзвіницею, або ж Спасо-Преображенський храм. Стоїть вона за 200 метрів від берега на невеликому острові. Збудовано святиню 1822 року коштом місцевого поміщика Гусинського. Розташовувалася вона у селі Гусинці, якого вже немає на карті України: в 70-тих роках минулого століття під час створення Канівського водосховища воно пішло під воду. Незайманими лишилися кілька пагорбів, які стали островами. На одному з таких і стоїть так звана затоплена церква біля Ржищева.

Щорічно на Співочому полі Ржищева відбувавється фольклорно-етнографічний фестиваль “Ржищівський вінок”. Місто  приймає найкращих майстрів народно-ужиткового мистецтва та фольклорно-етнографічні колективи Киівщини! Кожного року на фестивалі артисти підкорюють неперевершеним українським колоритом танців, пісень.

Під час фестивалю для гостей міста будуть запропоновані екскурсіі. Цього року цей захід відбудеться 5 липня.

Сільські населені пункти активно долучаються до заходів на популяризацію громади. Так, широкого розголосу набуло фольклорно-етнографічне свято «Колодій».

На території села Балико-Щучинка розташований Музей-меморіальний комплекс «Букринський плацдарм».

Виконувач обов’язків міського голови Ржищева Чорненька Христина зазначила, що на сьогодні є багато планів розвитку, перспективних пропозицій та багато активних людей, які хочуть змінювати життя свого міста та сіл на краще.

Христина Чорненька: “Ми на шляху перетворення Ржищева у туристичний центр”

Тепер про бібліотеки.

ОТГ отримала 9 бібліотек. Це 2 міські бібліотеки Ржищева, 2 бібліотеки з Миронівської ЦБС та самостійні бібліотеки Кагарлицького району.  В ОТГ прийнято рішення утворити публічну бібліотеку з філіями. Зараз проводиться конкурс на посаду керівника публічної бібліотеки, про що є оголошення на сайті.

Зараз бібліотеки стоять перед викликом – якими вони мають бути, щоб бути потрібними власній громаді.

Статистичні дані: найбільшу площу (майже 270 м2) має Ржищівська міська бібліотека для дорослих, найменші 3 сільських бібліотеки – 30-36 м2. 4 бібліотеки потребують капітального ремонту. Усі, за винятком однієї, опалюються. У трьох бібліотеках є 10 комп’ютерів (для користувачів 1).  3 комп’ютери з доступом до інтернету.  Підключено до Інтернету 2 бібліотеки. У бібліотеках міста є Wi-Fi доступ для користувачів.

5 бібліотек працюють повний робочий тиждень, 3 бібліотеки від 11 до 20 год на тиждень, 1 бібліотека до 10 год на тиждень.

Завдання влади – забезпечити населення бібліотечним обслуговуванням і комфортними умовами у бібліотеці.  Сприяти поповненню бібліотечного фонду новими книжками. Завдання бібліотекарів – наповнити бібліотечну роботу новими смислами.

Потреба на оновлення бібліотечних послуг у громаді є. Про це свідчить ініціатива місцевого активіста Олександра Колосюка про створення сучасного, зручного, комфортного, зрозумілого і доступного простору культури «Арт-кафе «БІБЛІОТЕКА»  для проведення наступних заходів:

– Зустрічі та дискусії з цікавими людьми;

– Концерти живої музики;

– Перегляди фільмів;

– Інтелектуальні та розважальні ігри;

– Майстер-класи та тренінги;

– Мистецькі виставки.

Проект презентовано на сесії міської ради. Реалізація  планується спільними зусиллями влади та активістів, громадських організацій, волонтерів, меценатів, приватних підприємців та всіх небайдужих до розвитку культури людей.

Подробиці тут

Якщо ініціатива зміни парадигми бібліотечного обслуговування йде від громадськості, є позитивна перспектива – бібліотека буде потрібною громаді. Важливо не залишатися осторонь процесів, які стосуються бібліотеки.

З методичної точки зору можна порекомендувати бібліотекарям Ржищівської ОТГ включитися у розбудову туристичного майбутнього громади. Публічні бібліотеки мають у цьому напрямку значні напрацювання.

Поки що незайманою залишається ніша популяризації  громади у мережі. В інтернеті дуже мало інформації про Ржищів, і саме бібліотеки могли б узяти на себе це навантаження, адже ми завжди вели краєзнавчу роботу, і маємо унікальні матеріали.

Хочеться щоб бібліотеки виграли від об’єднання, а громада виграла від бібліотеки, що працює ефективно!

Чекаємо інформації про історію успіху Ржищівської публічної бібліотеки!..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)