Гуртуймося, бо наша планета Земля потребує турботи та захисту!

Чи є у Вас найулюбленіша екоторбинка? Такий собі витвір мистецтва з тканини із різноманітними принтами або на соціально важливі теми, або «мімішними» котиками, або, як у мене, тематичний із написом «Відкриваєш книгу – відкриваєш світ» від Видавничого дому «Школа». Таких торбинок у мене декілька – при нагоді вибираю що пасує під вбрання та настрій))) Торбинку беру не лише на закупи.

Коли, наприклад, цього року на Книжковому Арсеналі я придбала величеньку за форматом книжку на 540 сторінок, то раділа, що у сусідів видавництва можна було придбати саме такого формату торбинку. А скільки книжок у торбинці «мігрує» щодня з дому до бібліотеки, а згодом знов додому!..

А чи готові Ви відмовитись від поліетилену на користь пакетам, виготовленим з екологічної сировини? Коли випозичаєте в бібліотеці книжки додому, кладете їх до екоторбинки/паперового пакету чи за звичкою користуєтесь поліетиленовим пакетом? Переходимо до справ бібліотечних!

Наприкінці червня у Черкасах презентували 20 проектів-переможців конкурсу мікрогрантів «Час діяти – 2019», що організовує БФ «Урожай-громаді» за фінансової підтримки ТОВ «НВФ «Урожай», що входить до Групи агроіндустріального холдингу МХП.

На участь у конкурсі було надіслано 34 проекти з Київської та Черкаської областей.

  • Окрім того, агроіндустріальний холдинг МХП реалізовує наступні соціальні проекти: «Село: кроки до розвитку», що покликаний сприяти створенню та розвитку малого бізнесу на селі;
  • цьогоріч стартує «Добробут громади». У межах конкурсу 10 авторів кращих розвиткових проектів територій ОТГ отримають по 100 тисяч гривень.

До проектів-переможців конкурсу «Час діяти – 2019» входять й автори-бібліотекарі:

  • Фартух Наталія, «Створення ЕКО клубу «Живемо в стилі ЕКО» (КЗ «Катеринопільська централізована бібліотечна система»);
  • Адаменко Олена, «Діти проти поліетилену» (КЗ «Катеринопільська централізована бібліотечна система»).

Проект «Діти проти поліетилену» передбачає виготовлення крафтових пакетиків зі звичайного паперу.

«Ми зайшли у магазин і проаналізували пакування продуктів. Пакетики скрізь! Ми в бібліотеці постійно займаємося творчістю. Вирішили, що створення власними руками екологічних упаковок − нескладно та доступно. Перші пакетики виготовимо для хлібобулочних виробів, потім подумаємо над кількома варіантами у різних розмірах та логотипом, наприклад, у вигляді дитячої долоньки. Коли справа піде, презентуємо пакетики у магазинах, аби зацікавити потенційного покупця. Можливо, до дорослих швидше достукаємося ручками дітей і це переконає власників крамниць зменшити використання поліетилену», − резюмує Олена, авторка проекту.

Конкурсанти вирішили розпочати екопросвітницьку роботу із проведення майстер-класів у трьох школах, які діють на території селища. А згодом, на постійній основі, в бібліотеці запрацює спеціальний гурток.

Джерело: «Прочерк. Про це говорять Черкаси»

Чому сьогодні так важливо змінити правила гри на користь майбутніх поколінь?

3 липня  2019 року стартує всеукраїнська акція «День без поліетилену», що проводиться Програмою розвитку ООН спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України, міжфракційним об’єднанням ВРУ «Зелена енергія змін» та ZeroWasteAllianceUkraine.

До небайдужих українців звернувся Остап Семерак, Міністр екології та природних ресурсів України.

Столична влада закликала киян долучитись до Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів 3 липня. Про це повідомляє прес-служба КМДА.

Львівська міська рада у партнерстві з ГО Zero Waste Lviv на початку липня розпочинає другий етап просвітницької кампанії «Без поліетилену», що сприятиме змінам стандартів обслуговування та популяризуватиме серед мешканців практику закупівлі продуктів у багаторазову тару.

«До цієї акції вже зараз долучилося 8 мереж, а це близько 200 магазинів. До слова, ми підготуємо окреме рішення виконавчого комітету, яке дасть змогу супермаркетам в правовому режимі проводити таку діяльність, тобто пропонувати їжу в багаторазовій тарі, пропонувати як альтернативу багаторазові торбинки тощо. Тому запрошуємо всіх! Будьте еко, адже це сьогодні модно», — розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Джерело: galinfo

Між іншим! На зустрічі «Великої двадцятки», що відбулася в Осаці в Японії на минулому тижні, було досягнуто домовленості до 2050 року зовсім відмовитися від пластикового пакування.

Якщо ваша родина дбає про природу, а ви про власне здоров’я та здоров’я дітей, бібліотека у свою чергу усвідомлює соціальну відповідальність та лідерство в екологічній освіті, а громада загалом сповідує прихильність до екологічної стійкості, то просто насолоджуйтесь життям в стилі Еко!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)