Проблеми трансформуємо у завдання + Комунікація надихає до змін = Отриманий досвід збагачує

Ви за новинами скучили? Ні? А от ми постійно моніторимо океан інформаційних повідомлень, аби збагатити вас можливостями. Сьогодні стільки всього у світі відбувається!.. Не менше подій також у бібліотечної спільноти країни. От, до прикладу, 11–12 квітня Навчально-бібліотечний комплекс Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого у Харкові приймав учасників IV Міжнародного форуму молодих бібліотекарів УБА. Ви запитаєте, чи згадували ми бібліотеки об’єднаних територіальних громад? Так, у контексті розрахунків ефективності діяльності бібліотек (ROI), як можливості здійснення таких прорахунків бібліотекарями бібліотек ОТГ.

А зараз пропонуємо приєднатися до подорожі по професійним локаціям на бібліотечній мапі країни!

9 квітня у Гуляйпільській бібліотеці імені Василя Діденка (Гуляйпільська міська ОТГ, Запорізька обл.) молодь збиралася на «Світове кафе». Мета важлива — визначити шляхи та можливості покращання життя у власному місті, які зміни мають відбутися у громаді, щоб молодь поверталася додому.

Під час зустрічі оговорювали наступні теми:

  • Дозвілля: як хочете проводити вільний час?
  • Навчання/працевлаштування – нові можливості.
  • Здоровий спосіб життя: ефективна пропаганда.

Зустріч відбулася у рамках реалізації проекту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО», що виконується GIZ.

Які вікові категорії були охоплена анонімним опитування, які ідеї було згенеровано та за що голосувала молодь, читайте на сайті інтернет-видання Гуляйполе.City

15-17 квітня у Хмельницькій ОУНБ спільно з Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтва відбувся обласний семінар «Місце бібліотеки в об’єднаній територіальній громаді: виклики та перспективи» для опорних бібліотек громад. Коло питань, що були обговорені бібліотечною спільнотою Хмельниччини, можна знайти у програмі.

Відкрила семінар директор Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки К. А. Чабан, яка ознайомила присутніх з програмою роботи семінару, окреслила основні завдання бібліотек ОТГ Хмельниччини на етапі формування органів місцевого самоврядування. Детальніше читайте на офіційному сайті Бібліотеки.

Учасниками практикуму «Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики у Одеській області», що відбувся 16 квітня 2019 року в Одеській ОУНБ ім. Михайла Грушевського, стали представники (начальники та провідні фахівці) відділів культури Вилківської міської ради, Затишанської, Кілійської, Балтської, Березівської, Лиманської об’єднаних територіальних громад (ОТГ), бібліотекарі Одеської національної наукової бібліотеки, міської централізованої системи, Регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (ОРІДУ). Докладніше на сайті «Сила громад: все про децентралізацію в Одеській області».

На офіційній Facebook-сторінці Дніпропетровської ОУНБ імені первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія повідомляють, що 17–19 квітня тут стартувала обласна квітнева школа «Сучасна публічна бібліотека у новій парадигмі бібліотечного простору: методичні аспекти». У першій день учні школи мали змогу ознайомитися із виступами-консультаціями директорки КЗК «ДОУНБ» Н. М. Тітової «Шляхи реформування публічних бібліотек в контексті адміністративно-територіальної реформи в Україні», завідувача ВНОМБР КЗК «ДОУНБ» І. Є. Луньової «Методичне забезпечення процесів трансформації в публічних бібліотеках Дніпропетровщини з погляду нових реалій сучасності», завідувача відділу удосконалення методики бібліотечної роботи з дітьми КЗК «Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей» Н. Л. Резніченко «Бібліотеки для дітей і громада: співпраця з позицій спільних інтересів», завідувача відділу методико-соціологічної роботи та сприяння соціалізації молоді КЗ «Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. М. Свєтлова» Н. В. Спаріхіної «Як організувати ІВЕНТ, що зацікавить молодь» тощо.

І на останок пропонуємо переглянути матеріали засідання обласної школи керівника, що відбулася 29 листопада минулого року у Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка «Публічні бібліотеки області: трансформаційні процеси в умовах децентралізації та роль проектних ініціатив».

Про сьогодення бібліотек Первозванівської ОТГ (Кіровоградська обл.) йтиметься у наступному відеосюжеті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)