Зіграй зі мною в квест!

Децентралізація стала викликом для багатьох закладів культури, бо перед місцевою владою гостро повстали питання: у якому форматі ці підпорядковані їм установи мають існувати надалі та які послуги надавати людям, щоб бути максимально корисними для громади?

Одночасно у професійному бібліотечному колі точаться дискусії навколо інших питань: чи достатньо бібліотекарі креативні у пошуку ідей, чи відповідають нові форми роботи очікуванням  відвідувачів, чи спроможні бібліотекарі впоратись самотужки у виробленні авторського продукту?

На перший погляд ми різні, але видно, що об’єднує нас бажання зробити Бібліотеку гідним учасником соціально-інформаційного та інфраструктурного простору громади. Бібліотекарі у сільській місцевості потребують додаткових знань, щоб зробити якісним бібліотечний сервіс, бібліотекарі районних книгозбірень потребують мотиваційних комунікацій, щоб об’єднатися навколо ідей, фахівці регіональних методичних служб вправно шукають партнерів у реалізації тематичних програм розвитку тощо.

Ми вже неодноразово розповідали про різні форми трансформації Бібліотеки у сучасний центр культури, а сьогодні я хочу розповісти вам про таку популярну серед молодого покоління, зокрема молодих батьків, форму аматорського спортивно-інтелектуального змагання, як квест.

Квест (від англ. guest – «пошук») – демонстрація особистої кмітливості, вміння вибудовувати логічні ланцюжки, представляти особистий талант і отримувати від цього нескінченне задоволення.

Завданням всіх квестів є пошук цілей, і чим їх більше, тим краще. Щоб досягти своєї мети, гравцям потрібно вміти співпрацювати один з одним, правильно вивчати надану інформацію, застосовувати спритність, роздуми та будь-які корисні особисті навички.

Пропонуємо переглянути Новини Іллінецької міської об’єднаної територіальної громади № 50, де на 11:10 хвилині мова йде про відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання у Іллінецькій міській бібліотеці для дітей, зокрема про квест-гру «Юні книголюби».

Отже, основна мета квесту – швидке й якісне виконання певних завдань з метою досягнення кінцевої цілі, у результаті чого гравець або команда отримують приз. Після завершення чергового завдання команди переходять до виконання наступного.

Проходження усіх етапів квесту дає змогу спільно пережити позитивні емоції, відчути себе частиною спільноти, команди, потрібним іншим. Це психологічно зближує всіх учасників.

Далі пропонуємо вашій увазі інтерв’ю із завідувачем «Нової бібліотеки» (філіал Дніпровської Центральної міської бібліотеки) Тимофієм Федорцем, який поділився у програмі «Ранковий коктейль» регіонального телерадіомовника «51 канал» планами створити на базі бібліотеки квест-кімнати.

ДОДАТКОВО: пропонуємо ознайомитись із статтею Катерини Журби та Ірини Шкільної  «Квест як засіб формування національно-культурної ідентичності підлітків». Тут ви знайдете необхідну інформацію про типологію квестів, структуру й етапи проведення, приклад авторського квесту.

Про те, чому протягом останніх років фахівці відділу документів з економічних, технічних та природничих наук ОУНБ ім. Д. І. Чижевського віддають перевагу такий формі роботи з користувачами бібліотеки як квест, можна дізнатись із статті Юлії Олійніченко “Бібліотечний квест – простір для дітей” (С. 127-133).

Видається цікавим видання Олени Грмабовської «Розробка квестів про права людини. Методичні матеріали».

І на останок. Вам не вистачає креативності? Прокачайте свої знання разом із «Курсом з креативності» від Cпільноти для навчання та викладання «Вище» та Британської Ради в Україні.

«Робота — це сюжет. Спочатку думайте про те, кому це принесе цінність, потім про те, що це таке, а потім — навіщо це потрібно. Люди мислять сюжетами та побажаннями, тому дайте їм їх», — вважає Джефф Сазерленд.

Квест – це особисте включення як творців, так і учасників вправи. Спробуйте й ви зацікавити своїх відвідувачів бібліотеки. Зламайте стереотипи, за якими мешканці громади сприймають бібліотеки як не актуальні, не цікаві, передбачувані у своїй діяльності інституції! Якщо Ви ще переймаєтеся запитаннями: «Навіщо?», «Чому саме зараз?», «Чи доцільні такі зміни?», тоді компас орієнтирів вас підвів(((

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)