Бібліотеки, як посередники на ринку праці

У Національній доповіді «Цілі Сталого Розвитку: Україна» (2017) на державному рівні ставилось завдання «…активізації непрацюючих працездатних учасників соціальних програм шляхом застосування дієвих інструментів для виведення таких груп на ринок праці, їх залучення до життя громади».

Задайте собі питання: «Чи готові ви до випробувань та пошуку роботи?», «Чим може допомогти бібліотекар, якщо потрібна допомога із пошуком інформаційних джерел з працевлаштування?», «Які інформаційні сервіси або, можливо, комплекс просвітницьких заходів може запропонувати бібліотека у партнерстві із роботодавцями?», «Як бібліотеки в об’єднаних територіальних громадах можуть долучитися до реалізації завдання, озвученого у Національній доповіді?»

Питань багато й відповіді знайти дуже складно. Безумовно безробітні потребують інформації про нові робочі місця, які з’являються у громаді.

Що сьогодні пропонується у світі? Наприклад, на Всесвітньому економічному форумі, що відбувся в Абу-Дабі 2015 року, серед навичок, які необхідно розвивати в сучасному світі, були озвучені підприємницькі здібності. Фахівці, які виступали на цьому форумі, розробили три списки:

  • список грамотності (базова грамотність, вміння рахувати, наукова та культурна грамотність),
  • список компетенцій (вміння вирішувати завдання та проблеми, творчий підхід тощо)
  • й список необхідних якостей (допитливість, підприємницькі здібності, здатність до колективної роботи тощо).

Хоча бібліотеки традиційно вважаються більш орієнтованими на освіту та культуру, вони відіграють важливу роль у підтримці більш широких цілей соціальної справедливості.
Це може бути реалізовано через надання доступу до інформації, розробку нових курсів і послуг для допомоги користувачам. Таким чином бібліотеки отримують реальний вплив у громаді.

Маємо брати приклад з прогресивних бібліотек світу. Завдячуючи спеціальному показу фільму Фредеріка Вайзмена «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека», що відбувся в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA (2017), можна було ще раз переконатись у тому, що сучасна бібліотека прагне надихати людей навчатися, розвивати знання та зміцнювати спільноти. Найважливіша теза фільму — Нью-Йоркська публічна бібліотека з її 92 філіями є проявом глибоко вкоріненої американської віри у право кожного бути поінформованим.

Головним лейтмотивом протягом трьох годин перегляду документальної стрічки лунає найголовніше питання: що ще бібліотека може зробити для громади, які сервіси та програми запропонувати аби покращити соціальний добробут ньюйоркців?

Вітчизняні бібліотеки вже можуть:

— надавати у користування інформаційні матеріали, що допоможуть гідно представити себе на ринку праці. Детальніше із матеріалом можна ознайомитись ТУТ ;

— проводити міні-ярмарки вакансій. За досвідом на сайт бібліотеки № 11 Подільського району м. Києва ;

— реалізовувати такі проекти як, наприклад, «Бізнес-старт». Більше ТУТ ;

— надавати рекомендації щодо написання резюме. Дайджест рекомендацій Центральної бібліотеки Полонської МР ОТГ тут.

Переконана, що цей перелік форм роботи, що реалізуються бібліотеками, набагато різноманітніший.

А тепер про наболіле… Іноді трапляються ось такі повідомлення: «Днями в рамках культурно просвітницького проекту «Збережемо традиції предків» для клієнтів Обласної філії районного центру зайнятості проведено профорієнтаційний захід. Мета заходу – популяризація звичаїв та традицій українського народу з орієнтацією на самозайнятість». Виникає питання до організаторів: ви дійсно вважаєте, що це допоможе знайти роботу? Може варто піти іншим шляхом і запропонувати зацікавленим сторонам більш дієві шляхи взаємодії?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)