Прес-тур: Студениківська ОТГ (частина 1)

До Студениківської сільської ОТГ (Київська область, Переяслав-Хмельницький район) я потрапила вперше. Наживо побачити, відчути, доторкнутись до такої нової форми співдружності людей довелось тільки зараз, під час  чергового прес-туру, організованого Офісом впровадження децентралізаційної реформи Київського регіонального відділення Асоціації міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що проходить за підтримки USAID. Зараз можу сказати відверто: як добре, що знайомство з новим адміністративно-територіальним устроєм, його перевагами та перспективами розпочалось саме з цієї невеликої сільської громади. Тут я побачила, як можна досягти успіху за недовгий час, якщо справою керує команда однодумців, і яких проблем можна уникнути, якщо  розуміти значення  бібліотеки у справі розбудови громадянського суспільства.

Студениківська територіальна громада була утворена в грудні 2017 р. внаслідок об’єднання п’ятьох сільських рад; загальна площа території ОТГ – 19 137 га; населення – 4,5 тис. осіб. Та на думку голови об’єднання Марії Олександрівни Лях, наразі громада готова прийняти до себе ще 10 тис. Звідки  така впевненість в об’єднаних лише рік назад сільських рад, які мали купу власних проблем: не освітлені вулиці, розбиті дороги; не відзначались особливим добробутом та матеріальним достатком? Цю впевненість керівництво ОТГ та жителі громади вибороли важкою, наполегливою працею; подоланням страхів,  побоювань, внутрішнього та зовнішнього супротиву.  Реєстрації Студениківської ОТГ передували два роки серйозної підготовки, адже жодна громада не створюється на порожньому місці. Соціально відповідальні бізнесмени, депутати та активісти громади почали створювати комфортні умови для малого бізнесу, залучати інвестиції, переконувати людей не бути байдужими до змін, реалізовувати власні ідеї в рамках громадського бюджету і  підтримувати ініціативи влади щодо розвитку громади. В результаті утворення ОТГ громада  отримала господарчу та фінансову незалежність, право самостійно вирішувати свою долю та розпоряджатись податками від підприємницької діяльності, які почали надходити до місцевого бюджету, оминаючи районну «кишеню».  За рік свого нового життя громада досягла чимало. Пріоритетами були визначені: медицина, освіта, безпека, соціальні програми і, як завжди, – дороги.

Перш за все, вражаючим є зростання доходів бюджету ОТГ в розрахунку на одного мешканця. У 2017 р. цей дохід становив  1104 грн., у 2018 р. – 8565 грн. Сьогодні ОТГ  здатна самостійно вирішувати усі проблеми чи питання місцевого значення, а саме: утримувати у належному стані дороги, відповідати за безпеку громадян, надавати якісні освітні та медичні послуги, створити Центр надання адміністративних послуг, мати можливість залучення інвестицій з метою створення нових робочих місць.

 Один із основних пріоритетів ОТГ – це турбота про підростаюче покоління, якому тут жити, навчатись, проростати корінням, будувати майбутнє. Марія Олександрівна це розуміє, як ніхто іншій: 26 років  вона була директором Студениківської школи. Дітей до 16 років у громаді – 647. Не так вже й багато – 15% всього населення. Але для них – краще.  У власності об’єднання –  дитячий садок, три школи, дві з них – І-ІІІ ступенів. Школи влада не закрила, усіх дітей до однієї не запхала (з метою економії).  Навпаки, навчальний заклад у с. Переяславське переживає капітальну реконструкцію і вже в цьому році прийматиме дітей. Між селами курсують 2 шкільних автобуси. За рік багато зроблено для оновлення матеріально–технічної бази шкіл та садочків, модернізації опалення, забезпечення учнів сучасними умовами для навчання. За найновішими вимогами обладнано три перші класи відповідно до стандартів нової української школи: це і новенькі регульовані одномісні парти, меблі, дидактичні матеріали, комп’ютерне та офісне обладнання робочого місця вчителя. Передплата для шкільних бібліотек у 2019 р. зроблена на суму 36,3 тис. грн.

Хочеться сказати добрі слова про опорну школу у Студениках, де проходила зустріч нашої депутації з головою, старостами ОТГ та шкільним братством. Хороші, світлі, відремонтовані класи, в десяти з яких встановлені інтерактивні шкільні дошки; гарно оснащений комп’ютерний клас; бібліотека з чотирма робочими комп’ютерними місцями,  підключеними до інтернет, та відкритим доступом до видань довідкового та енциклопедичного характеру, науково-популярної та художньої літератури. Підручники утримуються в окремій кімнаті, тож простір бібліотеки є дійсно простором, який не обмежується столом бібліотекаря та стоячими місцями для кількох учнів. А ще школа пишається тренажерним залом, обладнаним сучасним спортивним знаряддям. Після закінчення шкільних занять в ньому можуть займатись всі охочі під керівництвом тренера. І все це безкоштовно.

Турбуючись про здоров’я підростаючого покоління, місцева влада прийняла рішення про створення на базі опорної школи   Інклюзивно-ресурсного центру. Відкритий у грудні 2018 р. Центр обладнаний усім необхідним для розвитку дитини. Тут облаштовано кабінет лікувальної фізкультури, сенсорна кімната, клас інклюзивного навчання. У Центрі займаються 23 дитини з особливим освітніми потребами.

В цілому у 2018 р. громада вклала в освітню галузь 19, 7 млн. гривень, що складає майже 60% всього бюджету, у 2019 р. на освіту виділено 23,5 млн. На думку Марії Олександрівни, ці капіталовкладення – найвигідніші, найблагородніші і найприємніші.

Медичне обслуговування жителям сіл надає створене 2018 р. комунальне неприбуткове підприємство «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини», до якої ввійшли 3 амбулаторії та 3 ФАПи. На 2019 р. заплановано і вже виділено 17 млн. на побудову нової амбулаторії у с. Переяславське. А в перспективі – зведення власної лікарні в Студениках.

Щодо покращення медичної допомоги жителям значною підтримкою  став відкритий у 2018 р. Пункт базування екстреної медичної допомоги. У власності громади – карета швидкої допомоги, яку обслуговує бригада у складі  двох лікарів, медсестри та водія. До кожного із сіл за необхідності лікарі доїжджають за 10-15 хвилин.

Велика увага приділяється також питанням безпеки. У 2019 р. продовжується робота  над створенням Центру безпеки, який буде підтримувати правопорядок на території ОТГ. Наразі встановлено відео спостереження в Студениках, обладнано пульт спостереження. Протягом року планується охопити відео спостереженням усі села громади. Крім того,  пожежну безпеку сторожує  придбана у власність ОТГ  пожежна машина.

Турбуючись про більш комфортне життя жителів громади, у двох селах нарешті проведено вуличне освітлення.  В одному з них, невеличкій  Сосновці, його споконвіку не було, а в Сомковій Долині – всього 28 років.

Мастіпан Оксана, провідний бібліотекар НДВ НБУ ім. Ярослава Мудрого

Далі буде …

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)