А як відсвяткували бібліотеки ОТГ ?

Щороку, починаючи з 1998 року 30 вересня  бібліотечна спільнота України відмічає своє професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек.
У цей день бібліотеки приймають не лише привітання від читачів, партнерів друзів, влади але й широко демонструють  спільноті свої можливості.
Цьогоріч особливо вразив творчий підхід бібліотечних працівників до розробки оригінальних ідей святкування.
Судіть самі з цього мінімального переліку …

30 вересня, у Рівненській ОУНБ , відбулося відкриття виставки-фотоісторій:  «Єдина громада – Єдина країна», що продемонструвала успішну адаптацію вимушено переміщених осіб у місцеву громаду .
Це фотоісторії підприємців, митців, науковців, громадських діячів, майстрів народної творчості, артистів з числа переміщених громадян. Незважаючи на те, що ці люди вимушені були через війну покинути власні домівки і переїхати на нове місце у пошуках роботи, житла та самореалізації, вони успішно інтегрувались в місцеву громаду, відкрили власні справи, позитивно впливають на соціально-економічний та культурний розвиток Рівненщини.
У кожного з них своя історія, свій маршрут і свої рецепти загоєння душевних травм, спричинених війною на Донбасі. Але всіх  об’єднало Рівне, яке стало для них другою домівкою. Головне, що ніхто з цих людей не опустив руки, не зрадив своєї Батьківщини і продовжує крокувати вперед.
Також, у цей день, нові відвідувачі отримали можливість у STEAM-лабораторії  дізнатись про можливості 3D-ручки, графічного планшета, 3D-окулярів,  3D-принтера.
Юні відвідувачі були у захваті від можливостей сучасного робота Lego, який може ходити, виконувати задані рухи, навіть відтворювати аудіофайл.

Львівська обласна бібліотека для дітей провела святкове заняття клубу для немовлят «Леопузики», книжковий майстер-клас із сюрпризом, БібліоFREEmarket: благодійний еко-обмін дитячого одягу та іграшок (у рамках проекту ЕкоБібліотека ), перегони наймолодших читачів «Добіжи до книги» й «Доповзи до книги» :), святкове заняття у літературній студії «Джерельце», майстер-клас із мотання та носіння малюків у слінгах . Крім цього, маленькі волонтери бібліотеки отримали можливість самостійно обслуговувати користувачів, проводити екскурсії бібліотекою, читати вголос улюблені казки молодшим діткам.

Ще влітку 2018 Молодіжна секція УБА запропонувала молодим бібліотекарям розкрити свою індивідуальність, неординарність та харизму в фотоконкурсі за темою “Будь собою – 2018”. На конкурс було надіслано 73 оригінальні, неординарні, вражаючі, а інколи навіть шокуючі фотографії. Протягом чотирьох місяців користувачі соцмережі facebook віддали 5736 голосів за найцікавіші фотографії та найулюбленіших учасників. За результатами відкритого голосування переможницею конкурсу Молодіжної секції УБА “Будь собою – 2018” стала бібліотекар І категорії відділу проектної і соціокультурної діяльності Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка Христина Шовкопляс.

У Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка до Всеукраїнського дня бібліотек влаштували вечірку під назвою «Бібліотечне безсоння. Такі зустрічі-безсоння бібліотека проводить п’ятий рік поспіль. Цього разу вона проходила під назвою «Незвичайні події у звичайній бібліотеці». На відвідувачів очікувало 8 локацій : засідання літературного клубу “Дебют”, літературний пікнік, воркшоп «Хімія життєвого простору», квест з доповненою реальністю і т.п.

 

До свята бібліотека була облаштована різноманітними інсталяціями.

Були наповнені веселим дитячим сміхом, позитивом і щирою дитячою  радістю приміщення Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки  . Адже саме тут бібліотека надали можливість своїм маленькіим читайликам побувати у справжній казковій круговерті разом з улюбленими казковими персонажами.

27 вересня у Тернопільській обласній бібліотеці для молоді  відкрито мультимедійну лабораторію «Медіа Старт».  Лабораторія «Медіа Старт» це інновація спрямована на підтримку технічної творчості молоді Тернопільщини шляхом надання вільного доступу до сучасних мультимедійних технологій та організації навчально-комунікативного середовища в бібліотеці. Об’єднує у собі 3 спеціально обладнані простори з певною програмною діяльністю: робототехніка, 3D моделювання, програмування, створення аудіокниг, подкастів та електронної DJ-музики.
Проект «Медіа Старт» реалізовується за фінансової підтримки Тернопільської обласної ради та Тернопільської обласної державної адміністрації.

«Сутінками в бібліотеці» відсвяткувала Всеукраїнський день бібліотек Центральна бібліотека ім. М. Петренка м. Слов’янська (Донецька область).
Центральна бібліотека гостинно вітала всіх, хто не уявляє свого життя без книги та читання, всіх, кому не байдуже почуття прекрасного.

Так, на шанувальників поезії очікувала поетична вітальня «Акварелі осені». На локації «Літературні смаколики» обговорювали літературні новини, нові книги, твори популярних авторів. Інтелектуальний клуб «Діалог» запропонував поговорити про добро та етику з поетесою, педагогом Ларисою Феліксівною Барміною. «Прання думок» розбиралось з інформацією, яка накопилася в нашій голові, і відділяла те, що заважає нам бути кращими. Для прекрасної половини «Сутінок» сюрпризом стала локація «Модний вирок». Жінок вчили зав’язувати палантини, розказали все про улюблений жіночий аксесуар – сумочку. А вже одягнуті панночки влаштували неперевершений показ мод.В творчій майстерні «Мовою пензля, музики і танцю» всі охочі малювали натюрморт на справжньому холсті та вчилися танцювати пристрасне аргентинське танго.
З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек  на театральному майдані міста Луцька  відбувся флешмоб «Бібліотек@ в кадрі» , організований  КЗ «Луцька міська централізована бібліотечна система» (Волинська область) .
Крізь об’єктив було представлено: конкурси, розваги, акції, презентації книг, майстер-класи, творчі зустрічі, літературні відкриття, web-простір, фотозони тощо.
Детальніше тут

Вже стало доброю традицією на передодні Всеукраїнського дня бібліотек влаштовувати в Широківській дитячій книгозбірні КЗК «Широківська публічна бібліотека»    (Дніпропетровська область) посвяту в читачі учнів перших класів.

Цього року посвята пройшла в рамках бібліотечного уроку «Місто Читайликів». Учасниками заходу стали учні 1-Б класу КЗ «Широківська школа №1». Знайомити дітлахів з бібліотекою та правилами користування книгами бібліотекарю допомогли  гості свята – Фіксики: Сімка та Нулик. Окрім іншого малеча приймали участь у вікторинах, відгадували загадки та грали в ігри-руханки. На завершення свята кожен з учнів отримав посвідчення читача.

Емоційно і привабливо пройшла БІБЛІОНІЧ в Попільнянській центральній бібліотеці (Житомирська область) під девізом УБА “Б – к@ – все тут, всі тут!”

Проект «Бібліотекарі в образах літературних персонажів» колективу Кіровоградської МЦБС не залишив байдужими ані користувачів, ані колег.
Отримати безліч вражень  можна тут: http://citylib-kirovograd.com.ua/gallery/association

Перегляньте, не пожалкуєте!

Катеринівська сільська бібліотека-філія Лозівської ЦБС (Харківська область) запросила членів клубу «Друзі бібліотеки» на святкові бібліовіражі під назвою «БІБЛІОТЕК@: сучасна, креативна, твоя!».

На юних гостей очікували:  слайд-огляд «Бібліотечні цікавинки», конкурс «Тиша у бібліотеці, слайд-вікторина «Що за малятко?», гра «Читальна навпакинія», вікторина «Маленькі сірі клітинки».

Приємно відмітити, що на офіційних сайтах ОТГ більшість керівників громад привітали бібліотечних фахівців з їх професійним святом. Кращих бібліотечних працівників було нагороджено грамотами та  подарунками.

І ми з радістю надамо можливість колегам з ОТГ розповісти про відзначення ними професійного свята на блозі «Публічна бібліотека ОТГ» Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого,  висловивши повагу до тієї місії, яка покладена на вас і ваші бібліотеки .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)