Якщо ви скучили за проектними ініціативами у бібліотеках, запрошуємо до Майстерні Життєтворчості

Все має свій початок. Таким початком стала ІДЕЯ – як перетворити бібліотеку на платформу для активних людей, хто хотів би «робити добрі справи».

«Усе в нашому житті починається з нас самих, із нашої творчості. Вірніше, із життєтворчості», − впевнена авторка та модератор проекту Майстерні Життєтворчості Олена Костриця. Саме вона у червні 2015 року ініціювала процес створення у бібліотечному середовищі м. Чернігова культурно-освітнього простору.

Предметом творчості людини є не лише навколишній предметний світ, але й вона сама, її особисте життя та життя інших людей. Соціокультурне середовище стає для людини сферою самореалізації. Набувають особливого значення сфера культурних значень, смислів, цінностей.

Що об’єднує «майстрів»?  Слушний принцип «Три «С» : Співтворчість, Співробітництво, Спільний пошук». Відчуваючи необхідність навчання протягом життя, Майстри прагнуть до здобуття нових компетенцій, необхідних в сучасному світі; готові залучати інших членів громади до культурних та просвітницьких ініціатив. «Головне – ЛЮДИ − наші спікери та учасники», − вважає модератор ініціативи.

Коли все тільки розпочиналося, організатори проекту розраховували на аудиторію середнього віку, але виявляється, що такі зустрічі цікавлять і студентську молодь.

Публічний простір Майстерні об’єднує людей різних поколінь. Тут, у творчому толерантному середовищі, знаходять спільну мову люди з різних регіонів України, з різними особистими, соціальними, культурними, економічними обставинами та життєвим досвідом.

Якщо вам цікаві тренінги та майстер-класів особистісного розвитку, арт-зустрічі та презентації успішних громадських проектів, лекції про громадянське суспільство, вам важливо висловити думку стосовно процесів, що відбуваються у публічній сфері  – тоді Майстерня – саме те місце, де вас почують, підтримають, залучать до активної діяльності.

Як відбувалось відкриття Майстерні можна дізнатися із сюжету телеканалу «Новый Чернигов».

Оперативна комунікація із відвідувачами Майстерні відбувається на сторінці у Facebook.

Певно сьогодні важко знайти людину, яка б не чула про реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Створення комфортного та безпечного середовища для життя людини в Україні, побудова ефективної системи влади на всіх рівнях (громада – район – область), передача максимально можливої кількості повноважень на найближчий до громадянина рівень – громадам − є стратегічної метою реформи. Об’єднані територіальні громади – абсолютно нова категорія органів місцевого самоврядування для України. Серед інших, до інфраструктурних об’єктів соціального значення, зокрема, віднесено й бібліотеки.

Для багатьох закладів культури в ОТГ реформа стала певним викликом. Окреслити шляхи подальшого існування та визначити нові напрями і форми надання населенню культурно-мистецьких, інформаційних і дозвіллєвих послуг – першочергові завдання для бібліотекарів в об’єднаних громадах.

Ключові моменти для роздумів:

  • у громадах Бібліотеку не розглядають як простір для навчання ефективній комунікації, отримання соціальних навичок, розвитку та зміцнення людського капіталу громади;
  • включення бібліотекарів у процес ухвалення рішень, можливість запропонувати власні ідеї та їх реалізацію зустрічається дуже рідко;
  • бібліотеки використовують застарілі та недієві форми та методи роботи;
  • бібліотекарі або не вміють, або ігнорують потребу широкого інформування населення громади через сучасні канали комунікації.

Олена Костриця, модератор Майстерні Життєтворчості впевнена, що «… у світлі реформи самоврядування створення майданчика для спілкування в громадах на базі бібліотек є альтернативою їх «оптимізації». Саме унікальна проектна пропозиція дозволить бібліотеці знайти своє місце у громаді, осучаснити сервісні послуги.

Спробуйте змінити фокус своєї діяльності.

«Джон Кеннеді пропонував американцям задуматися, що вони можуть зробити для країни, а не країна для них. Так він намагався заохотити по-новому поглянути на свої права і обов’язки. Зміна ракурсу означає спробу поглянути на речі очима інших людей», − Том та Девід Келлі «Творча впевненість. Як розкрити свій потенціал».

Маємо ініціативу, що надихає її учасників до спільнодії та співучасті. Не будьте байдужими — «добрі справи» чекають саме на вас!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)