Вітаємо колег! Результати конкурсу “Підтримка ініціатив із застосування принципів універсального дизайну та доступності”

Проектна діяльність є креативною рушійною силою інноваційного розвитку, що дозволяє генерувати свіжі ідеї і втілювати їх у життя.
Проекти — це діяльність, яка спрямована на розвиток, поліпшення та зміну існуючої ситуації. Потреба у проекті виникає тоді, коли окрема ситуація не задовольняє жителів громади, і певна частина громади (орган публічної влади, недержавні організації, ініціативні групи) прагне її змінити в умовах дефіциту ресурсів (часових, фінансових, людських).
Отже, важливими передумовами використання проектного підходу є:

    • наявність проблеми, на вирішення якої буде спрямовано проект;
    • наявність учасників, які прагнуть вирішити цю проблему;
    • обмеженість ресурсів.

Довідка: Проектна діяльність – конструктивна і продуктивна діяльність особистості, спрямована на розв’язання життєво значущої проблеми, досягнення кінцевого результату в процесі цілепокладання, планування і здійснення проекту. Проектна діяльність належить до унікальних способів людської практики, пов’язаної із передбаченням майбутнього, створенням його ідеального образу, здійсненням та оцінкою наслідків реалізації задумів.
Енциклопедія освіти / гол. ред. В. Г. Кремінь. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 1040 с.

Десять кроків до більш комфортного середовища для всіх — десять ініціатив, які стали переможцями конкурсу “Підтримка ініціатив із застосування принципів універсального дизайну та доступності”, проведеного в рамках Спільної Програми «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні», що впроваджується Програмою розвитку ООН у співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародною організацією праці (МОП).

За результатами конкурсного відбору було підтримано ініціативи в таких категоріях, як охорона здоров’я, соціальні та реабілітаційні послуги, зайнятість, культура, освіта, що впроваджуватимуться протягом 6 місяців, з 1 квітня до 30 вересня 2018 року. Проекти націлені саме на розробку моделей, придатних для подальшого поширення, а не точкову реконструкцію. Серед переможців —проект «Доступна бібліотека» Відділу культури та туризму виконавчого комітету Полонської міської ради Хмельницької області.

Ідея проекту полягає у забезпеченні доступу до знань, інформації, комунікації та дозвілля для людей з порушенням зору та інших маломобільних груп через обладнання бібліотеки, а також у розробці моделі доступної бібліотеки.

Докладніше у матеріалі на сайті «Універсальний дизайн».

Про бібліотеки Полонщини можна дізнатись із матеріалу О. Ржегак, що був надрукований у першому номері журналу «Бібліотечна планета» за 2018 рік. У статті представлено досвід збереження публічних бібліотек у процесі формування ОТГ у Полонському районі Хмельницької області. Наголошено на важливості методичного супроводу не лише бібліотек, що увійшли до певної громади, а й тих, що перебувають у турбулентному стані через невизначеність базового закладу, нерозуміння громадою важливості питань культури, відсутність у відділах культури фахівців, які б опікувалися бібліотеками.

Вітаємо колег! І якщо ви небайдужі до змін та готові вдосконалювати наше суспільство вже зараз — долучайтеся до проектних ініціатив!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)