Передноворічна стрічка позитиву

За вікном справжня зима. А останній передноворічний тиждень створює особливу казкову атмосферу –  мерехтіння новорічних вогників,  запах ялинки і мандаринок…
Що ж подарувати колегам у цьому передсвятковому вирі ? Безсумнівно – позитивні  емоції і враження. Саме внутрішній позитив несе в собі потужний заряд дуже сильної енергії, здатної в корені поміняти все навкруги і допомогти змінити життя на краще.
Тому пропонуємо «візуалам»  картинки, а «прагматикам» – корисне:
Виноградівській сільській ОТГ (Олешківський район, Херсонська область), до складу якої увійшли 7 населених пунктів, ще не виповнилося й року – вибори  відбулися цьогоріч 30 квітня. Однак, за невеликий час, депутати та керівники ОТГ звернули увагу саме на необхідність оновлення бібліотек. Були виділені кошти як на ремонт, так і на сучасні меблі.

Респект керівництву громади!  Інвестуючи в культуру,   керівники формують потужну, спроможну громаду, яка має майбутнє !

Красносільська сільська об’єднана територіальна громада – одна з найуспішніших ОТГ не тільки на Одещині, але і в Україні.
Зараз йде багато суперечок про те, чи потрібні в селах бібліотеки та клуби. Кожна громада вирішує це питання для себе по-різному. Красносілська ОТГ свій вердикт прийняла: державні культурні установи мають фінансуватися з сільського бюджету. При чому місцева влада не робить спроб зекономити на галузі культури.
Наприклад, в 2017 році на утримання палаців та будинків культури, клубів та інших закладів клубного типу було виділено 1710, 5 тисяч гривень. Порівняно з попереднім роком, ця сума виявилася більшою на 17 %. На бібліотеки було направлено видатків розміром 1258, 6 тисяч гривень, що на 381 % більше, ніж в 2016 році (тоді на читальні виділили 329, 5 тисяч гривень).
Керівництво Красносільської ОТГ це чудово розуміє, тому тема дозвілля місцевого населення не спускається на гальмах. При Красносільській сільраді функціонує окреме управління культури, молоді, спорту та туризму. Відділові підпорядковані п’ять клубних закладів та п’ять бібліотек, розташованих у всіх селах об’єднаної територіальної громади.

Лісовогринівецька громада (Хмельницький район, Хмельницька область).
Лісовогринівецька сільська рада  об’єднує 8 бібліотек, які є місцевими інформаційними центрами для всіх мешканців громади. У громаді була затверджена Програма розвитку бібліотек Лісовогринівецької сільської ради на 2017-2018 роки.
Програма передбачає: розвиток структури бібліотек ; поповнення бібліотечного фонду; комп’ютеризацію бібліотек; укріплення матеріально-технічної бази; роботу з кадрами.
Детальніше тут
У раках акції «100.000 нових книжок дітям» від Фундації Дарини Жолдак тисяча дітей у майже 200 публічних бібліотеках маленьких українських міст і сел виконують вправи з практикуму «Як приборкати Книжкозавра? ». Продовженням акції стануть подарунки у вигляді корисних і цікавих дитячих книжок від українських видавництв для тих, хто успішно виконав вправи. Готові приборкати Книжкозавра в ПШБ с. Посягва (Бугринська ОТГ, Рівненська область),  Дунаєвецькій міській  бібліотеці (Дунаєвецька міська ОТГ, Хмельницька обл.).
“СВЯТИЙ МИКОЛАЙ ДОБРИЙ ДО ВСІХ!” Не забув він і про працівників КЗ “Бібліотека – інформаційний центр інтелектуального та творчого розвитку Гніздичівської селищної ради” (Львівська обл.), які отримали у подарунок новий ноутбук.
Ноутбук був придбаний за кошти надані керівництвом ТОВ КПК «Агроінвест» у сумі 10 тис. грн.

Втретє в бібліотеці селища Михайло-Коцюбинське (Чернігівський район, Чернігівська обл.) «оживали» книжки, більше того – розповідали про актуальні теми сьогодення, місцеве самоврядування й життя в об’єднаних територіальних громадах. Усіх присутніх об’єднав проект  «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (#ПУЛЬС), що виконується Асоціацією міст України у партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (#IREX) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (#USAID) в співпраці з #ГО_Центр_Взаємодії . В громаді проект реалізує відділ обслуговування Чернігівської районної бібліотеки.
Формат тісного спілкування в невимушеній обстановці допоміг у черговий раз отримати відповіді на важливі питання:  хто є хто в громаді, хто за що відповідає, які повноваження отримають ради…
Приміщення бібліотеки обрано не випадково. Адже організатори проекту переконані: бібліотеки мають опановувати новий вид діяльності.
«Сучасна бібліотека, бібліотека ОТГ – це інформаційно-ресурсний центр громади, де кожна людина може отримати незалежну, неупереджену інформацію», —  зазначив керівник ГО «Центр взаємодії» Олена Костриця.
«Бібліотекар може бути помічником сільській раді в інформуванні місцевого населення про заходи, які проводяться, послуги, які надаються», — директор чернігівської районної ЦБС Оксана Колесник.
Виділеної години на спілкування виявилось замало. Утім, попереду на громаду очікує ще одна подібна зустріч у рамках проекту.
Відео тут

Хорошівська селищна ОТГ (Хорошівський район, Житомирська обл.) була створена у минулому році. Вона об’єднала 16,5 тисяч мешканців та 12 місцевих рад. Громада, що знаходиться у Житомирській області, хизується нещодавно створеною медіатекою. А пишатися є чим: це перша переобладнана шкільна бібліотека нового зразка у Хорошівській гімназії. Її облаштування щойно завершили. У приміщенні бібліотеки замінили підлогу з дерев’яної на бетонну, застелили лінолеум, встановили дверні блоки, провели електромонтажні роботи, шпаклювання стін, стелі, їх фарбування.
Всі необхідні меблі та сучасне обладнання – комп’ютери та смарт-телевізор – вже функціонують у медіа теці.  Загальна вартість облаштування медіатеки становить 399,4 тис грн, з яких 175 тис грн – кошти обласного бюджету, 224,4 тис грн – місцевого.

Кіптівська сільська ОТГ (Чернігівська обл.) – одна з тих, на базі якої вже майже рік діє власна центральна публічна бібліотека. ЦПБ має 7 філій, підпорядкована відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Кіптівської сільської. Вперше за багато років відремонтовано приміщення книгосховищ, два читальні зали. В бібліотеках  встановлене опалення.
Насамперед, вперше за багато років зміни торкнулися інтер’єру та екстер’єру: ремонтуються приміщення для збереження книг та два читальні зали, нарешті встановлене опалення в бібліотеках. Тим самим у бібліотеці створюються комфортні умови для відвідувачів.  Цьому сприяє робота комп’ютерного класу та наявність безкоштовного для користувачів бібліотеки інтернету, який оплачується за рахунок бюджету ОТГ. В ЦПБ діє комп’ютерний клас, безкоштовний Інтернет.
майже три місяці при бібліотеці діє клуб мандрівників «Вояж», який запрошує всіх охочих долучитися до спільних туристичних поїздок. За цей невеликий час кіптівці встигли відвідати Свято-Георгіївський Данівський жіночий монастир у Бахмачі та колишню гетьманську столицю Батурин, Густинський Свято-Троїцький монастир та Прилуки.
Бібліотека активно налаштовує свою діяльність на комунікацію з мешканцями громади. Зокрема, в кожній філії після завершення ремонтних робіт заплановано створення так званих різновікових просторів для спілкування, проведення виставок декоративно-прикладного мистецтва. Бібліотеки не залишаються осторонь будь-якого культурного заходу в громаді.
Вже майже три місяці при бібліотеці діє клуб мандрівників «Вояж», який запрошує всіх охочих долучитися до спільних туристичних поїздок. За цей невеликий час кіптівці встигли відвідати Свято-Георгіївський Данівський жіночий монастир у Бахмачі та колишню гетьманську столицю Батурин, Густинський Свято-Троїцький монастир та Прилуки.

На території Мереф’янської міської центральної бібліотеки (Мереф’янська міська громада, Харківська ОТГ) відбувався дводенний тренінг «Бюджет участі – українські реалії», в рамках програми «DOBRE» («Децентралізація приносить кращі результати та ефективність»).
Основною метою цього заходу було залучення мешканців громади до створення механізму та правил реалізації прозорого розподілу бюджетних коштів через розробку Положення про бюджет участі для вирішення питань соціально-економічного й культурного характеру.
На тренінг завітали небайдужі та зацікавлені мешканці громади:деякі з них вже відвідували подібні заходи, а для деяких це було перше знайомство з програмою «DOBRE».

Крім пізнавальних та змістовних лекцій були також запропоновані різноманітні практичні завдання та організовані круглі столи. Робота в групах – це гарна можливість використати отриманні знання на практиці та закріпити отримані навички. Всі присутні мали змогу взяти участь у розробці проекту рішення про затвердження параметрів Бюджету участі та додатків.
По завершенню заходу кожен учасник отримав сертифікат, який підтверджує його участь у тренінгу.

Сподіваємось, що новини залишили приємні враження та піднесений настрій !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)