Бібліотек@ – територія успіху!

Успіхи функціонування будь-якої ОТГ залежать від наявності якісних керівників не лише в органах місцевого самоврядування, але й в будь якій бюджетній установі. Самостійно мислити, генерувати оригінальні ідеї, приймати сміливі, нестандартні рішення вимагає сучасне динамічне, швидкоплинне життя.
Переглядаючи повідомлення у Фейсбуці натрапила на допис Олени Шматько,  завідувача науково-методичного відділу Львівської ОУНБ, що висвітлював  діяльність бібліотеки –філії  села Забужжя (Львівська обл.). Сказати, що я була вражена – нічого не сказати. Я була ошелешена як спроможністю сільської бібліотеки-філії так і наполегливістю, цілеспрямованістю, завзятістю, рішучістю її керівника – Світлани Коляди.
З дозволу пані Олени, пропонуємо ознайомитись із її дописом, який засвідчує, як ця бібліотека впливає на покращення життя місцевих жителів.

Проектна діяльність це не лише стратегічний напрям роботи бібліотеки-філії села Забужжя Сокальської РЦБС, це просто ФЕНОМЕН в бібліотечній практиці працівників сільських бібліотек Львівщини. Рідкісне, незвичайне, виняткове явище, факт який не важко збагнути одразу після першого знайомства із Світланою Колядою, завідувачем цієї неординарної бібліотеки. Досі я згадую мою першу зустріч з пані Світланою. З яким захопленням вона ділися своїми першими історіями успіху. Вона й зараз щиро ділиться своїм досвідом роботи, неодноразово презентувала досягнення в роботі з громадою на міжнародних, міжрегіональних ярмарках-конференціях.
На її рахунку вже майже 20 успішно реалізованих проектів, які дозволили завоювати бібліотеці неабиякий авторитет не лише в громаді, а і у бібліотечної спільноти. Серед них є важливі, спрямовані на вирішення соціальних проблем: «Відновлення вуличного освітлення у селі Забужжя»; «Встановлення металопластикових вікон у Забузькій ЗШ І-ІІІ ст.»; «Організація творчого колективу за участі молоді з особливими потребами на базі народного дому села Забужжя»; «Промінь надії»; «Соколине гніздо» організація літнього відпочинкового навчально-патріотичного табору для дітей воїнів АТО та малозабезпечених сімей; «Міцна сім’я – щасливі діти» (в рамках Всеукраїнського конкурсу соціальних проектів «Хочу! Можу! Зроблю!» за підтримки Благодійного фонду імені Митрополита Андрея Шептицького і Благодійного фонду «RENOVABIS» в рамках Соціальної ініціативи «То-Ся не зробить»); «Йдемо разом!» (серед заходів проекту – веломандрівки рідним краєм, туристичні подорожі в Карпати, катехитичні заняття, майстер-класи з писанкарства та виготовлення свічок, мотиваційні тренінги та проведення спільного дозвілля); «Speaking Club» клуб вивчення англійської мови до роботи якого залучено волонтера Корпусу миру; театралізована вистава-концерт «Революція Гідності. Згадаймо як це було…» (відбулося вже 16 вистав в містах та селах області, учасники вистави презентували її в місті Томашів, Польщі, видано фотоальбом) тощо.

Науково-методичний відділ ОУНБ запропонував започаткувати на базі бібліотеки-філії села Забужжя серію тренінгів або майстер-класів. Колектив Сокальської РЦБС на чолі із директором РЦБС Христиною Дасюк не лише неформально ставляться до методичних порад, а втілюють їх у життя.
Так, 26 жовтня 2017 року відбувся семінар-практикум «Проектна діяльність, як механізм налагодження конструктивного діалогу влади, громади і бібліотеки» для працівників бібліотек Сокальської РЦБС. 
В рамках практикуму мала можливість провести тренінг «Як забезпечити фінансування ексклюзив-бібліотеки: щоденна шпаргалка грантошукачів». Але родзинкою були виступ Дженні Лі волонтера Корпусу Миру та тренінг отця Йосипа Скоробогатого, пароха села, а ще те що бібліотекар ільської книгозбірні вільно перекладав з англійської мови виступ волонтера. Це теж свого роду феномен, коли до справи долучаються такі люди, то з Божого благословення все виходить і все вдається. Навіть вже є своя громадська організація «Територія МИ», молодіжний хаб, пройшов перший фестиваль народних майстрів «Мистецькі вихідні», відбуваються вело-мандрівки рідним краєм, є свій спортивний майданчик, камін, обладнання для виготовлення свічок та проведення майстер класів з швейної справи тощо. У цьому відео початок роботи, а ми мали нагоду оцінити результати спільної праці активних мешканців села.

Всі вони спільно будують свою омріяну державу, беруть на себе відповідальність за майбутнє своїх дітей.
Свою життєву, професійну позицію пані Світлана визначила словами: «Можна просто сидіти у бібліотеці в очікуванні, що хтось має вирішити ваші проблеми і тоді дійсно скоріше може впасти стеля на голову. Я обрала інший шлях – шлях активної дії. Що з цього вийшло судити не мені, а громаді…»
Ось лише частина того, що може зробити звичайна сільська бібліотека. А може і не зовсім звичайна. Адже бібліотека – особливе місце. Це територія, яка єднає людей, точка зв’язку та інформації, місце для волонтерства і творчості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)