Реформа іде до людей

Коли розпочався процес об’єднання територіальних громад, модератори блогу постійно моніторили інтернет-ресурси щодо висвітлення інформації про діяльність бібліотек. Нам була важлива кожна деталь процесу реформування бібліотечної галузі: від передачі майна та штатів бібліотеки на баланс новоствореної громади, до нормативно-правових актів, які б регламентували діяльність цих установ, зміст роботи та розширення спектру послуг.

Саме тоді я вперше натрапила на сайт Центральної бібліотеки Полонської об’єднаної територіальної громади (Хмельницька обл.). Це сталося тому, що я зацікавилася прикладами статутів, положень бібліотек (ЦБС) з метою узагальнення інформації щодо організаційної структури бібліотек ОТГ.

Звичайна міська бібліотека, але наскільки вона вчасно зорієнтувалася у ситуації і спробувала визначити комунікативні шляхи за допомогою яких буде налагоджувати діалог населення у громаді! Форми та методи бібліотекарям знайомі – це інформування населення шляхом організації відкритого перегляду матеріалів про адміністративні послуги, структуру та повноваження органів ОТГ, загальноосвітні навчальні заклади й установи культури та дозвілля, про дороги (ремонт та будівництво) тощо; організація просвітницьких акцій та дискусійних майданчиків з питань децентралізації. Так, із серією книг «Децентралізація та врядування» відвідувачі сайту книгозбірні можуть ознайомитись у розділі «Деценралізація».

Саме тому в цій громаді влада сприймає бібліотеку не лише як культурний осередок, але й вважає її важливим соціальним центром суспільного життя. Одночасно бібліотека докладає зусиль аби стати простором для неформальної освіти, зустрічей та соціальної інтеграції. Установа турбується про мешканців своєї громади та намагається створити умови для покращення поінформованості населення щодо переваг та позитивних змін в житті громади після об’єднання.

У сюжеті «Реформа іде до людей» ви можете побачити вуличну акцію, що відбулась 12 жовтня у с. Воробіївка. Це — ініціатива бібліотеки у партнерстві з ГО Фонд сталого розвитку «Стара Волинь». На неї завітали жителі села, місцеві депутати, працівники сільської ради, закладів культури, всі, кого турбує майбутня доля села. Байдужості тут не було місця, була потреба дізнатись, розпитати, визначитись.

Виходячи із своєї зони комфорту – стаціонарного приміщення – міська бібліотека ОТГ прагне наблизитись своїми послугами до користувачів у сільській місцевості, бібліотекарі організовують інформаційну компанію з суспільно значимих питань, стають консультативними експертами. Гарний приклад для наслідування деякими районними книгозбірнями, адже бібліотеки ОТГ стають рівноправними партнерами на регіональному рівні.

Отже, в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) Центральною бібліотекою Полонської об’єднаної територіальної громади розпочато цикл інформаційно-просвітницьких заходів з питань децентралізації:

26 жовтня – «Реалізуємо проекти – гуртуємо громаду». Модуль 1. (семінар-тренінг);
9 листопада – «Реалізуємо проекти – гуртуємо громаду». Модуль 2. (семінар-тренінг);
30 листопада – «Децентралізація: зміни заради майбутнього» (діалог).

Визначивши нові напрями діяльності та форми роботи, бібліотека впевнено крокує у майбутнє.
P.S. із Статутом можна ознайомитись на сайті бібліотеки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)