Промоція читання і майбутнє бібліотек

На початку лютого Український інститут книги (УІК) оприлюднив план програм   на 2020 рік. Серед низки проєктів відділ промоції читання основну увагу зосередить на дітях і підлітках.
Будуть підтримані проєкти:
«#Живі Письменники»   — цикл відеороликів у форматі дотепних і динамічних інтерв’ю із сучасними письменниками, де вони розповідають, як бешкетували в дитинстві, де знаходять ідеї для своїх героїв та на кого з казкових істот вони найбільше схожі. Мета відеороликів – захопити школярів сучасними українськими письменниками, а вчителям допомогти з викладанням сучасної української літератури.

 В Освіторія Хабі презентували перший епізод проєкту «Живі письменники» і розповіли, як відео із циклу можна інтегрувати для будь-якого уроку початкової школи:

«Книгоманія» — всеукраїнський конкурс для 6-7 класів, що привчить учнів до вдумливого читання;
«Навиворіт» — всеукраїнський конкурс написання рецензій для старшокласників;
«Читай-пиши»  https://www.facebook.com/chytaj.pyshy/ — тур українських письменників і критиків Східною Україною, під час якого діти й підлітки вчитимуться писати рецензії;
«365 казок на ніч» — акція для наймолодших та їхніх батьків, щоби привчати до читання вголос змалечку.
Загальний бюджет програм промоції читання — понад 8 млн.

18 лютого 2020 року відбувся брифінг на тему: “Стратегія розвитку бібліотек і повернення культури читання”. Учасники: міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський; заступник міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк.
Основні меседжі:

  1. Світова та європейська практика свідчить, що бібліотеки є модерними місцями, місцями розвитку громад, серед яких ці бібліотеки розташовані,  бібліотеки це те місце – де відбувається навчання впродовж життя. І ми хочемо цей принцип – навчання упродовж життя, спроектувати на діяльність усіх наших бібліотек.
  2. Публічні бібліотеки, які реорганізовуються, які зливаються, об’єднуються, чи переносять свою діяльність у якесь інше місце – тобто на 99,9% їх існування залежить від органів місцевого самоврядування. Відповідальність за наповненість фондів,  за те в якому стані є публічна бібліотека, де б вона не була, в першу чергу лежить на органах місцевого самоврядування.
  3. Оплата праці, зокрема бібліотекарів, особливо на рівнях ОТГ, є однією із нижчих усієї бюджетної сфери. Ми хочемо запропонувати таку модель, що якщо бібліотекар чи бібліотека, виконують певні критерії, то щоб їхня зарплатня корелювалася і тарифний розряд був відразу значно вищий.
  4. В Україні інтернетозовано лише близько 6 тисяч бібліотек,  і ми сподіваємося  що ця проблема буде вирішена спільними зусиллями всіх міністерств і відомств… У нас близько 11 млн. людей пенсійного віку, які дуже часто мають досить великий потенціал, які є продуктивними та можуть бути корисними суспільству,  і їм просто потрібно просто трохи допомогти –  навчити елементарним навичкам користування комп’ютером.
  5. Закупівлю книжок ми будемо продовжувати в цьому році, з фокусом на дитячу та підліткову літературу. Цього року книжки не будуть розподілятися по 4-5 книжок на кожну бібліотеку, для бібліотек і громад вже розробляється УІКом певний алгоритм – ті бібліотеки, які запропонують свою програму, які покажуть, що буде з цими книжками після того, як вони потраплять до бібліотеки, очевидно будуть мати пріоритет і будуть мати поповнення книжкових фондів коштом державного бюджету. Цього року,  на закупівлю книжок буде виділено близько 29 млн. грн.

Детальніше ознайомитись з темами та основними аспектами, які було  висвітлено на брифінгу  можна тут: https://mkms.gov.ua/news/3481.html

Визначайтесь! Націлюйте себе і відповідних посадових осіб!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)