Бібліотечний простір на ХХІ Вільнюському книжковому ярмарку

20-23 лютого  відбудеться найбільший у країнах Балтії –  Вільнюський книжковий ярмарок. Щорічно його відвідують понад 60 тис. відвідувачів та 300 видавців з Європи та Азії. Україна неодноразово була учасником цього книжкового форуму, де офіційно представляла  національний стенд . Так, цьогоріч на ярмарку Україну представлять 10 видавництв: “Балтія-Друк”, “Навчальна книга-Богдан”, “Фактор-Друк”, “Фоліо”, “Каламар”, “Основи”, “Ранок”, “Саміт-Книга”, ВД “Школа”, “Знання”. А спеціальним гостем від України у Вільнюсі стане письменниця Галина Шиян – лауреатка Літературної премії Європейського Союзу, яку отримала за роман “За спиною”.

На відвідувачів ярмарку, як зазвичай, очікують цікаві простори і сотні різних заходів. Тут знову зустрінуться читачі та письменники з Литви та з-за кордону, діятиме творчий простір «Ти можеш створити книгу», Музична зала, простір Литовського національного радіо і ТБ, буде діяти дискусійний клуб, Куточок письменників, Книжковий кінозал, пасаж букіністів , художні виставки, Вітальня літераторів,  Зал молодих читачів і  простір Бібліотек.

Бібліотечний простір на Вільнюському книжковому ярмарку це  – відкрита і різна бібліотека без кордонів, створена литовськими бібліотекарями. Місце для читання, спілкування і зустрічей для молодих людей. Низку заходів у Бібліотечному просторі проводитиме Національна бібліотека Литви, яка представлятиме власний стенд.  Серед іншого, це обговорення реалізації Національною бібліотекою з 2019 року пілотного проєкту «Старт книги» Національної програми просування книг на 2019-2024 роки, метою якого є надання новонародженим сім’ям перших книг і методичних матеріалів про переваги раннього читання. На Вільнюської книжковому ярмарку пройде інтерв’ю-дискусія «Початок книги: чи може дарування книги сприяти ранньому читанню?». Упродовж 2019 року Національною бібліотекою Литви була проведена значна робота: вивчено передовий досвід з питань  раннього читання та вибору першої ілюстрованої книги, яка відповідає особливостям, потребам та інтересам психологічного і рухового розвитку дітей цього віку, створення атрибутики тощо.

Щоб підкреслити переваги раннього читання і важливу роль, яку батьки грають у вихованні дитини, в цьому році знову буде проведена кампанія «Батьки читають дітям». У литовських бібліотеках, школах і дитячих садах було проведено понад 50 зустрічей, під час яких батьки різних професій читали дітям. Цього року на Вільнюському книжковому ярмарку відбудеться перший захід «Папи читають дітям», де тата, відомі представники литовської літератури і мистецтва будуть читати книги для дітей.

Національний інститут соціальної інтеграції, що працює в області  захисту прав людини, журналістики та допомоги людям з обмеженими можливостями представить проєкт «Жива бібліотека», який покликаний сприяти взаєморозумінню, толерантності та повазі до прав людини.

А фахівці Бібліотеки для сліпих Литви (LLB) познайомлять з новими  напрямками діяльності – системою електронного обслуговування, послугами для учнів і студентів з порушенням зору, виданнями мультіфункціональних матеріалів. Литовська бібліотека для сліпих є найбільшим видавцем публікацій у спеціальних форматах (шрифтом Брайля, аудіо, DAISY) у країні. Публікуючи понад 400 публікацій різного призначення щороку, LLB зменшує інформаційне та соціальне відчуження інвалідів. Одним з найважливіших продуктів, створених LLB, є віртуальна бібліотека для сліпих ELVIS, яка дозволяє користувачам шукати та отримувати бажані публікації вдома. Віртуальна бібліотека була створена в 2010-2012 роках після реалізації проекту, який отримав підтримку ЄС.

Довідково

У 2018 році мережа служб LLB налічувала понад 80 пунктів в організаціях інвалідів, будинках для людей похилого віку, публічних бібліотеках та інших установах, які відвідують люди цільових груп LLB. Для того, щоб надати своїм читачам можливість отримувати цифрові публікації в будь-який час доби та користуватися послугами бібліотеки в домашніх умовах, LLB також надає ці публікації через віртуальну бібліотеку для сліпих ELVIS, якими управляє бібліотека. Публікації доставляються додому людям, які не мають змоги зайти до бібліотеки через проблеми зі здоров’ям та не мають можливості користуватися віртуальною бібліотекою. З 2016 року, після реалізації проекту «GoSMaRT», LLB також надає користувачам аудіовидання для обладнання для прослуховування аудіовидання (MP3, CD-програвачі).

Також у Бібліотечному просторі  відбудуться: письмова лабораторія, навчальні ігри, інтерактивні вікторини, майстерня ілюстрації, майстер класи з створення книжкових закладок, буклетів та дизайну особистих щоденників,  а ще читання і розповіді цікавих історій.

Джерело: сайт ХХІ Вільнюського книжкового ярмарку https://www.vilniausknygumuge.lt/

Сайт Національної бібліотеки Литви

https://www.lnb.lt/naujienos/5083-nacionalines-bibliotekos-renginiai-vilniaus-knygu-mugeje-2020

Сайт Бібліотеки для сліпих Литви (LLB) https://www.labiblioteka.lt/en

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)