Обласний семінар-практикум у бібліотеці Смолигівської ОТГ Волинської області

Організаторами семінару-практикуму директорів централізованих бібліотечних систем області виступили управління культури облдержадміністрації та Волинський відокремлений підрозділ установи „Центр розвитку місцевого самоврядування”. Саме з цією установою та її попередником „Офісом реформ” в Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки склалися партнерські стосунки, про що свідчить проведення у 2016-2017 рр. серії скайп-сеансів із центральними районними, міськими бібліотеками. Директор Волинського відокремленого підрозділу Анатолій Пархом’юк бере участь у реалізації програми навчання бібліотекарів різних категорій.

Робота обласного семінару-практикуму розпочалася в Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки. Перед присутніми виступили заступник начальника управління культури облдержадміністрації Віталій Стрільчук та директор Волинського відокремленого підрозділу установи „Центр розвитку місцевого самоврядування” Анатолій Пархом’юк. Про проект Мінімального культурного кошика вела мову у своєму виступі начальник відділу управління культури Марія Назаревич. Шляхи взаємодії клубних і бібліотечних закладів висвітлив у своєму повідомленні заступник директора обласного науково-методичного центру культури Волині Віталій Клімчук. Про необхідність співпраці органів культури і керівників громад у збереженні мережі дитячих бібліотек розповіла директор обласної бібліотеки для дітей Наталія Гранич. Предметом схвильованої дискусії з боку директорів стало обговорення дальшої долі центральних районних бібліотек, особливо в містах обласного підпорядкування

Робота семінару-практикуму була продовжена в Смолигівській об’єднаній територіальній громаді, створеній на Волині однією з перших. На території громади в селах Смолигів, Хорохорин, Сарнівка, Михайлівка, Дубичанське мешкає 1771 житель. Їх обслуговують 2 бібліотеки, розташовані в селах Сарнівка, Хорохорин. Голова ОТГ Галина Прус розповіла учасникам семінару про те, як вирішуються питання життєдіяльності бібліотек після виходу в 2016 році бібліотек із Луцької районної централізованої бібліотечної системи. Зокрема, проведено реконструкцію приміщення бібліотеки села Хорохорин у рамках капітального ремонту приміщення будинку культури. В обидві бібліотеки закуплені найсучасніші меблі, придбано україномовну літературу. Бібліотекарі – організатори та учасники свят села, фестивалів і концертів, всією душею прагнуть, аби їх установи були осередками гуртування односельчан.

Під час засідання „круглого столу” в бібліотеці села Сарнівка були обговорені питання оптимальних варіантів організації мережі публічних бібліотек, співпраці у справі реформування бібліотечної галузі, зокрема доцільності створення центрів культури і дозвілля як розпорядників у майбутньому коштів, ідею створення яких виношують окремі керівники громад. Порушувалися і питання укладання  договорів про співпрацю ОТГ із районними бібліотеками. Проте була окреслена думка про перенесення центру співпраці ОТГ на нову площину – з обласною універсальною науковою бібліотекою. Вирішено проведення практикуму з питань упровадження УДК в липні, до участі в яких будуть залучені бібліотекарі ОТГ.

Підсумки практикуму підбили Людмила Стасюк, директор Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки та Оксана Урбан, експерт Волинського відокремленого підрозділу „Центр розвитку місцевого самоврядування”.

Довідка: На Волині діє 20 ОТГ, на території яких – 104 бібліотеки. 3 ОТГ скористалися правом виходу своїх бібліотек із ЦБС (10 установ). Найближчим часом ще 6 ОТГ заберуть бібліотеки в своє підпорядкування.

Дякуємо Волинській ОУНБ ім. Олени Пчілки за надану інформацію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)