Ментальне здоров’я: добірка ресурсів

Ментальне та фізичне здоров’я тісно взаємопов’язані. Для збереження ресурсного стану винятково важливим є уважне і турботливе ставлення до себе. Усім нам без винятку потрібна підтримка і розуміння. Варто бути поінформованими. Зокрема –  знати та використовувати доступні можливості для відстеження власного самопочуття. Також стануть у нагоді і різноманітні матеріали на допомогу налагодження екологічної комунікації з іншими.

Які ресурси можуть стати корисними?

До вашої уваги – коротка добірка для підтримки ментального здоров’я.

 Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?»

На однойменній платформі можна знайти матеріали для ветеранів, для дітей та дорослих. А також – інформацію про організації, які надають безоплатну психологічну підтримку і допомогу, контакти гарячих ліній.

Так, у вільному доступі (з можливістю завантаження) є низка довідників:

«Аптечка психологічної самодопомоги»

«Люди з досвідом війни. Взаємодія»

Ментальне здоровя дітей під час війни: поради батькам та опікунам

Українські подкасти, які можуть допомогти підтримувати психологічний стан під час війни та інших кризових ситуацій.

«Суспільне.Культура» пропонує обрати та послухати такі:

“Простими словами” — подкаст про психологію та науку від The Village Україна. Ведучі: письменник Марк Лівін і клінічна психологиня Софія Терлез. Висвітлює вплив війни на стосунки між людьми, теми збереження, налагодження стосунків, підтримку в складних умовах тощо.

Менталочка” — про ментальне здоров’я, як важливу опору для українців. Подкаст містить делікатні розмови про теперішній досвід від ведучих (експертки з питань гендерної рівності та кризового психолога).

“ВартоЖити” — цей терапевтичний подкаст пропонує послухати інформацію та практичні поради щодо збереження психічного здоров’я, які є актуальними у часи війни. Ведуча – Яніна Соколова, співрозмовники — психологи всеукраїнського кол-центру психологічної підтримки військових і цивільних українців #ВАРТОЖИТИ.

Хтознаяк” — авторська програма психологині Анни Шийчук  про те, як працювати з емоціями (власними та чужими) в умовах війни, стресу та невизначеності.

Як це пережити?!” — це подкаст «про емоції та стани, які притаманні нам як живим людям», Подкаст психолога, який ділиться інструментами, які допомагають відчути себе краще.

War-life balance” — подкаст від “Української правди” про пошуки себе під час війни, побудову стосунків, пошук сил на роботу в часи відключень електроенергії, про пошук балансу у важких обставинах.

Бо любов [крапка] війна” — це авторський подкаст Володимира Станчишина у форматі розмов з гостями, що діляться власними історіями травматичного досвіду війни, в якому кожен може впізнати себе і дізнатись, як рухатись далі.

Саморефлексії” — подкаст про те, як пізнати і зрозуміти себе. Ведуча ділиться власним досвідом, психологічними знаннями та психотерапевтичними техніками, які слухачі можуть використати для кращого самопізнання.

Багатий внутрішній світ” — подкаст про сучасну психологію та психотерапію, про серйозні психологічні дослідження й поширені псевдонаукові міфи.

Візьми паузу” — подкаст про ментальне здоров’я, про життя у світі, який постійно змінюється. Зокрема і про те, як, за потреби, наважитися звернутися за психологічною допомогою.

Окрім того існує низка мобільних додатків, які можуть допомогти оцінити своє психологічне благополуччя, рівень тривожності, містять інструменти для самопідтримки та боротьби з проявами стресу, тощо.

Так, «Вільне радіо» пропонує звернутися до таких застосунків:

 Мобільний застосунок Svitloпри вході у застосунок вам запропонують виконати тест на психологічне благополуччя чи рівень тривоги. За результатами опитування додаток автоматично сформує рекомендовані медитації. Крім того, користувачам пропонують безкоштовно пройти онлайн-курси «Медитація для початківців» та «Пережити важкі часи». Вони складаються з орієнтовно 10-хвилинних аудіолекцій та завдань після кожної з них. У розділі «Поличка» можна почитати статті на психологічну тематику.

Мобільний застосунок BetterMe: Mental Healthдля українців весь функціонал зробили безкоштовним. Тут є курси для підвищення рівня усвідомленості: “Самопізнання”, “Вправи для подолання стресу”, “Основи емпатії”, “Самооцінка” та інші. Також в додатку зібрані дихальні практики, медитації, а ще — історії та звуки для сну.

Мобільний застосунок UpLife – містить серію аудіокурсів, які допоможуть впоратись зі стресом через війну. Про посттравматичне зростання, панічні атаки, а також про комплекс провини того, хто вижив. У застосунку також зібрані медитації і музика для розслаблення.

Також при бажанні можна знайти безкоштовні навчальні курси.

Наприклад, «Базова психологічна допомога в умовах війни» (від Prometheus). Курс підійде для людей, які знаходяться в стані стресу через кризову подію, а також тих, хто знаходиться поруч з ними та може надати першу психологічну допомогу.

Нещодавно БФ «Бібліотечна країна» організовував мотиваційну зустріч «Ти вивезеш» (спікерка – Катерина Флекман, письменниця, поетеса. Психологиня, мотиваційна тренерка, авторка книги «Ти вивезеш. Інструкція з любові до себе»). Запис заходу доступний до перегляду на фейсбук-сторінці БФ «Бібліотечна країна».

ВГО Українська бібліотечна асоціація та Goethe-Institut в Україні запрошують на онлайновий тренінг «Психологічна підтримка та взаємодія з користувачами бібліотеки у кризових ситуаціях під час воєнного стану». Детальна інформація: https://cutt.ly/ow7yztLH

Не забуваймо і про звичні для нас практики, про позитивний вплив читання на наше здоров’я. Обираймо собі книги до смаку. Тут тематична добірка від видавництва Лабораторія.

Загалом експерти радять приділяти увагу таким простим та важливим речам, як :

  • Спілкування, прийняття підтримки людей
  • Здоровий сон
  • Знання механізмів і технік, які мають заспокійливий вплив
  • Інформаційна гігієна
  • Відновлення корисних активностей (спорт, прогулянки, творчі хобі тощо)

Тож, будьмо чуйними до себе, приділяймо увагу власному самопочуттю та вчасно відновлюймо сили і , за потреби, звертаймося за дружньою та професійною підтримкою.

Спокійного тижня.

Світлана Ковальчук,
учений секретар Національної бібліотеки України
імені Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)