Бібліотеки Харківщини в реаліях війни

«Якщо ти не вмієш стріляти, як професіонал, – фронтів багато: гуманітарний, культурний, економічний, соціальний. І на цих фронтах мають бути свої переможці»

Леньо, фронтмен гурту Kozak System

24 лютого 2022 року амбіції рф досягли розмірів повномасштабної війни.

Подолавши страх і стан розгубленість,  працівники бібліотек швидко повернулися до роботи, стали активними учасниками культурного фронту.

 Попри всі труднощі фахівці методичної служби Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки почали збирати матеріали про стан справ бібліотек, колег Харківщини, які опинилися в зоні активних бойових дій та на окупованих територіях.

Поступово ХОУНБ  почала створювати інформаційно-бібліографічний ресурс, якій висвітлює результати роботи наших бібліотек у період воєнного лихоліття.

Регіональний центр інформації «Харківщина»  ХОУНБ  розпочав літопис героїчної боротьби міста і області випуском «Хроніка незламного Харкова».   Це анотований вебліографічний список, який містить публікації важливих щоденних подій, що відбувалися у житті нашого краю. Інформаційним джерелом є сайти Харківської міської ради, інформаційно-аналітичного порталу KHARKIV Today, газети «Слобідський край», медіагрупи Об’єктив.TV.

Поет і командир полку «Азов»  О. Бик  казав: «Неможливо перемогти націю, яка вся впряглася у війну».  Кожна сторінка «Хроніки» – свідчення незламності   наших воїнів, мирних жителів тимчасово окупованих громад, фермерів, які  працюють на полі попри небезпеку, волонтерів, робітників медичної, освітньої, культурної сфери.  Літопис «Хроніка незламного Харкова» розміщена в Сalameo, що робить його інтерактивним. Можна шукати матеріали за хронологією, темами, топонімами, прізвищами.

З початку вторгнення в Україну російський агресор нещадно руйнує і нищить об’єкти культурної спадщини та культурні цінності українців. Руйнування об’єктів культурної спадщини – це воєнний злочин згідно з Гаазькою конвенцією 1954 року. Унікальні споруди і символи нашої Харківщини також зазнали руйнації від ракет, бомб, артилерійських обстрілів. У  дайджесті «Снаряд упав – осипалась стіна» зібрані матеріали про пошкоджені об’єкти культурної спадщини нашого краю.

Огляд «Панорама краєзнавчої діяльності публічних бібліотек Харківщини 2022 року» розкриває плідну, насичену, благородну, небезпечну роботу бібліотечних працівників в перший воєнний рік.

Науково-методичний відділ ХОУНБ підготовив серію дайджестів «Публічні бібліотеки  Харківщини в реаліях війни».  Інформаційні матеріали переконливо свідчать, наскільки важливі та потрібні  бібліотеки в цей складний для України час, бо вони стали активними учасниками практично у всіх сферах життєдіяльності своїх громад.

«Разом до Перемоги з бібліотекою» – відтепер актуальна мітка всіх заходів, що відбуваються у стінах бібліотек та поза її межами. Можна привести багато прикладів самовідданої роботи бібліотечних працівників.

В селі Антонівка Кегичівської громади немає школи, є тільки бібліотека-філія та клуб, в приміщенні якого знаходиться бібліотека. Бібліотека та клуб тісно співпрацюють, як в проведенні соціокультурних заходів, так і в волонтерській діяльності, яка зараз стала основною. Бібліотекар Людмила Венгер разом з організатором дозвіллєвої діяльності Русланом Литвиненко організували в селі приготування їжі, випічку, збір продуктів для воїнів ЗСУ.

Бібліотеки Старовірівської громади Красноградського району з перших днів війни особливу увагу приділяли  внутрішньо переміщеним особам, тим, хто шукає притулку. Культурні заходи бібліотек спрямовані на їхні потреби,  аби допомогти людям якнайшвидше влитися в соціум: записують до бібліотеки; дітей забавляють іграшками, настільними іграми, різноманітними майстер-класами; дорослих запрошують на засідання клубів і любительських об’єднань.

У рази збільшилася кількість благодійних акцій, конкурсів, проектів, де ініціаторами та учасниками виступають бібліотекарі: Валківська публічна бібліотека  долучилася до благодійної акції «ТЕплО від щирого серця. Зігрій захисника». Перші подарунки – теплі шкарпетки – були відправлені на передову  14 жовтня до Дня Захисників України.

До Дня захисників і захисниць України працівники Нововодолазької публічної бібліотеки долучилися до благодійної мистецької акції «Турбота захиснику», а у грудні – до благодійного ярмарку «Разом до Перемоги!», який проходив у селищному Будинку культури.

Як  виготовлюють окопні свічки для воїнів-захисників  – зворушливі відеоролики  опублікували   Сидоренківська та Високопільська бібліотеки-філії Валківської громади .

Краснопавлівська селищна бібліотека ініціювала акцію «Книги для поранених захисників»: зробили добру справу і дали друге життя списаним книгам. Зібрали посилку для медзакладу  та поклали до кожної книжечки листівки, закладки, обереги зі словами вдячності і підтримки мужнім захисникам і захисницям.

Вже більше 3-х років у Грушинській бібліотеці-філії Первомайської публічної бібліотеки діє творчий проєкт Biblio-art майстерня, зокрема Клуб любителів кіно. Вони запустили серію стрічок під назвою «ЗСУ. Звичайні сільські українці». На сторінці бібліотеки висвітлюються напрямки роботи цієї творчої групи. Останню публікацію можна подивитися на ютубі  –  9-й  гумористичний випуск новин від «ЗСУ». Творці новин вражають іскрометним гумором, фантазією, заряджають гарним настроєм. Активною спільнотою Клубу любителів кіно є діти – учасники громадського життя села, їх малюнки та обереги надсилалися нашим військовим, вони активно знімаються в аматорських відео, є постійними користувачами бібліотеки.

Є бібліотеки, які стали справжніми центрами психологічної підтримки. Так, на базі тренінгового центру Мереф’янської міської центральної бібліотеки  розпочали роботу психологи Мереф’янської громади, за сприяння відділу освіти Мереф’янської міської ради.

У стінах наших невеличких бібліотек стало просторо багатьом видам  мистецтва й творчості: малюванню, музиці, рукоділлю.

Випускниці Харківського вищого коледжу мистецтв Алесі Радишевскій належить ідея проекту «Українська пісня  єднає нас! Співаємо українське, відновлюємо рідне коріння». Вона із січня 2023 р. проводить благодійні заняття  з вокалу з дітьми та дорослими у бібліотеці Височанської громади.

Юнацька бібліотека міста Лозова проводить майстер класи, які об’єднанні в  цикли – петриківський розпис, пластилинографія, лялька-мотанка, уроки малювання, ліплення пташок і коників із житнього борошна, бісероплетіння та ін. Все можна побачити у відеозаписі на фейсбуці.

Неможливо уявити себе бібліотеку, де б не було клубу любителів поезії, літератури. Це природно, тому що  такі об’єднання відповідають самої суті бібліотечної роботи  – через художнє слово виховувати  громадянина своєї Вітчизни, свого краю. Перше, що можна було побачити на сайтах бібліотек в ці страшні дні – вірші.

Святим огнем поезії зігрівши
Серця свої вразливі, знов і знов
Ми пишемо до одуріння вірші
У міру сил, таланту і умов
           Про почуття, про долю, про Вітчизну…[7]

Всупереч жахливій дійсності, відбувся щорічний літературний конкурс «Людина. Доля. Епоха», якій  запровадила Харківська міська бібліотека. Текстами і віршами лауреатів вона поділилася на своїй віртуальній сторінці.

Після довгої перерви відновив поетичні вечори літературний клуб «Pro_біл» Первомайської публічної бібліотеки. З’явилося багато нових відвідувачів, а це означає, що молодь і досі цікавиться поезією та із задоволенням читає вірші.

Декілька слів хочеться сказати про те, як героїчно захищають бібліотекарі свою головну спадщину – фонди. Росіяни руйнують культуру, палять книги, намагаються знищити й пограбувати – бібліотекарі рятують, зберігають виносять книги зі зруйнованих бібліотек.

Від 7 березня і майже до середини вересня 2022-го знаходилося під окупантами село Капитолівка Ізюмського району. Напис «Привет из РФ», «зетки» на стінах і дверях, сміття по коліна, перемішане з книжками, пляшками з-під горілки, вікна, закладені книжками; багаття просто на підлозі. Такий безлад лишили по собі російські військові у бібліотеці села. Адже це приміщення вони обрали собі для дислокації.  Попри небезпеку для життя, бібліотекарка Юлія Какуля-Данилюк за час окупації тричі ходила до російської «бази»  аби евакуювати якомога більше книжок. Окупанти, за даними слідства і місцевих жителів, закатували вісьмох селян, зокрема, й письменника та поета Володимира Вакуленка, який часто навідував бібліотеку. Тепер бібліотека в Капитолівці – світла і затишна, з цілими вікнами, з електричними радіаторами, з новими яскравими меблями. Відремонтували її завдяки партнерству з неурядовою італійською організацією AVSI та харківською громадською організацією EMMAUS.

А завдяки підтримці французького відділення міжнародної неурядової організації «Бібліотеки без кордонів» Капитолівську книгозбірню забезпечили двадцятьма планшетами, ноутбуком, принтером та проектором, відеокамерою.

Після деокупації бібліотека не лише не втратила популярність серед селян – вона розширила активності. Тепер тут відбуваються ще й зустрічі із психологами та волонтерами, видають гуманітарну допомогу [6].

Таким чином, відкриття волонтерських та гуманітарних центрів на базі закладів культури; дописи у соціальних мережах; участь у різноманітних акціях, методичних заходах, обслуговування користувачів, робота з фондами – це наш, бібліотечний, внесок задля Перемоги.

Харківська область і далі у вогні, але  бібліотечна спільнота Харківщини продовжує працювати для своїх громад.

Джерела:

  1. Солодовник М. Близько 10 бібліотек Харківщини знищені внаслідок війни, 215 перебувають в окупації / М. Солодовник, Р. Кривко // Суспільне. – 2022. –30 лип. –Текст. дані. – URL: https://suspilne.media/266068-blizko-10-bibliotek-harkivsini-zniseni-vnaslidok-vijni-215-perebuvaut-v-okupacii/
  2. «Публічні бібліотеки Харківщини в реаліях війни. Працюємо на Перемогу!» (Бібліотечний дайджест) / Департамент культури і туризму Харків. обл. військова адмін., Харків. обл. універс. наук. б-ка; ред.- уклад. Г.В. Бакаєва – Харків.: ХОУНБ, 2023. – 8 с. – URL: http://library.kharkov.ua/libdruk/LibKh-00000000352.pdf
  3. [Читачі Сидоренківської бібліотеки-філії взяли участь у виготовленні окопних свічок для захисників] // Валківська публічна бібліотека: фейсбук.– Відеодані.  – URL:

https://www.facebook.com/100030913851342/videos/1252378988941491/

  1. [Майстер – клас по виготовленню окопних свічок для воїнів-захисників відбувся у Високопільській бібліотеці-філії] // Валківська публічна бібліотека: фейсбук. – Відеодані. – URL: https://www.facebook.com/100030913851342/videos/495340249116987/
  2. [Попри війну вони активно працюють і задовольняють потреби своїх користувачів] // Юнацька бібліотека м. Лозова: фейсбук. –Відеодані. – URL: https://www.facebook.com/vektor.trk/videos/295390256579963?idorvanity=208552712641019

6. Горбатенко С. Діти вже не читають російською: історія бібліотекарки, яка рятувала книги в окупованому селі на Харківщині / С. Горбатенко // Радіо Свобода. – 2023. – 1 жовт. – Текст. та фото дані. – URL: https://www.radiosvoboda.org/a/kapytolivka-okupatsija-rf-biblioteka/32616169.html

7. [Чергове засідання поетичного клубу «Лігос»] // Лозівська публічна бібліотека : фейсбук.– Текст. та фото дані. – URL: https://www.facebook.com/groups/161560042402630/posts/669458471612782/

Підготувала 

Лариса Сашкова,

зав. РЦІ «Харківщина» Харківська ОУНБ

Дякуємо колегам, що поділилися інформацією!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)