Бібліотечний рух Черкащини «Бібліотека – осередок опори та підтримки громади»

Продовження знайомства з діяльністю бібліотек Черкаської області у період російської агресії та воєнного стану.

Бібліотеки Корсунщини – надійні простори підтримки жителів громади під час воєнного стану. На бібліотечному сайті та в соціальних мережах публікується інформація про потреби переселенців і можливості держави та територіальної громади щодо допомоги цим категоріям. У FB на своїй сторінці бібліотека започаткувала рубрику «Читаємо цікаве. Читаємо українською». Працівники публічних бібліотек (ПБ) тричі на тиждень беруть участь у передачах місцевого радіо «На хвилі Корсуні» в межах рубрики «Книгосвіт», з метою популяризації літератури, яка розкриває історію України через видатних українців, борців за її незалежність.

Щотижня для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) проводяться майстер-класи з виготовлення оберегів, паперових коробок, подарункових наборів для воїнів ЗСУ. Міні-виставка цієї продукції відбулась у Корсунь-Шевченківському заповіднику.

Публічна бібліотека Корсунь-Шевченківської ТГ підтримує зацікавленість жителів громади до народознавства. Так до Дня вишиванки бібліотека організувала виставку-інсталяцію «Вишиванка мого краю», на виставці експонувались вишиванки різних часів і сучасні світлини, жителів Корсунщини у вишиванках і Поетичну галявину, які об’єднали любителів українського поетичного рядка.

До Дня Європи бібліотечні працівники організували ряд заходів, серед яких вуличну акцію «Літературна Європа», познайомили містян з творами письменників європейських країн та провели вікторину «Цікаві факти про Європу».

На підтримку української мови було проведено акцію «Скажи мені українською». Учасники отримали від бібліотекарів пам’ятку-закладку щодо правильного вживання деяких українських слів.

Публічна бібліотека організувала рекламну кампанію творів художника-земляка О. І. Ворони, який передав 4 картини для реалізації, кошти підуть на лікування бійців Корсунь-Шевченківської громади.

Працює ПБ і з бібліотекарями бібліотек-філій територіальних громад (ТГ). Для них відбувся навчальний семінар «Бібліотека і громада: виклики сьогодення». Серед основних питань були: роль бібліотеки в сучасних реаліях; робота з трансформацією СБФ; робота з актуалізації фондів бібліотеки.

Бібліотеки Великохутірської ТГ, співпрацюючи з владою та громадськими організаціями (ГО), провели до Дня Міжнародного захисту дітей ряд цікавих заходів: конкурси на знання дитячих книг, малюнків на асфальті «Книжок країна чарівна в гості нас чекає», «Моє кольорове дитинство»; ігри «Я знаю з якої ти книги», «Вгадай, що за книга». Великохутірська ПБ організувала та провела патріотичний велопробіг. У всіх заходах, конкурсах, іграх та у їх підготовці брали участь дорослі та діти ВПО.

З перших днів вторгнення РФ в Україну Публічні бібліотеки Катеринопільської ТГ стали волонтерськими центроми. Сьогодні у бібліотечних закладах значна увага надається  роботі з читачами-переселенцями.  Задля вирішення проблем відбуваються зустрічі ВПО з представниками місцевої влади, соціальних служб тощо.

На своїй сторінці у FB активізували презентацій книг українських авторів «Будь у тренді! Читай UA!».

З користувачами-дітьми (у т.ч. переселенцями) проводяться конкурси малюнків за творами прочитаних книг «Мир у долонях тата», майстер-класи з виготовлення листівок «Оберіг для воїна», всі учасники отримують від волонтерів іграшкові подарунки.

Актуальною залишається робота бібліотекарів за проєктом «Велобібліотека для літніх людей». Людям похилого віку надається актуальна інформація щодо подій на фронті, в країні. Забезпечення літературою, цієї категорії користувачів, відбувається за місцем проживання.

Надають послуги в рамках проєкту «Дія. Цифрова освіта» з оформлення документів ВПО.

Маньківська селищна публічна бібліотека, допомагає керівництву ТГ проводити значну роботу з інформаційної підтримки ВПО (індивідуальні довідки, інформації, юридичні консультації). У приміщенні центральної бібліотеки вчитель-переселенець з м. Буча проводить безкоштовні уроки англійської мови.

Черкаська МЦБС продовжує працювати на Перемогу. Бібліотеки є волонтерськими пунктами зі збору допомоги для ВПО. Проводились зустрічі з мовознавцем, поетом, поборником за чистоту української мови В. Маснюком. Набули широкої популярності зустрічі «Черкаські посиденьки», відбулись цікаві заходи: «Подорож країною Мурляндією» (за мотивами творів як історичної так і художньої літератури), майстер-клас з виготовлення сувенірів для воїнів ЗСУ, організовано ювілейні вечори для ВПО-користувачів. У ЦБ до Дня Європи пройшли цікаві заходи як віртуальна подорож «Мандруючи європейськими містами», «Відкрий для себе Європу».

В межах гуртка «Умілі рученята» проведено творчі години «Діти малюють мир», «Казковий герой власними руками». Для дітей (у т.ч. ВПО) проведено гру-бесіду «Літаюча краса» (історія свята вишиванки, виготовлення орнаментів для вишивання). Дітям ВПО та з будинків сімейного типу бібліотеками спільно з ГО Eleos–Ukraine зібрані та передані розвиваючі книги та ігри. ЦДБ для дітей проведено чілдренФест «Дитинства яскрава мить».

Всі бібліотеки системи продовжують працювати як інформаційні центри, надаючи інформацію: зі змін в законодавстві; щодо подій, які відбуваються в місті, в країні. Для бібліотекарів системи проводяться навчальні тренінги, семінари щодо діяльності в умовах російської агресії.

Бібліотеки Смілянської МЦБС у співпраці з місцевою владою, громадськими активістами надають можливість членам громади долучатись до активного суспільного життя через майстер-класи: зі створення світлин «Краса світу – крізь об’єктив камери», оригамі «Жарафа з паперу». В бібліотеках проходять Арт-терапевтичні заняття «Світ моїх емоцій», зустрічі-феєрверки «Завітала на поріг казка чарівна». До таких годин корисного дозвілля доповненням стали смаколики та подарунки від спонсорів ГО «Об’єднані спільною метою», Смілянської кондитерської фабрики «Меркурій», книжкові подарунки від Смілянської міської ради.

У центральній бібліотеці ім. О. Журливої презентовано проєкт місцевої журналістики О. Куренкової «Ціність людських історій»; проводяться онлайн-екскурсії, відеопрезентації з історії України, пройшли майстер-класи з виготовлення українського прапора. Активними учасниками занять артстудії «Поринь у веселку» стали ВПО.

У БФ № 1 започатковано проєкт «Гра як антистрес», який став популярним серед містян.

Об’ємна, цікава, необхідна робота бібліотек організовується з користувачами-дітьми, про що можна переконатись з наступних відеосюжетів створених журналістами телекомпанії “Сміла-ТV”. :

“Моє щасливе дитинство“,

“Творча зустріч для юних читайликів Сміли”,

“Майстер-клас для юних гімназистів Сміли від Іванни Єрмілової”,

“Дивосвіт думок від смілянської поетеси Вікторії Сінаєвської”, 

“Зустріч з казкою для вимушено переселених діток”.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ !

Матеріал надано Черкаською ОУНБ імені Тараса Шевченка

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)