Бібліотеки Дніпропетровщини в умовах війни: калейдоскоп досвіду громад

Цей матеріал підготували колеги з Дніпропетровської ОУНБ ім. Первоучителів словянських Кирила і Мефодія

Під час війни надзвичайно важливим стало єднання всіх для боротьби з ворогом. Сьогодні кожен з нас часткою своєї праці наближає день перемоги. Ми, бібліотекарі, тримаємо інформаційний фронт. Дніпропетровська ОУНБ ні на день не припиняла забезпечення широкого загалу читачів бібліотеки та публічних бібліотек області достовірною інформацією  в соціальній мережі та на вебсайті бібліотеки. В березні була відновлена робота всіх структурних підрозділів, які долучилися до обслуговування читачів, формування колекцій документів «Військова хроніка» для майбутньої  Національної цифрової бібліотеки України та електронної бібліотеки «Дніпропетровщина в період російсько-української війни»

        З перших днів воєнного стану за ініціативою управління з питань гуманітарної,  соціально-культурної сфери та освіти обласної ради на базі бібліотеки двічі на тиждень проводяться онлайн тренінги по наданню першої домедичної допомоги, які  ведуть висококваліфіковані медичні працівники. Близько 1700 учасників взяли участь у цих тренінгах, серед них – широке коло представників територіальних громад, установ і закладів області. Переглянути відеозапис цих тренінгів можна також і на сайті бібліотеки.

       Зважаючи на те, що відділи обслуговування знаходяться в трьох приміщеннях різних районів міста (Центральному, Соборному та Амур-Нижньодніпровському) бібліотека організовує роботу з переселенцями та внутрішньо-переміщеними особами, які проживають поряд. Серед проведених заходів, які потребує зазначена аудиторія – це тренінги та онлайн лекції з надання психологічної підтримки, емоційна розрядка за допомогою бібліотерапії (читання), перегляд кінофільмів, робота з дитячою аудиторією. Окремі співробітниці займається волонтерською роботою – плетуть маскувальні сітки та печуть пиріжки для територіальної оборони міста.

       Не всі, рятуючи власне життя, взяли із собою ноутбук, не говорячи вже про комп’ютер. Всім цим можна безкоштовно скористатись в бібліотеці, також можна зробити копію необхідних документів, отримати комфортне та зручне місце для дистанційної роботи, відвідати курси з англійської мови. За потреби спеціалісти бібліотеки проведуть уроки медіаграмотності.

       Скориставшись нашим сайтом, кожен  має можливість,  навіть не приходячи в бібліотеку, знайти велику кількість цікавих і актуальних на сьогоднішній день матеріалів, серед яких, наприклад, посилання на перелік сайтів, скористувавшись якими ви можете прослухати безкоштовно аудіокниги; полистати сторінки рідкісних видань в електронній бібліотеці; познайомитись зі скарбами книгосховища, з родзинками ріднокраю на порталі «ДніпроКультура» та ін. Також з метою зосередження уваги на популяризації знань про Україну, її народ, його історію, традиції та культуру, демографічний, економічний, соціальний, освітній, науковий потенціал, здобутки української нації, її місце у світовому цивілізаційному розвитку бібліотека на вимогу часу в травні відкриває на сайті новий розділ «Україніка».

 Не залишаються осторонь бібліотеки області.

 З перших днів війни бібліотеки Дніпропетровщини стали осередками волонтерської діяльності. Бібліотекарі Нікопольської, Кам’янської, Верхньодніпровської міських ТГ, читачі та небайдужі мешканці міста плели маскувальні сітки, теплі шкарпетки та напіврукавички для захисників, шили подушки й наволочки, чоловічу білизну, допомагали в організації та виготовленні розпізнавальних стрічок для тероборони та наколінників. Бібліотекарі навчилися створювати маскуючий одяг («кікімори»).

Працює  Кам’янська бібліотечна волонетерська спільнота “Разом”.

Колеги Жовтоводської міської ТГ збирали і передавали теплі речі та взуття для територіальної оборони, готували перев’язочні матеріали, збирали посуд для виготовлення тушонки для наших захисників, збирали мішки для побудови блокпостів навкруги міста збирали і передавали у волонтерський центр матеріали для плетіння маскувальних сіток і килимків для солдат ЗСУ та тер оборони. Бібліотекарі Верхньодніпровської громади організовують виготовлення на дому продуктів тривалого зберігання(м’ясні та рибні консерви), випічки.

Усі бібліотечні працівники Криворізької ТГзалучені до волонтерської діяльності : плетіння маскувальних сіток, допомога в приготуванні їжі для захисників, робота на складах гуманітарної допомоги тощо.

Засоби гігієни та продукти  для воїнів ЗСУ та ТРО постійно збирають бібліотекарі Межівської селищної ТГ. Сортують продукти і готують переселенцям їжу у  Васильківській ТГ.

В умовах воєнного стану сільські бібліотеки  Томаківської  селищної ТГ координують свою діяльність із старостатами, і виконують роботу, яка зараз найбільш затребувана та актуальна: готують їжу для ТРО і ВСУ, плетуть маскувальні сітки, займаються волонтерською діяльністю, сортуванням одягу та харчових продуктів, товарів гігієни. Бібліотекарі мають досвід виготовлення свічок.

Кожна  бібліотека Магдалинівської селищної ТГ долучилася  до волонтерської діяльністі. Бібліотечні працівники  займаються  збиранням продуктів харчування, виготовляють  тушонку та інші м’ясні вироби, печуть солодку випічку, пиріжки, пампушки, хліб та ліплять вареники, збирають  засоби гігієни, медикаменти, батарейки, устілки, теплі носки, сигарети та багато  іншого.

Бібліотекарі сільських громад Дніпропетровщини також підтримують потужний волонтерський рух.

Працівники бібліотек Новоолександрівської громади з 25 лютого по теперішній час займаються волонтерською діяльністю : отримують, розвантажують гуманітарну допомогу, розбирають речі, перевантажують, доставляють одиноким та маломобільним групам населення гуманітарну допомогу. Бібліотеки Могилівської  сільської ТГ передають продукти харчування, засоби гігієни, ковдри, постільну білизну  та беруть участь у виготовленні маскувальних сіток.

На базі трьох бібліотек Миколаївської ТГ організовані штаби приймання гуманітарної допомоги для переселенців та військових.

Бібліотекарі Магдаленівської громади допомагають внутрішньопереміщеним особам  подушками, ковдрами, постільною білизною, продуктами харчування, засобами гігієни, одягом. Здійснюють допомогу місцевій територіальній обороні та селищній раді у пошуках житла для переміщених осіб. Таку ж роботу ведуть бібліотекарі Межівської ТГ.

Багато внутрішньо переміщених осіб приїхали до міста Жовті Води. Працівники КЗК «Жовтоводська ЦБС» неодноразово збирали і передавали у центр допомоги вимушеним переселенцям одяг, взуття, посуд, матраци і постільну білизну, засоби гігієни, продукти харчування, побутову техніку (телевізор), приймали участь у розселені людей. Вимушені переселенці записуються до бібліотек міста і стають читачами.

Допомагають бібліотекарі захисникам переказуючи власні кошти на рахунок ЗСУ. Також організовуються заходи з метою фінансової підтримки захисників. Так, бібліотеки Нікополя організували благодійні акції зі збору коштів для ЗСУ: «З Україною в серці», «Збери макулатуру та ПЕТ кришки! Підтримай армію!» (за тиждень здано макулатури та кришечок на суму 783 грн.). В Центральній міській бібліотеці відбулась благодійна акція «Великодній ярмарок». Це один із заходів, які бібліотекарі Нікополя провели з метою фінансової підтримки наших захисників.            На ярмарку були представлені картини місцевих художників, вироби наших майстрів, майстринь та талановитих початківців в цій справі, handmade від учнів ліцею «Гармонія», власноручні тканинні вироби бібліотекарів, книжки, подаровані читачами для ярмарку, а також різноманітні смаколики на вподобу дітям та кімнатні рослини. На ярмарку можна було придбати вироби декоративно-прикладного мистецтва, які виготовили майстри та майстрині бібліотечного Центру «Майстри Нікополя».  Завдяки спільним зусиллям нікопольців, бібліотекарів і майстрів, вдалось зібрати 13 тис. 500 грн.

Місцеві художниці, майстрині експонують на виставках-продажах в бібліотеках Кам’янського свої роботи. Частка коштів від продажу перераховується ЗСУ.

У лавах територіальної оборони жовтих Вод є працівники бібліотеки.

Дніпропетровщина стала прихистком для багатьох українців, які змушені були покинути власні домівки через військову агресію. Бібліотекарі допомагають тимчасово переміщеним особам якнайшвидше влитися в соціум: записують в бібліотеку; забавляють  дітей іграшками, настільними іграми, майстер-класами з малювання, виготовлення ляльок; дорослих запрошують на засідання клубів і любительських об’єднань; навчають всіх бажаючих комп’ютерній грамотності; проводять зустрічі з цікавими людьми: місцевими поетами, народними умільцями; святкують Дні народження своїх читачів. Прикладають максимум зусиль для розв’язання життєвих проблем переселенців, полегшення їх душевного стану, зняття стресу та покращення настрою (Верхньодніпровська ТГ).

Бібліотеки тримають тісний зв’язок з ВПО. Всіх, хто вимушено  тимчасово проживає на території громади, запрошують до бібліотек, знайомлять із спектром послуг. Окрім вище вказаних заходів, до їхніх послуг пропонується безкоштовний доступ до комп’ютерів, інтернету та ксероксу. Громадський простір бібліотеки задіяний для дистанційного навчання для дітей з дитячого будинку сімейного типу, який був евакуйований до Томаківщини. Також громадський простір Томаківської ЦБ став мистецьким  майданчиком  для спільних заходів з дитячою музичною школою, будинком культури.

У бібліотеках області переселенці отримують інформаційну підтримку. У своїх публікаціях в соціальних мережах бібліотекарі використовують тільки офіційні джерела. Інформація подається та, що може бути корисною для громади міста та внутрішньо переміщених осіб: адреси бомбосховищ та укриттів у телефони гарячих ліній та міських служб, адреси волонтерських пунктів, графіки руху міського та приміського транспорту, евакуаційних поїздів тощо (м. Нікополь). Вся корисна інформація для переселенців публікується на сторінці у фейсбуці «Моє Кам’янське» https://www.facebook.com/groups/169404653553191 .

Верхньодніпровська Центральна бібліотека активно допомагає Центру надання адміністративних послуг в роботі з переселенцями. ЦНАП розташований в фойе місцевого Будинку культури, в тому ж приміщені, що й ЦМБ, тому зручно направляти людей в бібліотеку ксерокопіювати документи, які потрібні для реєстрації, а також в бібліотеці можна залишити на тривалий час дітей, де вони цікаво і корисно можуть провести вільний час.

4 сільські бібліотеки Грушівської ТГ в умовах воєнного стану працюють як центри підтримки громади. Поруч з бібліотеками створені гуманітарні штаби. Бібліотекарями розроблені інформаційні куточки «Пам’ятайте, безвиході не буває!» де розміщуються інформаційні матеріали, а саме копії постанов, розпоряджень та довідкова інформація. Бібліотекарі надають інформаційну допомогу внутрішньо перемішеним особам та місцевим жителям.

Також публічні бібліотеки є тими місцями, де люди можуть отримати також і психологічну підтримку.

Центральна дитяча бібліотека Нікопольської ЦБС запропонувала своїм читачам можливості для психологічного переключення: читання друкованих книг, аудіотвори в рубриці «Позитивні історії», буктрейлери та відео-вікторини. А на міському сайті газети «Візит-Венал» представили підбірку книг  «Дитяче читання під час війни».

Працівники відділу обслуговування Жовтоводської центральної бібліотеки розробили декілька потрібних відео з актуальною інформацією та психологічними порадами:

o            Психологічний айстопер «Тільки без паніки», який знайомить з психологічними порадами, що допоможуть зберегти спокій, і не панікувати.

o            Мультимедійний інформакцент «Інформаційна війна. Як протидіяти дезінформації та боротися з фейками», що знайомить з правилами, які допоможуть вистояти під час інформаційної атаки.

o            Мультимедійний навігатор «Що почитати під час війни: 15 ресурсів із безкоштовними книгами», який знайомить  з сервісами де викладені у вільний доступ  електронні книжки.

Бібліотеки  КЗК «Жовтоводська ЦБС» провели акцію «КнигоТерапія» для біженців, які знайшли притулок у місті. В результаті було зібрано 74 книги для різних вікових груп та на різні смаки. Книги було передано в два пункти проживання біженців у нашому місті. Всі бажаючі змогли психологічно відпочити і заспокоїтись за читанням цікавих книг, зайняти дітей читанням та переглядом яскравих ілюстрацій.

Фахівці  бібліотеки сімейного читання № 3  м.Павлоград викладають у блозі та на сторінках соцмереж поради психологів на різні актуальні теми, для фізичного порятунку та збереження душевного спокою мешканців міста.

Разом із психологічною підтримкою бібліотеки Дніпропетровщини є осередками просвітницької роботи щодо опанування навичками домедичної допомоги в умовах військових дій. Так, наприклад з  27 лютого о 10.00 за адресою м. Кам’янське, пр. Тараса Шевченка,16 (зелена зала юнацького відділу) провели   8-годинний курс з надання першої домедичної допомоги. Отриманні  знання і практичні навички  допоможуть собі та ближнім під час екстреної ситуації. Курс проводила партнерка бібліотеки  Олена Мельник, сертифікований тренер Мальтійської служби допомоги.

Впродовж березня в Центральній бібліотеці та філіях (№№ 2,3,9) фахівцями КНП «Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги» Нікопольської міської ради та представниками Червоного хреста для громади міста проводилися заняття з надання першої медичної допомоги. Під час повітряної тривоги навчання продовжували проводити в укриттях.

Укриття, бомбосховища стали особливими локаціями після 24 лютого 2022 р. Працівники Жовтоводської ЦБС брали участь у прибиранні і облаштуванні бомбосховищ міста. Центральна міська бібліотека ім. Т.Г. Шевченка Кам’янського працює 24/7. В день,  працівники бібліотеки обслуговують користувачів, а з 18.00 до 8.00 підвали бібліотеки використовуються як укриття для мешканців міста.

В умовах воєнного часу бібліотеки, як і раніше, залишаються відкритими для співпраці та допомоги усім, хто цього потребує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)