Функціонування публічних бібліотек Польщі у 2020 році: статистика

Центральний статистичний  офіс  Польщі оприлюднив дані про функціонування публічних бібліотек у 2020 році.  Пропонуємо ознайомитись з деякими цифрами та аналітичними висновками щодо діяльності  публічних бібліотек  у 2020 році.

За даними GUS,  на кінець 2020 року налічувалося 7 782 публічних бібліотеки, в тому числі 5 169 бібліотечних філій. У публічних бібліотеках функціонують 873 відділення для дітей та юнацтва і 867 бібліотечних пунктів. Протягом року  майже 5 мільйонів читачів взяли 77,5 мільйона томів книжкового зібрання і 2,4 мільйона бібліотечних матеріалів, що становлять спеціальні колекції. У складі спеціальних колекцій найчисленнішими були матеріали аудіовізуальні (54,7% від загальної кількості).

Епідемія і введені обмеження, як і слід було очікувати, вплинули на роботу бібліотек в минулому році. Незважаючи на тимчасове закриття бібліотек і обмеження на надання колекцій в традиційній формі, бібліотеки були відкриті в середньому 32 години в тиждень і орієнтувалися на роботу в гібридної формі з переважанням електронних послуг. Деякі підрозділи обробляли лише повернення та оформляли застереження у визначених точках, а деякі надавали послуги, використовуючи, зокрема, можливості Інтернету.

Станом на кінець 2020 року у публічних бібліотеках було 125,0 мільйонів бібліотечних матеріалів, 98,5% з яких були книгами. Бібліотеки також налічували майже 6 мільйонів бібліотечних матеріалів, що становлять спеціальні колекції, серед яких найчисленнішою категорією були аудіовізуальні матеріали (3,2 млн). В середньому 1 публічна бібліотека пропонувала читачам 10 назв поточних журналів.

Порівняно з 2019 роком кількість читачів зменшилася на 17,8%. Найчисельнішою групою читачів публічних бібліотек за віковою категорією були людей у ​​віці 25–44 років (1,3 млн.). Переважна більшість читачів, які активно запозичують, – це працюючі люди (39,0% від загальної кількості читачів), за ними слідують учні (34,9%).

Станом на кінець 2020 року публічні бібліотеки мали 606 спеціально адаптованих робочих місць для людей з різними типами інвалідності. Більше того для людей з інвалідністю по зору установи надали 1042 пристрої, які дозволяють відтворювати розмовні книги. 4,7% бібліотек мали аудіоплеєри для читачів.

Все більше і більше бібліотек надають інформацію про своїх колекціях через онлайн-каталоги (на 2,2% більше, ніж рік тому) і надають доступ до ліцензованих онлайн-колекцій (на 332 бібліотеки більше, ніж рік тому). Дані, зібрані Центральним статистичним управлінням, показують, що можливість надання послуг в онлайн-формі означає, що майже 56% публічних бібліотек не обмежують доступність своїх послуг. З цих установ 46,9% надали читачам можливість користуватися електронними книгами віддалено, 26,9% – онлайн-реєстрацію нових читачів і 21,2% – можливість безкоштовного замовлення сканування або оцифровки зазначених статей / публікацій.

Крім того, бібліотеки також пропонували можливість віддаленого використання аудіокниг або віддаленого доступу до преси (поточні і архівні випуски). Постійний контакт з читачами забезпечували сайти і профілі в соціальних мережах. Більше половини бібліотек країни мають акаунти в соціальних мережах (зростання майже на 5% в порівнянні з попереднім роком).

Через обмеження, пов’язаних з організацією заходів за традиційною формулою, бібліотеки підготували електронні заходи – тут була велика активність бібліотек і збільшення цього типу заходів більш ніж на 15 000 в порівнянні з попереднім роком.

Джерело

Матеріал підготувала

Валентина Горчинська, провідний бібліотекар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)