Маршрути успіху Київської області: Зупинка 2 –
м. Ірпінь

Для того, хто давно не був у м. Ірпінь Київської області, чергова зустріч з містом може стати приємною несподіванкою. Адже за останні декілька років Ірпінь змінився на краще. Сьогодні це місто здоров’я, інноваційної освіти, якісного лікування та здорового способу життя. Це сучасне українське місто, в якому будують нове соціальне житло для педагогів, лікарів, учасників АТО і родичів загиблих воїнів, працівників соціальної сфери. Це місто, в якому турбуються не лише про ірпінців, а й про внутрішньо переміщених осіб, які мають максимально швидко інтегруватися в у місцеву громаду. Це місто, в якому представників громади вчать залучати грантові кошти на розвиток регіону, міста, власного бізнесу і креативних ідей. І, як зазначив координатор Офісу реформ Київського регіонального відділення Асоціації міст України Володимир Удовиченко, м. Ірпінь – це приклад «абсолютно нових відносин між владою і громадою, нової філософії цих відносин».

Я на власні очі переконалась у цьому, відвідавши 4 жовтня цього року прес-тур, організований Офісом впровадження децентралізаційної реформи Київського регіонального відділення Асоціації міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що проходить за підтримки USAID.

Цікаві цифри:

Населення Ірпеня – майже 90 тис. осіб (у т. ч. 760 учасників АТО і 10 тис. внутрішньо переміщених осіб).

Бюджет розвитку в 2018 році налічує 956,7 млн. грн. (за останні 3 роки бюджет збільшився у 40 разів).

На освіту в нинішньому році виділено 63 млн. грн.

Рівень безробіття – 0,9 % (найнижчий в Україні)

За словами в. о. міського голови – секретаря Ірпінської міської ради Анастасії Попсуй «…новітня історія Ірпеня почалася після 2014 року, коли до керування містом долучилась команда, сформована з колишніх учасників Майдану, соціально відповідальних бізнесменів, активістів. Саме вони довели, що українське місто може бути успішним, особливо в умовах децентралізації». Саме вони нині створюють комфортні умови для малого бізнесу, залучають інвестиції, переконують громаду не бути байдужою до змін, реалізовувати власні ідеї в рамках громадського бюджету і активно підтримувати ініціативи влади щодо розвитку міста (у результаті чого наразі реалізовано 150 інфраструктурних проектів, серед яких: парки, сквери, фонтани, стадіони, медичні амбулаторії та поліклініки, дошкільні навчальні заклади, школи та багато іншого).

 А що ж з культурою?

Сфера культури в м. Ірпінь, як то кажуть, не пасе задніх.

От, приміром, Центральна міська бібліотека, яку ми також відвідали в рамках прес-туру. Заснована в 1945 році, Центральна міська бібліотека (ЦМБ) м. Ірпінь переживала різні часи. Втім, свій 70-річчний ювілей вона відзначала як  сучасний багатофункціональний інформаційний, освітній та культурно-просвітницький центр,  головна бібліотека регіону.

Напередодні ювілею було проведено реконструкцію будівлі бібліотеки, оновлено меблі, бібліотечну техніку і, безперечно, книжковий фонд, що нині налічує майже 80 тис. прим. Для поповнення книжкових фондів ЦМБ отримує кошти з місцевого бюджету, державних програм, альтернативних джерел (кошти від надання бібліотекою платних послуг; видання подаровані письменниками-краєзнавцями та місцевими поетами; доброчинні акції «Книзі друге життя», «Подаруй бібліотеці книгу»; співпраця з видавництвами, книготорговельними, громадськими організаціями, благодійними фондами).

У ЦМБ м. Ірпінь гарно і затишно, зі смаком оформлений інтер’єр, сюди із задоволенням приходять численні користувачі, аби ознайомитись з новими виданнями, поспілкуватись з однодумцями. Бібліотека регулярно збирає зацікавлених членів громади на різноманітні культурно-мистецькі заходи (книжкові й мистецькі виставки; зустрічі з відомими людьми, письменниками, поетами, краєзнавцями і художниками; літературні вечори, семінари, конференції тощо).

Окрім того, ЦМБ м. Ірпінь здійснює видавничу діяльність, готуючи до друку літературно-художні видання, збірки поезій, інформаційно-бібліографічний покажчик «Література про Ірпінь», Календар знаменних та пам’ятних дат на поточний рік, краєзнавчі, біографічно-бібліографічні та інформаційні буклети.

Значним попитом користується Інтернет-центр ЦМБ, відвідувачі якого можуть не лише скористатися комп’ютерною технікою з доступом до мережі Інтернет, а й отримати додаткові інформаційні послуги, приміром: підготовка фактографічних, аналітичних, бібліографічних та інших довідок для фізичних та юридичних осіб; сканування та розпізнавання тексту та зображень; набір тексту; запис інформації на диск, флеш-карту користувача тощо.

Слід зазначити, що культурне життя м. Ірпінь не обмежується лише бібліотекою. У місті діє Будинок культури, проводяться фестиваль духових оркестрів, «IRPIN JAZZ FEST», акція «Зробимо Україну чистою разом», православний фестиваль вертепів і колядок «Різдвяна зірка», театральний фестиваль «Шлях до успіху», українсько-литовський фестиваль «Єднання культур», художній пленер «Намальований Ірпінь», а ще багато літературних фестивалів.

Вочевидь, у м. Ірпінь є що подивитись, є чому навчитись, є де відпочити. І як зазначив наприкінці прес-туру виконавчий директор Київського регіонального відділення Асоціації міст України Гаррі Мартін «це лише перші паростки децентралізації й господарювання громад, цей процес вже не зупинити і через декілька років ми станемо свідками того, що українські міста не гірші за європейські».

 

Підготувала:

 Валентина Здановська,

головний бібліотекар

НБУ імені Ярослава Мудрого

Див. також

Маршрути успіху Київської області: Зупинка 1 – м. БУЧА

Маршрути успіху Київської області: Зупинка 1 – м. БУЧА (продовження)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)