Бібліотеки Полтавщини в умовах об’єднаних територіальних громад

На сучасному етапі, коли відбувається об’єднання територіальних громад, одним з актуальних питань є функціонування та розвиток бібліотечних закладів області в нових умовах. Про те, якою має бути сучасна бібліотека і про виклики, з якими доводиться зустрічатися у процесі реформ йшлося на обласному семінарі бібліотечних працівників, що входять до об’єднаних  територіальних громад  Полтавської області «Організація діяльності  публічних бібліотек ОТГ», що відбувся у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П. Котляревського.

Заступник  начальника – начальник відділу охорони культурної спадщини та культурної  політики Управління культури Полтавської облдержадміністрації   В.В. Вождаєнко  у своєму виступі детально зупинилася на нагальних проблемних питаннях розвитку бібліотечної справи та зазначила, що сьогодні бібліотечним  працівника необхідно тісніше налагоджувати контакти  із керівництвом об’єднаної територіальної громади, активніше та наполегливіше звертатись по підтримку та допомогу до спонсорів та меценатів – місцевих підприємців та фермерів щодо покращення матеріального стану бібліотек, поповнення книжковими новинками та передплати періодичних видань та участі самих  працівників бібліотек у громадському житті населених пунктів.

Директор Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеці імені І.П. Котляревського Т.І. Зеленська зазначила, що децентралізація створює нові виклики і ризики для публічних бібліотек, впливає як на їх внутрішню організацію, так і організацію надання бібліотечних послуг в умовах ОТГ.

В області публічні бібліотеки ОТГ мають різні моделі організації. Так, до Шишацької селишної територіальної громади ввійшли 13 бібліотек. До об’єднання у районі діяла ЦБС. Зараз 4 бібліотеки залишились без організаційного та методичного центру.

У Великобагачанському районі Білоцерківська ОТГ об’єднала 6 сільських бібліотек. Білоцерківська сільська бібліотека визначена головною, але в її штаті лише один працівник. Незважаючи на те, громада вважається спроможною, протягом 2016 року бібліотеки громади поповнювалися новими книгами  лише за рахунок державних та обласних програм.

Ще інші моделі організації бібліотек у Кременчуцькому, Миргородському, Пирятинському, Решетилівському, Семенівському районах. Тут  в ОТГ діють самостійні сільські та селищні бібліотеки.

Законодавством у сфері культури не прописано повноваження об’єднання територіальних громад стосовно управління бібліотеками; не визначено правонаступності головної бібліотеки району як методичного, координаційного центру, центру підвищення кваліфікації, центру розподілу по всіх публічних бібліотеках району книг, які надходять централізовано за державними програмами (на період до завершення реформи). Тому сьогодні бібліотекам , що відійшли до ОТГ необхідно співпрацювати з центральними районними бібліотеками особливо в питаннях організації документних фондів та підвищення кваліфікації.

Бібліотекарі ОТГ, в свою чергу, поділились змінами та проблемами, які відбулися за час перебування бібліотек у громаді.

Завідувачем відділу комплектування та зберігання  фондів Полтавської  обласної бібліотеки для дітей  імені Панаса Мирного Є.М. Клименко надана детальна консультація щодо правових  аспектів організації документних фондів у публічних бібліотеках ОТГ.

Працівниками методичних служб обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського С.М. Захарченко, В.М. Романенко, В.І. Співак, Л.І. Чорноволенко, обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара В.В. Потуремець, обласної бібліотеки для дітей імені Панаса Мирного О.М. Тарасенко надавались консультації щодо сучасного бачення діяльності бібліотеки, особливостей і форм бібліотечно-інформаційного обслуговування різних категорій користувачів та їх обліку.

Також бібліотекарі взяли участь у інтерактивній грі «Яким ви бачите новий формат сучасної бібліотеки?» в якій кожний учасник висловив свою думку щодо змін в роботі саме  своєї бібліотеки.

Л.І. Чорноволенко – завідувач науково-методичного відділу

Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)