Публічна бібліотека & Медіа: інформування про реформу і місцеві ініціативи

Коли чуєш або читаєш слоган «Моя громада – Мій добробут» одразу розумієш, що це про сприяння місцевим органам самоврядування в розробці та впровадженні законодавства і політики з питань децентралізації, про збільшення фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування та сприяння в ефективному використанні цих ресурсів, про посилення обізнаності та спроможності ключових партнерів у їх нових правах та обов’язках в умовах реформи. А ще все більше усвідомлюєш, яку важливу роль у цих процесах мають відігравати бібліотекарі – бути комунікаторами реформ.

Саме про це йшлося під час практикуму «Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики у Київській області», проведеного 11 липня цього року Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX у рамках проекту ПУЛЬС.

Захід відбувся на базі Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого (НБУ імені Ярослава Мудрого)  і викликав неабияке зацікавлення серед фахівців публічних бібліотек, а також керівників районних управлінь культури і туризму столичного регіону.

Вітали учасників Практикуму заступник генерального директора з наукової роботи  НБУ імені Ярослава Мудрого Наталія Розколупа і завідувач науково-методичного відділу Тетяна Богуш.

На початку Практикуму його учасники отримали достовірну інформацію від консультанта Офісу впровадження децентралізаційної реформи Київського РВ Асоціації міст України Володимира Удовиченка про стан, виклики та перспективи децентралізації на Київщині, стратегії інноваційного та ефективного управління на місцевому рівні, побудову відносин «громада – влада».

Своїми знаннями і практичними навичками щодо того, як бібліотекарям навчитися взаємодіяти з місцевими ЗМІ, як ефективно інформувати громаду про процес децентралізації в країні, а найголовніше  – як вийти із зони власного комфорту, вирватися з кайданів шаблонності мислення та світосприйняття, подолати психологічні бар’єри нерозуміння суспільством значимості професії бібліотекаря, – поділилася ментор проекту ПУЛЬС від IREX і модератор Практикуму Олена Костриця. Крім того вона дала багато  корисних і суто практичних порад щодо побудови відносини з місцевими журналістами, найбільш топових тем, що можуть зацікавити ЗМІ, технології підготовки різноманітних матеріалів про громаду (прес-анонс, план сюжету, публікація та ін.).

Цікавими лайфхаками з написання текстів для ЗМІ та інформацією про нові видання, в яких бібліотекар (він же – журналіст-початківець) може знайти безліч корисних підказок, поділилися з учасниками Практикуму експерт з питань комунікацій Офісу впровадження децентралізаційної реформи Київського РВ Асоціації міст України Дарина Привалова та головний редактор газети «Яготин – місто моє» Яна Ревенко.

Довідково: Книга успіхів. Короткі історії про те, як децентралізація впливає на життя громад. – Київ, 2018.

Беквіт Г. Продаючи невидиме. – Харків : Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018. – 192 с.

Ильяхов М. Пиши, сокращай. Как создавать сильный текст / Ильяхов М. Саричева Л. – Москва : Альпина Паблишер, 2018. – 440 с.

А потім настав час попрактикуватися в застосуванні набутих знань. Учасники отримали завдання написати прес-анонси або прес-релізи про якісь події в своїх громадах до різних видів ЗМІ: друкованих газет, телебачення, радіо, інтернет (інформаційні портали, електронні видання, соціальні мережі).

І хоча часу на виконання було більш, ніж достатньо, алгоритм написання таких матеріалів теж уже був відомий учасникам, утім впоратись із завданням виявилося непросто. А все тому, що, як пізніше зауважила Олена Костриця, кожна з чотирьох команд – це маленька модель громади, в якій хтось має бути лідером і не лише вирішувати щось, а брати на себе відповідальність за результати. Не менш важливо для членів громади слухати і чути одне одного, йти на компроміси, поступатися власними амбіціями заради спільної перемоги. У підсумку, комусь із команд вдалося написати прес-реліз краще, комусь пощастило менше. Компетентне журі детально проаналізувало всі матеріали, вказавши на їх «плюси» і «мінуси». Утім, переможців і переможених не було, бо всі ми лише вчилися, а от відшліфувати майстерність кожен зможе на своєму робочому місті, готуючи матеріали до місцевих ЗМІ.

Хоча, чому лише до ЗМІ? Можна спробувати написати цікаву інформацію на блог «Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади», який веде науково-методичний відділ НБУ імені Ярослава Мудрого. Таку ідею запропонувала учасникам Практикуму головний бібліотекар цього відділу  Світлана Кравченко. Вона наголосила, що основна мета блогу – об’єднавши досвід бібліотек територіальних громад, створити можливості для кращого майбутнього ОТГ. Цікаво, що інформаційні повідомлення від багатьох бібліотек із різних областей України вже представлені на блозі, а от діяльність публічних бібліотек Київщини репрезентовано лише в 11-ти публікаціях, підготовлених адміністраторами блогу та іншими фахівцями НБУ імені Ярослава Мудрого за результатами відвідання цих книгозбірень. На превеликий жаль, кількість публікацій у блозі самих бібліотекарів Київщини дорівнює нулю. Насамкінець Світлана Кравченко запросила всіх до співпраці й висловила переконання, що практикуми, які проводять працівники Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX у рамках проекту ПУЛЬС сприятимуть активізації публікаційної активності бібліотекарів, покращенню іміджу і зростанню авторитету бібліотек у громаді, розумінню й сприйняттю їх нової ролі в децентралізаційних процесах.

Підготувала

Валентина Здановська,

головний бібліотекар

НБУ імені Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)