Молодь – наша супер-сила! (Про конкурс молодих бібліотекарів)

На перший погляд, ідея цього посту не зовсім вписується у контент нашого Блогу. Але все-таки дозволю собі поділитися емоціями щодо конкурсу молодих бібліотекарів, організованим ГО Українська бібліотечна асоціація (УБА).
Цього року мені пощастило долучитися до журі конкурсу. Дякую за запрошення! Цей конкурс – підтвердження того, що професія має майбутнє, коли у бібліотеках є молоді, завзяті, творчі люди.
Заявок на конкурс було представлено 19. Якщо звернутися до статистики публічних бібліотек, то картинка наступна:

  • Всього у ПБ працюють 29361 бібліотекарів, з них віком до 30 років – 1875 осіб. Тобто, до участі у конкурсі долучились 1% молоді. Ця цифра, умовна звичайно і вона менша, адже за умовами конкурсу, до участі допускаються особи віком до 35 років, які мають стаж роботи у бібліотеці не менше 1 року.
  • Розподіл за стажем роботи від учасників: до 3 років – 7 учасників; від 3 років до 10 років – 10 учасників; від 10 років до 20 років – 2 учасники.
  • Представники бібліотек сільських та міських громад розподілились відповідно 5 до 14. 6 учасників працюють в обласних центрах.
  • По одному представнику від бібліотек навчальних закладів – школи та університету, відповідно 17 учасників представляли публічні бібліотеки.
  • Конкурс не врахував тільки гендерну рівність. Лише один учасник – чоловік.

Звичайно, всі учасники різні, їх досягнення різні так само як і різні можливості і ресурси бібліотек. Не можна урівнювати напрацювання вченого секретаря великої бібліотеки і бібліотекаря маленької сільської бібліотеки, яка обслуговує 2-3 сотні користувачів.
Важливо, що молоді бібліотекарі максимально намагаються вийти за межі бібліотеки. Їх діяльність у громадських організаціях, у соціально-відповідальних проєктах робить імідж бібліотек позитивним. Розмаїття форм участі у них вражає. Учасники конкурсу вивчають громадську думку, виступають з ініціативами приведення територій у гарний, доглянутий стан, шляхом прибирання забруднених місцинок, активні учасники екологічних клубів, створюють розважальні програми для дітей із малозабезпечених сімей та дітей-сиріт, модерують громадські проєкти, очолюють місцеві громадські ініціативи і ін.
Сподобалась готовність молоді одразу застосовувати набуті знання у практичну діяльність. Наприклад, курс бібліотекаря на онлайн-платформі –  наслідок: курси цифрової грамотності для користувачів; навички в роботі з програмою для відеомонтажу – створюються буктрейлери та інші мультимедійні проекти.
Цей конкурс особливий. Він дозволяє продемонструвати професійній спільноті не лише те, що зроблено, але й розкрити свій потенціал.
Цього року щиро пораділи за сільських бібліотекарів, які намагаються не тільки працювати у бібліотеці, але й гуртувати навколо неї громади. Вони молоді і завзяті. Вони бачать майбутнє, яке обов’язково матеріалізується.
Творчість простіше реалізувати при організації соціокультурних заходів, але ще цікавіше як креативно можна підходити до роботи, наприклад, із патентами або науковою літературою. Категорія користувачів тут дуже специфічна – винахідники, науковці, студенти-дослідники потребують точності, конкретності і чіткості. Саме такі критерії роботи у номінантки конкурсу Сибирьової Єлизавети із Дніпропетровської ОУНБ. Вона яскравий приклад того, як творчо працювати із технічною інтелігенцією, науковою елітою та популяризувати наукову літературу серед «нетехнічних» користувачів.
Особливу симпатію викликають бібліотекарки із Бердичева Ільїна Жанна та Корнієнко Альона із Тростянця, які орієнтують свою роботу на молодь. Їх досвід заслуговує на окремі пости, адже проєкти «Школярка-панянка» чи «Історія мого успіху» можуть працювати у інших бібліотеках так само активно.
Робота з дітками за своєю природою дуже вдячна. Ти отримуєш відгук відразу і він щирий. Дуже тепло говорить   Олійник Ірина м. Львів Медіатека “Мультиплекс” про Personal lity-проект «У мене є мрія…», костюмовані виходи за межі бібліотеки, Ютуб канал Аудіорозповіді «Дай лапу, друг!» і перетворення бібліотекаря на  песика Хмарину.
Найвідповідальнішою для Ольги Галак із смт. Чемеровець стала реалізація авторського волонтерського проєкту від Львівської освітньої фундації «Краплинка творчості дитячого серця» для дітей з особливими потребами.
Візуалізувати роботу бібліотеки дуже добре виходить у представниці Львівської обласної бібліотеки для юнацтва імені Романа Іваничука. Вона оволоділа майстерністю фотографування, вивчала програми з редагування, разом з колегами створювала особливий і впізнаваний стиль бібліотеки на Ринку,9. Крім створення афіш, прес- та пост-анонсів, фотозвітів зустрічей Голинська Віра-Ірина робить багато цікавих проєктів. Місто знає її відеотренування з використанням книг замість гантелей.
Представник сильної статі, Олександр Козирєв з Луганської ОУНБ достойний претендент очолити рейтинг молодих. Його робота у більшості пов’язана з ІТ. Він вчить користувачів, вчить колег як тренер із Регіонального тренінгового центру Луганської обласної бібліотеки. Адміністратор сайту бібліотеки і сайтів окремих проєктів. Учасник команди організаторів «Тиха вечірка в навушниках Good Silent Party», яка організовує бібліотекарів і читачів на всеукраїнському рівні.
Дуже сучасно визначила для себе напрямки роботи Горвасюк Наталія із Сторожинця – екологічне просвітництво, велика увага на інклюзію, методична робота. Радісно, що молоді фахівці готові ділитися своїми ідеями і вести за собою.
Молодь стоїть в авангарді суспільних змін, і як усі культурні діячі є рольовими моделями для більшості. Тут найкраще процитувати Юлю Федів, виконавчу директорку УКФ: «Мало декларувати сенси. Необхідно знаходити конкретні шляхи їхнього втілення. Інакше слова залишатимуться словами, а українська культура продовжуватиме виживати попри обставини, а не завдяки консолідованим діям тих, хто її творить, тих, хто має бути зацікавлений в культурі як рушійній силі розвитку та самовизначення нації.» 

P.S. Цей допис був готовий до оголошення переможців конкурсу і дуже приємно, що мої особисті симпатії розділили інші колеги.
Мій власний рейтинг:
1.Жанна Ільїна (переможець конкурсу)
2.Козирєв Олександр
3.Сибирьова Єлизавета
4.Голинська Віра-Ірина
5.Галак Ольга

Матеріал підготовлено Світланою Кравченко, гол. бібліотекарем НМВ

Заставка : Детектор медіа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)