Мрії мають здійснюватися

Днями приєдналася до семінару – презентації в режимі онлайн на платформі Zoom «Сучасна бібліотека – середовище для розвитку нового покоління», організований Одеською обласною бібліотекою для юнацтва і БФ  «Жива сучасна бібліотека – БФ Бібліотечна країна» та познайомилася з гарними прикладами проєктної діяльності публічних бібліотек Одещини. Чудових прикладів командної роботи бібліотек було вдосталь, але я хочу поділитися своїми думками та враженнями від  презентації Арцизької центральної бібліотеки «Від ідеї до втілення. Бібліотека – синергія освітнього та творчого просторів». Можливо це пов’язано з послідовністю побудови роботи бібліотеки та довгостроковістю  стратегії розвитку, а ще орієнтованістю їх діяльності на потреби громади.
У 2016 році Арцизька центральна бібліотека пройшла навчання за програмою для бібліотекарів «Стратегії розвитку» від Української бібліотечної асоціації та Києво-Могилянської бізнес-школи, вивчила запити користувачів бібліотеки та членів громади та визначила першочергові завдання, які потрібно реалізувати в щоденній діяльності бібліотеки.
За основу  команда бібліотеки взяла світові бренди: неформальна освіта молоді та дорослих, розвиток культурних та креативних індустрій. Розробили візію – Стати креативною платформою, яка буде надавати якісні ресурси та створювати нові можливості кожному члену громади для інтелектуальної та творчої  самореалізації та самоосвіти; місію бібліотеки: Надавати можливість сучасній молоді отримувати переваги мегаполісу у маленькому місті.  Визначилися з цінностями:
– ресурси для реалізації творчого потенціалу;
– можливість перетворювати своє захоплення в бізнес, який буде приносити прибуток;
– нові навички та вміння;
– спілкування та позитивні емоції.
У бібліотеці вже було створеніо освітні простори, у 2015 році – СОУП «Гравітація»,  у 2018 році –  Education Library Hub для міні–тренінгів, роботи в невеликих групах та  індивідуальної роботи (тут  можна працювати, виконувати домашні завдання, проводити ділові зустрічі). І, на сьогодні, за словами бібліотекарів, це саме популярне та улюблене місце молоді міста.
 

Надалі бібліотека поставила перед собою амбітну ціль –  реконструювати стару будівлю котельні в творчий простір – АРТ-Галерею. У місті багато творчої молоді, яка немає платформи для розкриття  та розвитку своїх творчих здібностей, щоб перетворити своє захоплення в бізнес. Так вирішили створити і творчий простір.
Від зародження ідеї до її  втілення пройшло майже  5 років. У жовтні 2020 року галерея відкрилась. Етапи будівництва галереї вражають об’ємом  проведеної роботи.

     
Проєкт реалізовувався  в рамках  комплексної програми «Культура Одещини 2017-2019 роки». Загальна сума проєкта склала 1 млн.470 тис.г ривень  та профінансувалась із обласного бюджету.
На сьогодні це сучасний простір як для художників-початківців так і досвідчених митців, які будуть презентувати свої роботи, проводити майстер класи. Також планується проводити літературні, музичні, мистецькі зустрічі.
В перший місяць після відкриття галерею щоденно відвідувало приблизно 30 – 40 осіб. Зараз, в умовах карантинних обмежень,  відвідує до 20 осіб в день.
А ще  мені дуже імпонує вислів Оноре де Бальзака,  яким послуговувався колектив бібліотеки під час своєї роботи – «Щоб дійти до мети, треба перш за все йти».
Так, мрії мають здійснюватися, але цьому передує наполеглива, згуртована робота, постійне самовдосконалення, пошук партнерів та однодумців і, звичайно, наполегливість.
Матеріал та фото з презентації Арцизької центральної бібліотеки «Від ідеї до втілення. Бібліотека – синергія освітнього та творчого просторів».

Матеріал підготувала Горчинська Валентина, гол. бібліотекарка НМВ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)