Вибір майбутнього — відвідуй, слухай, досягай

Від того, наскільки працівник бібліотеки усвідомлює роль і місце бібліотеки в сучасному інформаційному світі, залежить майбутнє бібліотек як інформаційно-просвітницьких, соціальних, дозвіллєвих центрів громади.

Ось чому при організації методичної роботи бібліотекам варто зосередити увагу на вирішенні організаційних проблем функціонування бібліотек у сучасних умовах, забезпеченні стратегії їх розвитку, зміні професійної психології та компетентності бібліотечного персоналу. Пропонуємо вашій увазі бліц-огляд професійних локацій, що відбулись останнім часом у книгозбірнях України.

Так, з 15 по 19 травня 2017 року в приміщенні Народного дому відбулися курси підвищення кваліфікації бібліотечних працівників Коломийської централізованої бібліотечної системи, Матеївецької, Печеніжинської, Нижньовербізької, П’ядицької об’єднаних територіальних громад та працівників міста Коломиї (Івано-Франківська обл.).
Тема курсів була присвячена організації діяльності бібліотек в умовах інформатизації суспільства. Зокрема, заступник директора обласної наукової універсально бібліотеки ім. І.Франка Горбань Г. розповіла про діяльність бібліотек, як інформаційно-просвітницьких та дозвіллєвих центрів в умовах децентралізації, директор обласної бібліотеки для дітей Тацакович І. виступила з рекомендаціями: «Робота бібліотеки в умовах децентралізації. Створення позитивного іміджу бібліотек в роботі з читачами-дітьми».
Докладніше про зміст навчання можна дізнатися з інформаційного матеріалу на сайті   “Коломийська ЦРБ“.

«Сільська бібліотека: орієнтація на громаду» — саме під такою назвою 18 травня в Коростенській районній бібліотеці (Житомирська обл.) відбувся семінар для працівників сільських книгозбірень. Обговорювались питання: діяльність бібліотек в об’єднаних територіальних громадах (директор РБ Тетерук Н.); зміни в розстановці книжкового фонду: впровадження універсальної десяткової класифікації (бібліотекар по обробці літератури РБ Козакевич О.) тощо. Джерело: Коростенська державна адміністрація

Підготовка бібліотек, як комунікаторів реформ у співпраці з громадськими організаціями, посилення спроможності місцевих лідерів, залучення місцевих ЗМІ з метою поширення інформації про реформу і місцеві ініціативи — все це є ключовими завданнями проекту «Пульс», який покликаний підвищити обізнаність громадян та їхнє розуміння реформи місцевого самоврядування.
Наразі чотири бібліотеки Львівщини отримали перемогу у конкурсі проектів і стали його учасниками Центральна районна бібліотека Ю.Липи, бібліотеки-філії м. Новояворівськ та с. Коханівка Яворівської РЦБС; Центральна районна бібліотека Кам’янка-Бузької РЦБС (Львівська обл.).

19 травня відбувся урочистий старт проекту ПУЛЬС «Розбудова спроможності місцевих ініціатив ОТГ через співпрацю бібліотек та громадськості» у Центральній районній бібліотеці ім. Ю Липи. Проект сприятиме інформуванню мешканців громади про суть реформи шляхом створення на базі ЦРБ кіноклубу «Моя громада мій добробут» та організації інформаційних заходів. В рамках першого засідання кіноклубу відбулася дискусія на тему «Від утворення об’єднаної територіальної громади до розумного зростання» та обговорення представлених відеороликів щодо впровадження реформи децентралізації в Україні та нашому регіоні зокрема.

Матеріал підготувала завідувач науково-методичного відділу Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Шматько О.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)