Ефективність видатків на бібліотеку через якість послуг

Переглядаючи регіональну пресу натрапили на інформацію про успішну роботу комунального закладу “Публічна бібліотека-медіатека” Радомишльської ОТГ (Житомирська обл.).

Попри різні складнощі, що довелося проходити     бібліотекарям у ході  реформи (скорочення штатних одиниць, створення медіатеки) важливим було розуміння – престиж бібліотеки залежить від форм та послуг, які повинні відповідати сьогоднішнім потребам.

У 2019 році для бібліотеки було придбано нові меблі, 6 ноутбуків, плазмову панель та лазерний принтер. (За даними ЕСМаР за попередні роки ця бібліотека мала 3 комп’ютери, 2 копіювально-розмножувальні засоби, 1 мультимедійний пристрій).

Маємо приклад бібліотеки, яка сумлінно працювала, мала цікаві практики роботи із читачами та була готова ввійти у нові реалії життя громади.

Створення медіатеки стало можливим у результаті пошуку ідей залучення молоді та старшого населення до культурного життя громади.

Для школярів ця бібліотека є своєрідним продовженням шкільної роботи. Тут підбирають матеріал для стінних класних куточків та плакатів.

Діти і дорослі проводять змагання у шахи з комп’ютером, а потім організовують турніри між собою.

Серед тих форм роботи, які заслуговують на ретрансляцію – «Бібліотека просто неба» – коли до міського парку вивозяться м’які крісла, періодичні видання та книги. І будь-хто з відпочиваючих може провести час за книгою.

Практикується перегляд та обговорення історичних, морально-етичних та психологічних фільмів.

Для людей старшого віку працює літературна кав’ярня, де можна поділитися враженнями від прочитаної книги, побаченої книги, прочитати власні поезії чи заспівати власну пісню.

Для молодих батьків впроваджено послугу бібліоняня, коли можна залишити дитину на годину-дві з бібліотекарем, який почитає книгу, допоможе зробити аплікацію чи малюнок.

Бібліотека є методичним центром для публічних книгозбірень ОТГ. На їх базі проводяться методичні об’єднання для бібліотекарів шкіл.

За матеріалами:

Костенко, Дмитро. У Радомишльській ОТГ перетворили бібліотеку на майданчик  для розвитку дітей та молоді / Дмитро Костенко // Час Плюс (Житомир). – 2019. – 12 груд. (№50). – С.7.

Фото із ФБ-сторінки бібліотеки

P.S. Ми з нетерпінням чекаємо повідомлень із КЗ  “Публічна бібліотека-медіатека” про закупівлю книжок, передплату видань, відкриття точки доступу Wi-Fi для користувачів, створення мобільної бібліотеки, нових послуг, серед яких достойне місце займе навчання на національній онлайн-платформі з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)