«Живе краєзнавство» : презентує Рівненська ОУНБ

Свого часу Віктор Марі Гюго зазначив: «У чужій країні мандрівник – мішок  із грошима, який всі норовлять скоріше спорожнити». Тому й не дивно, що туризм посідає одне з провідних місць в економіці багатьох країн, генерує 10,4% світового валового продукту і забезпечує роботою кожного десятого мешканця планети.
В умовах децентралізації для багатьох ОТГ туризм став одним з провідних напрямків їх стратегічного розвитку.
Питання підтримки промоції територій і підвищення їх туристичної привабливості не залишаються поза увагою публічних бібліотек України.
Сьогодні пропоную ознайомитись з найпотужнішим краєзнавчим проєктом,  що реалізується Рівненською ОУНБ, адже за останні роки саме ця бібліотека зайняла особливу нішу в сегменті культурного туризму як міста, так і регіону.
Мета локального проєкту «Живе краєзнавство» – зробити  бібліотеку туристичним об’єктом, допомагаючи рівнянам і гостям бурштинового краю пізнати Рівненщину з усіх сфер буття, впроваджуючи екскурсійні послуги та використовуючи нестандартні для бібліотек музейні стратегії.
Напрями проєкту:
– створення краєзнавчого та туристичного контенту, його популяризація через музейний простір бібліотеки та електронний ресурс;
– організація екскурсійної діяльності бібліотеки;
– продукування успішних практик серед публічних бібліотек регіону.
Туристична діяльність бібліотеки підтримувалася завдяки грантам від Рівненського обласного відділення Української бібліотечної асоціації в рамках конкурсу проектів бібліотечних ініціатив (2015, 2018 рр.) та грантів голови Рівненської облдержадміністрації та обласної ради на реалізацію творчих проектів (2017, 2018 рр.).
Партнерами виступили: науковці, краєзнавці, колекціонери, активні громадяни та старожили міста, Рівненський обласний краєзнавчий музей та Музей книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника м. Острог, наукові та творчі спілки, відомі та популярні фотографи, рекламні агенції, НДО, спільнота місцевих експертів України (Google Local Guides Ukraine; експерт Олег Костюкевич), Інформаційно-туристичний центр Рівного інші.
Проект «Живе краєзнавство» став унікальним для міста та забезпечив реалізацію низки завдань:
Перше: збереження та популяризація місцевої історії в стінах регіональної бібліотеки через організацію музейного простору та просвітницьку роботу, зокрема експонування колекцій рідкісних книг, екскурсії бібліотекою, у т.ч. іноземними мовами.
Розроблено та організовано краєзнавчу експозицію «Рівненщина літературна». Експозиція складається з 8 широкоформатних інформаційних стендів, що розміщені на бібліотечних вітринах: «Предтеча. Літописання. Край у хроніках», «Книгодрукування. Культурно-освітнє відродження краю», «Літописання козацької доби», «Культурний простір краю. Імена. Події. Книги», «Літературне життя краю на зламі століть»,  «Літературний процес краю у міжвоєнний період. Літературна еміграція», «Мультикультурний вимір краю» та демонструє літературне надбання області, поступальний (хронологічний) розвиток літературного процесу краю від найдавніших часів до сьогодення.
У ході роботи над змістом експозиції було зібрано відомості про понад 500 імен та унікальні факти з літературного, мистецького, духовного, культурного, суспільного життя Рівненщини, її уродженців та людей, чиє життя у різні періоди було тісно пов’язане з краєм.
Експозиція стала популярною локацією бібліотеки. Щороку її відвідує понад 1000 чоловік. Серед них: учні, студенти вишів, науковці, краєзнавці, освітяни, внутрішньо переміщені особи, гості міста, поціновувачі історії краю.
Організовано зони показу ретроспективних видань з фондів бібліотеки та раритетної бібліотечної техніки і різних приладів.

Рівненська ОУНБ проводить традиційні оглядові екскурсії відділами бібліотеки, знайомство з цікавими колекціями рідкісних і цінних видань, покази експонатів виставок, колекцій книг та відкриті лекції фахівців місцевих музеїв, наприклад, «Острозькі стародруки», «Колекція Кобзарів», «Стародруки слов’янськими мовами», «Перші європейські Біблії періоду Реформації».

До послуг дитячої та молодіжної аудиторії інтерактивні літературні заняття, квести з рівнезнавства, які допомагають цікаво та весело пізнати історію Рівного разом із бібліотекою.

Бібліотека підтримує сайт «Рівненщина туристична» , метою якого є промоція туристичної привабливості області через акумуляцію та доступ до актуальної туристичної інформації про села, міста, райони краю. Сайт пропонує туристу якісні відомості про об’єкти для відвідування, маршрути, види відпочинку, актуальні події (фестивалі, концерти, свята, інше), які представлені у текстовому, фото-, відеоформаті,  наявні мапи, 3D- панорами з GPS-координатами, інтерактивні карти тощо. Структура сайту представлена двома інформаційними блоками. Перший – інформує про послуги та індустрію гостинності, інфраструктуру області; другий – розповідає про край в цілому, його туристичні принади, поради та важливу інформацію подорожуючим.
Сайт «Рівненщина туристична» – інтерактивний, адаптований для перегляду з мобільних пристроїв, зручний у користуванні із можливістю різних видів пошуку, двомовний (українська, англійська). Особливістю ресурсу є його дизайн, у якому використані  ілюстрації відомого місцевого художника-дизайнера Олексія Огня. Туристичні відомості про Рівне представлені 143 публікаціями (текст, фото, 3D-панорами, інше).
Географія унікальних користувачів сайту – регіони України, Нідерланди, Франція, Росія, Польща, Канада, США, Китай, Японія, Литва, Латвія, Естонія, Туреччина, Португалія, Австрія, Чехія, ін.
Статистика пошуку туристичного контенту ресурсу представлена такими показниками: з серпня 2017 р. – 9989 користувачів, 19722 рази – переглянуто сторінок; 2018 р. – 49346 користувачів, 197790 разів – переглянуто сторінок, 2019 р. (січень-квітень) – 11418 користувачів, 21991 раз – переглянуто сторінок.
Друге: організація і проведення пішохідних екскурсій найстарішими вулицями Рівного та залучення віртуального контенту.
Особливістю міста є те, що у його центральній частині утворився так званий єдиний культурний простір, який охоплює заклади, що водночас є екскурсійними об’єктами історичного центру (обласна бібліотека, музеї, театри, галереї, об’єкти сакральної архітектури). Тому бібліотека розробила мапу туристичних маршрутів, яка пропонує піші мандрівки (екскурсії) найстарішими вулицями міста. В основу екскурсійної розповіді покладено невідомі історії з життя містян та інтерпретовані історико-культурні знання про місто, його особливості.
Бібліотечний туристичний сезон стартує у квітні та завершується у жовтні поточного року, практикуються екскурсії на замовлення в інший період. Пропонуються екскурсії англійською мовою. Існує певна системність в організації піших екскурсій: щотижня у неділю о 13 год. два бібліотекарі-екскурсоводи з рекламним банером «Екскурсії вулицями міста» зустрічають туристів біля фонтану бібліотеки та пропонують дві екскурсії на вибір присутніх, наприклад, «Сакральні споруди центру Рівного» та «Театральна площа».
Ця нова бібліотечна послуга здобула велику популярність серед рівнян та гостей міста. У 2018 році екскурсійним обслуговування було охоплено понад 1750 чол. та проведено 90 екскурсій. У 2016 році було проведено 60, які відвідало 1156 чол., в 2017 р. – 70 екскурсій (1189 чол.). Цьогорічний екскурсійний сезон налічує 40 проведених  вуличний екскурсій.
Географія екскурсантів: жителі Рівного та області, Луцька, Львова, Києва, Тернополя, Хмельницького, туристи з Росії, Польщі, Білорусії, Іспанії, Ізраїля, ін. Серед громади практикується екскурсія від бібліотеки як подарунок на день народження та подія в рамках свята останнього дзвоника, першого вересня, сімейна подія вихідного дня.
Бібліотека вперше провела екскурсію для незрячих та слабозорих рівнян з урахуванням порад фахівців щодо сприйняття, розуміння, особливостей тактильного знайомства з об’єктами показу, міського орієнтування, інше для цієї категорії відвідувачів. На підтримку попиту на місцеву історію серед людей з інвалідністю по зору бібліотекарями створено 8 аудіоверсій екскурсій (подкастів) найстарішими вулицями Рівного. Незабаром вони будуть доступні на сайті Рівненської ОУНБ .
Для власників смартфонів на iOS і Андроїд став можливим новий досвід вивчення Рівного разом з Бібліотекою. Платформа аудіогідів izi.TRAVEL , де РОУНБ зареєстрована як контент-провайдер, пропонує мандрівникам почитати, подивитися та послухати цікаві історії минулого міста з мобільним екскурсоводом – додатком izi.TRAVEL. Вуличні історії запускаються автоматично за допомогою GPS.
Успішному просуванню екскурсій на ринку послуг соціокультурної сфери міста сприяли інформаційні листи галузевим управлінням та організаціям, екскурсійні пропозиції, які поширювалися серед партнерів та друзів бібліотеки, численні теле-, радіорепортажі, публікації на сторінках місцевих ЗМІ. Дізнатися та замовити екскурсію у бібліотеці можна через соціальні сторінки бібліотеки, офіційний веб-сайт, інші електронні ресурси, які підтримує Рівненська ОУНБ.
Екскурсійні послуги Рівненської ОУНБ увійшли до карти культурних подій міста, а бібліотекарі – до бази гідів міста Інформаційно-туристичного центру Рівного, з яким налагоджено тісну співпрацю щодо взаємного поширення інформації.
Ведеться активне анонсування історичних екскурсій вулицями міста, експозицій, виставок, інсталяцій, інтерактивних заходів для дорослих і дітей на сайтах бібліотеки та партнерських організацій, платформах соціальних мереж (Фейсбук, Інстаграм), групах, присвячених минулому і сучасному Рівному. Слідкувати за новинами та подіями, зокрема екскурсіями від бібліотеки, можна за хештегами: #Бібліотека_на_Лебединці, #Слідуйзамною, #rivnesitytravel, #Рівненська_обласна_бібліотека, #безкоштовні_екскурсії_вулицями_міста, #Рівне.
Бібліотека продовжує розвивати туристичний контент та пропонувати екскурсійні послуги через українські та зарубіжні платформи популярних сайтів для мандрівників, де позиціонує себе як гід, та через популярні мобільні додатки забезпечує швидкий доступ до туристичної інформації молоді, активних користувачів інтернету, людей з інвалідністю по зору.
Обрати 7 екскурсійних маршрутів, завантажити на смартфон або видрукувати карту з описом об’єктів можна через сайт «UNEXPLOREDCITY: подорожувати – просто, ділитися – легко» .
Замовити гіда-бібліотеку можна на платформі «Мандруй Україною» . Ресурс створений для всіх бажаючих подорожувати Україною та проводити вихідні дні в нових місцях.
Рівненська ОУНБ рекомендована для відвідування на сайті для подорожуючих «TripAdvisor» ; діє однойменний мобільний додаток.
Оглянути історичні об’єкти, інтер’єри окремих будівель міста у тривимірному форматі можна з «Poly. Досліджуйте світ у 3D» .
Фотографом та сертифікованим експертом Google в Рівному Олегом Костюкевичем в рамках соціальної ініціативи створена 3D-панорама обласної наукової бібліотеки (єдина бібліотека, яка має таке візуальне представлення в Україні). Віртуальна подорож доступна через сайт бібліотеки .
Популяризації туристичної діяльності бібліотеки сприяють рекламні заходи. Розроблено інформаційні банери та закладки, буклети, туристичні листівки, тематичні буклети та сувенірні матеріали (магніти), що присутні в інтер’єрі бібліотеки та поширюються під час подій.
Третє: отриманий цікавий та успішний досвід Рівненська ОУНБ продукує серед колег та партнерів через публікації та репортажі у громадських та фахових медіа,  проведення професійних заходів, наприклад, міжнародний семінар «Бібліотечний туризм. Пізнай свій край через бібліотеки» (2016), міжрегіональна науково-практична конференція «Краєзнавчі ресурси бібліотек: формування та популяризація» – секція «Культурний туризм як бренд публічної бібліотеки» (2017), виїзний регіональний семінар-практикум «Розвиток туризму краю послугами публічної бібліотеки» (2018 р.); організацію тренінгів щодо роботи з сервісом Карти Google, показових екскурсійних майстер-класів; розробку методичних матеріалів «Як розробити та провести бібліотечну екскурсію?» та конкурсів від ГО «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації» на підтримку історико-краєзнавчої діяльності бібліотек.
Нині бібліотеки області розвивають культурний туризм у своїх населених пунктах, організовуючи музейні експозиції, інтерактивні заходи для пізнання міста/села та його околиць (квести, велотури), підтримують відповідні рубрики на бібліотечних сайтах або ведуть краєзнавчі блоги, активно взаємодіють з аудиторією в соціальних мережах.
Так, наприклад, Млинівською ЦРБ була реалізована ініціатива зі створення туристичного маршруту, до якого вперше були включені публічні бібліотеки. Історико-краєзнавчий маршрут «Млинів-Ярославичі-Малин-Посників-Млинів» пропонує туристам відвідати населені пункти, познайомитися з історичними, релігійними, природними пам’ятками, побувати на екскурсії в бібліотеці-музеї Лесі Українки (с. Ярославичі),   кімнаті-музеї, присвяченій життю чеської громади с. Малин, оглянути експозицію старовинних предметів декоративно-ужиткового мистецтва с. Посників та познайомитися з літературно-культурним, релігійним життям Млинова.
У Корецькому районі на базі центральної бібліотеки за підтримки місцевих органів влади організовано роботу інформаційно-туристичного центру, його діяльність відображена на сайті закладу .
Публічна бібліотека с. Немовичі Сарненського району (Немовицька ОТГ) стала потужним інформаційним осередком туристичної інфраструктури села. Її досвід  був висвітлений у фаховому журналі (Бібліотечний форум: історія, теорія і практика. – 2017. – № 4).
Проєкт «Живе краєзнавство» став інноваційним освітнім ресурсом, який дозволяє учасникам – від школяра до пенсіонера, від фахівця до громадського активіста – здобувати нові культурні знання, а бібліотечним спеціалістам – розвивати різні навички, покращувати імідж міста, впроваджувати туристичні сервіси, отримувати досвід роботи з різними групами під час бібліотечних екскурсій, впливати на екскурсійний простір міста.
Практика міських бібліотечних екскурсій активізувала громаду Рівного. Через звернення до влади, оприлюднення негативних фактів стану вулиць, об’єктів, покращено навігацію по місту, вигляд окремих туристичних локацій.
Рівняни визнали Рівненську ОУНБ сучасним провайдером отримання оригінальної туристичної інформації та якісних безкоштовних туристичних послуг в місті.
Діяльність бібліотеки у напрямку промоції туристичного потенціалу та привабливості краю буде продовжуватися. Акумульовані унікальні краєзнавчі відомості про літературне життя краю стануть підґрунтям для подальших літературних розвідок як бібліотекарів, так і студентів, науковців, інших зацікавлених сторін.
Бібліотечний музейний простір буде розвиватися, пропонуючи нові інтерактивні форми представлення інформації, популяризації знань. Впровадяться нові екскурсійні маршрути відповідно до запитів громади та виявлених краєзнавчих відомостей, що забезпечить нові читацькі аудиторії з числа молоді, працюючого населення, літніх людей.  Налагодяться нові партнерства з установами та громадськими організаціями, молодими науковцями і дослідниками, відомими жителями, лідерами громадської думки області, представниками еміграції, що забезпечить збереження та промоцію культурної інтелектуальної спадщини краю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)