Літо закінчується, а ідеї ні: 2019 рік

Стало доброю традицією щорічно висвітлювати на нашому блозі бібліотечні події у літній період .

Адже у сезон найдовших канікул, масових відпусток бібліотеки стають активною складовою вільного часу. Дозвілля в бібліотеках влітку приваблює дітей, молодь, пенсіонерів, мешканців, відпочиваючих своєю не регламентованістю і добровільністю вибору його різних форм, демократичністю, емоційною забарвленістю, можливістю поєднувати в ньому соціальну та інтелектуальну діяльність, творчу, просвітницьку, споглядальну, виробничу, ігрову…

Що ж саме протягом літа запропонували бібліотеки відвідувачам для їх соціально культурної інтеграції й особистісної самореалізації? Одразу можна зазначити, що це безліч пропозицій. Пропонуємо вашій увазі лише частинку цього різнобарв’я.

Однією з найприємніших подій стало відкриття в селі Мардарівка (Подільський район, Одеська обл.) на базі сільської бібліотеки – сучасного інформаційного простору.

Інтернет центр, комфортна зона для спілкування, нові меблі, новинки художньої  літератури – все це стало доступним, завдяки підтримці Куяльницької сільської ради бібліотечної галузі та бажанню самих мардарівців долучитися до сучасних бібліотечних послуг.

Детальніше тут

Креативно відтворили бібліотеку під відкритим небом активісти села Сирники (Луцький р-н, Волинська обл.).

 Яким чином книги з холодильника та читальна зала-автомобіль перетворились на улюблені місця дітлахів дивіться тут:

Книжки з холодильника

Книжки з холодильникаhttps://youtu.be/r60hPn4Kdy0У селі Сирники Луцького району обладнали незвичайну бібліотеку під відкритим небом. Книги там знаходяться у холодильниках, а читальний зал – в автомобілі. Звідки виникла така ідея дізнавалася Ольга Кирічок.

Опубліковано 12 Канал Четвер, 4 липня 2019 р.

Саме влітку відбуваються найефективніші вуличні акції з популяризації читання і бібліотек.

Для фахівців «Новопсковської ЦБС» (Луганська обл.) є звичним дарувати читачам, відвідувачам, мешканцям громади нові враження, навички, знання. Так, вуличний бібліодайвінг «Нові книги – нового століття» був присвячений сучасній українській літературі. Головним героєм акції Новопсковської РБ для дітей став відомий багатьом поколінням читачів – ведмедик Вінні-Пух. А ще – пасічник, який дбає про бджіл та качає мед. Зручний запис до бібліотеки, селфі з книгою, а ще й частування медом, яблуками, булками з маком – не залишив байдужими багатьох.

 

Білолуцька селищна бібліотека КЗ «Новопсковська ЦБС» організувала на бібліотечному подвір’ї літній майданчик лавочку-читалочку «Часу не гай – цікаву книжку влітку читай». Не дивно, що майданчик заряджав позитивом, адже  новинки, які пропонувала бібліотека вражають:

 

У рамках проведення Всеукраїнського фестивалю традиційної народної культури «Талант_ Kolyska.ua», який реалізується завдяки перемозі у проекті «Малі міста – великі враження»,  Новопсковська ЦРБ (Новопсковська селищна ОТГ, Луганська обл.) організувала роботу «Арт-студії PROSNONEBA», в рамках якої були проведені:

– майстер-клас «Виготовлення ляльки-нитянки «Подорожниця»;

– майстер-клас «Виготовлення кольє у стилі етно»;

– майстер-клас з виготовлення магнітиків із краєвидами Новопсковщини.

 

 

«Арт студія PROSTONEBA» мала неймовірний ажіотаж. Враховуючи, що не всі бажаючи змогли створити собі прикраси через велику чергу, вже з жовтня Новопсковська центральна районна бібліотека спільно з ГО «Новопсковська районна рада жінок» розпочинає новий проект Асоціації міст України в рамках співпраці з проектом міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) та Федерації канадських муніципалітетів за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади, який має назву «Знайди себе в Новопсковській громаді: від хобі до власної справи». Тож роботу арт студії, але вже в стінах бібліотеки, буде продовжено.

Незабутні враження і емоції під час святкування дня міста подарували бібліотекарі  чемерівчанам, оганізувавши особливий простір – вуличне літературне кафе “book & кава” (Чемеровецька селищна ОТГ, Хмельницька обл.):

     

Четвертий рік поспіль улітку працівники Іллінецької міської бібліотеки (Іллінецька міська ОТГ, Вінницька обл.) проводять вуличну акцію “Бібліопісочниця”.
“Головна мета акції – популяризація книги. Нею ми зацікавлюємо до читання найменших жителів міста, – каже 45-річна Наталя Покрищук, директорка Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки .

Ідея “Бібліопісочниці” виникла після того, як не вдалося реалізувати акцію для дорослого читача. Колеги виходили на вулицю з книгами та періодикою. Презентували їх. Але люди не виявили інтересу. «Ми не опустили рук. Вигадали дійство для діток, – розповідає Наталя. – Щочетверга, об 11:00, бібліотекарки Олена Харченко та Валентина Дусанюк зустрічаються з хлопчиками та дівчатками на дитячому майданчику в центрі Іллінців. Кожна зустріч – тематична. Розпочинаємо її з обговорення тієї чи іншої книги. Далі відбуваються різноманітні забави: конкурси, вікторини, ігри. Усі учасники отримують заслужені подарунки та призи.
2015 року, коли тільки починали втілювати цей задум, телефонували своїм читачам і запрошували їх до “Бібліопісочниці”, – веде далі бібліотекарка. – Зараз діти знають і щотижня чекають на нас. Приємно там бачити й батьків та дідусів із бабусями”.

Щороку, в останню п’ятницю липня, адміністратори корпоративних і домашніх мереж відзначають своє професійне свято – День системного адміністратора. Або, в американському варіанті – День подяки системному адміністраторові. Перший раз свято було відзначено 28 липня 1999 року. Не обійшов увагою своє професійне свято системний адміністратор вознесенської бібліотеки (Вознесенська міська ОТГ, Миколаївська обл.) – Романенко Олександр.  У цей день діти дізналися про появу і розвиток різних інструментів, від рахункових паличок і абака, які в ході розвитку науки і техніки еволюціонували в калькулятори та різноманітні обчислювальні пристрої, в тому числі і персональні комп’ютери. Учасники заходу власноруч склали свій персональний комп’ютер з основних компонентів – материнської плати, процесора, оперативної пам’яті, жорсткого диску. Були представлені цікаві книги з цієї тематики, починаючи з літератури для «чайників» і для самих «просунутих» користувачів персонального комп’ютера.

А у цей час юні програмісти Бродівськіої РБ для дітей (Львівська обл.) отримували сертифікати про завершення навчального курсу “Code Club”

Детальніше про “Code Club”  тут:  https://codeclub.com.ua/about/

Бібліотеки і влітку залишаються активними гравцями на полі соціальних перетворень.

Комунальний заклад культури «Покровська бібліотека” взяв участь у конкурсі проектів «ГРОМАДА ДЛЯ ЛЮДИНИ: підвищення компетентності громад для розвитку соціальних послуг», що здійснюється Партнерством “Кожній дитині” за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» за фінансування Європейського Союзу та його держав-членів Данії, Естонії, Німеччини, Польщі та Швеції.

Проект «Культурно-дозвілевий простір «Покровська БібліоНяня» передбачає створення в Покровській дитячій бібліотеці культурно-дозвілевого простору для проведення змістовного дозвілля та творчого розвитку дітей, зокрема – надання підтримки мамам для нетривалого перебування дітей віком від 4 до 6 років в комфортному та безпечному середовищі; допомогу учням у підготовці домашніх завдань, роботу клубу  мам, проведення занять з арт-терапії, тощо.

 

 

 

 

За рахунок гранту бібліотека вже придбала іграшки та розвиваючі ігри, книги-розмальовки та книги-іграшки, матеріали для малювання, ліплення тощо. Наймолодші користувачі та їх батьки  вже оцінили ігрову зону бібліотеки, де діти з користю проводять свій вільний час, творчо та інтелектуально розвиваючись.

Детальніше тут

У Новопразькій ЦБ (Новопразька селищна ОТГ, Кіровоградська обл.) відбувся захід «Майстерня агентів змін», підготований спілкою «Громадські ініціативи України» та Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» в рамках проекту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Продовжуючи безпекову тематику зустрічі, відбувся чудовий майстер клас з виготовлення флікерів (світловідбивних брелків), у якому взяли участь діти, їх батьки, працівники Патрульної поліції в Кіровоградській області.

Заключною частиною заходу була акція, в ході якої нанесли попереджувальні написи та тротуарах перед пішохідними переходами із закликами «ПОДИВИСЯ» та « ВІЗЬМИ ДИТИНУ ЗА РУКУ».

Детальніше тут: https://pokr.otg.dp.gov.ua/ua/novini-ta-podiyi/novini/u-pokrovskij-gromadi-zyavilasya-persha-biblionyanya-novij-servis-pri-dityachij-biblioteci-dlya-malechi-ta-yih-batkiv?fbclid=IwAR3Wf0Fg0rbkwP9QqOxydHtNSk5jcyigWhY28fDSZ6ma7iNACEtU_wG8gYo

 30 липня 2019 року працівники відділення  денного перебування спільно з працівниками відділення соціальної  допомоги  вдома здійснили  виїзд до с. Сураж (Тернопільська обл.). І саме в бібліотеці поодинокі громадяни отримали безкоштовно професійні перукарські послуги.

 

 

Гурман-клас «Фруктово – овочевий скарб», організований бібліотекарями бібліотеки-філії №21 та ЦБ Основ’янської ЦБС (м. Харків) в місцевому Терцентрі, дозволив не лише ознайомити присутніх з історією походження овочів та фруктів з різних країн світу, їх корисними властивостями, але й наочно продемонстрували можливість самостійного приготування смачного, апетитного, корисного напою – смузі.

 

Продовжували сприяти розквіту талантів і здібностей дітей найрізноманітніші гуртки в бібліотеках.

Завжди є чим зайнятись дітям у Новогребельській бібліотеці (Новогребельська сільська ОТГ, Вінницька обл.):

 

 Серед читачів Веселинівської ДБ (Миколаївська обл.) багато шанувальників гри в шахи. Нещодавно пройшов літній міні-турнір серед гуртківців Школи шахів.

 

 

 Читати, малювати, грати, розминати м’язи – все це для дітей в сільській Бабичівській бібліотеці.

А засідання клубу «Сусідка» – це завжди задушевне спілкування жінок про шляхи налагодження взаємовідносин у сім’ї, гармонізація відносин різних поколінь тощо.

 

 

Напередодні нового навчального року учасники клубу за інтересами «Пізнайки» сільської бібліотеки (Засульська сільська ОТГ, Полтавська обл.)  разом з бібліотекарем Світланою Ставицькою вирішили змайструвати органайзер для шкільного приладдя.
Використали багато різного матеріалу та й органайзери вийшли дуже різноманітними і гарними.

 

І наостанок.

Експерти стверджують, що постійне навчання допоможе кожному бути щасливішим, більше заробляти та навіть покращити стан здоров’я. До того ж, чимало найуспішніших людей зі сфери бізнесу наполягають на тому, що читання – найкращий спосіб порозумнішати. Отож, що нам потрібно робити щодня? Можливо не відбувати робочий час, а шляхом свідомих зусиль створювати неформальність бібліотечної атмосфери, яка: дозволить відчувати себе більш обізнаним у різних питаннях; сприятиме підвищенню впевненості у собі; зменшуватиме стрес;  надихатиме; розвиватиме творчий потенціал і соціальні навички наших громадян.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)