У відпустку без нарікань

Традиційно, що літо – сезон довгоочікуваної, вимріяної відпустки. Чудово, коли відпустка розпочинається без нервувань, сперечань,  узгоджень …

Але, за півтора літніх місяців ми отримали низку запитів щодо відпустки. Тому й вирішили ознайомити вас з відповідями на певні ситуації, щоб уникнути помилок і непорозумінь.

Скільки днів Закон про відпустки дозволяє брати відпустки без збереження заробітної плати максимально, і через які причини, мені, наприклад, необхідно взяти більше ніж 15 днів? Дякую.

Відповідь. За бажанням працівника йому може бути надано відпустку без збереження заробітної плати. За цей час за ним зберігається місце роботи. Існують випадки, коли відпустка без збереження заробітної плати надається за заявою працівника в обов’язковому порядку. Такі випадки передбачені ст. 25 Закону України «Про відпустки». Зокрема, до них відносять:

матері чи батьку, що виховують дітей до 15 р. самостійно, або виховує дитину-інваліда – до 14 к.д. на рік

особам з інвалідністю I та II груп — тривалістю до 60 к.д. щорічно;

особам, які одружуються, — тривалістю до 10 к.д.;

на похованні рідних – до 7 к.д., без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання та назад; сумісникам — на термін до закінчення відпустки за основним місцем роботи;

інші випадки, передбачені ст. 25 Закону про відпустки.

Крім того, за бажанням працівника але лише у разі згоди роботодавця, працівнику може бути надана відпустка без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин, на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік (ст. 26 Закону про відпустки).

 Скажіть, будь ласка, чи можна написати наказ на відпустку спочатку на 10 днів, пропустити суботу і неділю як вихідні, а потім з понеділка другий наказ на решту відпустки. Чи це буде правомірно?  Дякую

    Відповідь. Якщо такий поділ передбачено графіком відпусток – це правомірно, якщо ні – на розгляд керівництва. Зазвичай при такому поділі відпустки працівнику нараховують менше відпускних.

    Нагадуємо, що щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

 Прошу допомогти: чи може керівник бібліотеки самостійно зменшити бібліотекарю відпустку з 28 до 24 днів? Дякую за відповідь.

    Відповідь. Одноосібно не може. Відповідно до ст. 6 ЗУ «Про відпустки» (редакція від 01.01.2019 /Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%D1%80 ): щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Також, працівник має право на щорічну додаткову відпустка за особливий характер праці, тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою. Перевірте Ваш Колективний договір.

Чи дозволяє Закон Про відпустки таке: прошу надати, наприклад, 3-4 дні (чи іншу кількість днів) в рахунок майбутньої відпустки. Наприклад, якщо людина ще не заробила відпустки, або по графіку відпустка в іншому місяці, дякую

Відповідь. За загальним правилом (ч. 5 ст. 10 ЗУ «Про відпустки»), право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи в бібліотеці. Наприклад, працівник (із загальною тривалістю відпустки 24 к. д.) працює в бібліотеці з 1 квітня. Щорічна відпустка повної тривалості (24 к. д.) згідно з графіком може надаватися йому після 1 жовтня — тобто після закінчення шести місяців безперервної роботи в бібліотеці.

У разі потреби таким працівникам може бути надано частину щорічної відпустки до закінчення шестимісячного терміну, але її тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу. Тобто, якщо працівник (із загальною тривалістю відпустки 24 к. д.) працює в бібліотеці з 1 квітня і має бажання вже з 15 липня (відпрацювавши лише 3,5 місяця) взяти частину щорічної відпустки, йому за згодою адміністрації може надаватися частина відпустки тривалістю не більше:

3,5 міс. : 12 міс. х 24 к. д. = 7 к. д.

Бажаємо у відпустці всім гарно оздоровитись! 

Нехай відпочинок принесе всім масу позитивних емоцій і подарує неймовірний заряд бадьорості й життєвої енергії!

 

Нехай відпочинок вдасться на славу, хай він принесе

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)