Запрошуємо до подорожі маршрутами бібліотечного туризму

Вас вітає Приютівська громада Олександрійського району, що на Кіровоградщині! Селищна об’єднана територіальна громада була утворена в квітні 2018 року, до неї увійшли: Войнівська, Протопопівська, Костянтинівська, Головківська, Ізмайлівська сільські ради та Приютівська селищна рада.

Площа ОТГ: 396,21 км2
Чисельність населення: 12 488 чол.
Зайняте населення: 2 933 чол.
Зареєстровані безробітні: 235 чол.
Найбільші роботодавці…

Чи є Приютівська громада комфортним місцем для життя, творчості та культурних інновацій? Її мешканці точно знатимуть відповідь на це запитання – вітер змін вже сьогодні стукає у вікна їх домівок.

Наприкінці червня одночасно відбулись дві події. По-перше, проект «Ярмарок крафтових виробів» Приютівської ОТГ потрапив до реєстру допущених проектних заявок ІІ етапу конкурсу «Малі міста – великі враження 2019». Вітаємо та тримаємо кулаки за перемогу вашої ініціативи!

Довідка: Проект «Ярмарок крафтових виробів» у с. Войнівка — це захід, що акумулює в собі елементи культурної спадщини різних куточків України, розвиває народні ремесла та включає в себе економічну складову – спонукає до розвитку малого підприємництва, зеленого туризму, створення позитивного іміджу громади та її інвестиційної привабливості. У разі успішного результату для проекту на конкурсі, ярмарок планується провести 14 вересня 2019 року.

По-друге, 25 червня 2019 року відбулася 14-та сесія 7-го скликання Приютівської селищної ради. Одним із найважливіших питань, що розглядалося на черговій сесії, стало затвердження Стратегії розвитку Приютівської об’єднаної територіальної громади на 2019-2023 роки, що визначає шляхи розвитку для громади, врахувавши при цьому інтереси всіх територій – і селища Приютівка, і старостинських округів (Головківського, Ізмайлівського, Войнівського, Протопопівського та Костянтинівського). Із документом можна ознайомитись ТУТ.

У плані реалізації Стратегії зазначено: «Стратегічна ціль 3. Створення умов  для комфортного життя в громаді та розвиток людського ресурсу. Напрям 3.3. Підвищення якості надання соціальних та освітніх послуг на території: Бібліотека – інформаційний центр громади».  У SWOT–аналізі Приютівської ОТГ заклади культури є СИЛЬНОЮ стороною. Попри це, до СЛАБКИХ сторін віднесено, зокрема, застарілу матеріальну базу закладів культури. У МОЖЛИВОСТЯХ зафіксовано «…запровадження реформ (медичної, освітньої, децентралізації)».

Приємно, що у громаді усвідомлюють причинно-наслідковий зв’язок, й на одні важили терезів ставлять «комфортне життя», а на інші – «бібліотека».

Довідка: Бібліотечне обслуговування населення громади здійснюють вісім закладів Олександрійською РЦБС. Бібліотеки-філії мають комп’ютери для користувачів із доступом до мережі інтернет.

Та найголовніше є те, що на сайті громади у новинах систематично з’являється інформація про бібліотеки. Тут і повідомлення про те, що  бібліотечний фонд Приютівської ОТГ поповнився новими виданнями сучасної зарубіжної літератури, й інформація про заняття «Університету третього віку» у бібліотеці с. Березівка за темою «Вареник – шедевр української кухні», що відбулося в рамках зібрання для обговорення актуальних питань Teach-in «Нехай панує на землі добро і справедливість», пост-реліз про участь завідувача Протопопівської бібліотеки-філії Ніни Лазаренко та Приютівської бібліотеки-філії Наталії Солдатенко у тренінгу «Роль громадських активістів у створенні стратегічного плану громади» та «Кращі практики розвитку громад», які проводились у Львові в рамках проекту «Школа громадської участі − 4» (Далі буде…) Це був вже третій етап навчання.

Мені стало цікаво, а які ж кращі практики попередніх етапів ШОУ−4 використовує у повсякденній роботі Наталія Солдатенко? Про це вона розповіла на сайті Інституту соціокультурного менеджменту (ІСКМ).

Заслуговує на увагу відеозапис зустрічі (25.02.19) представників проекту ІСКМ на чолі з Левом Абрамовим, головою Приютівської громади Андрієм Коломійцевим, його заступником Іриною Чемерис та громадськими активістами. Є тут і бібліотекарі.

Цьогорічною темою Х Львівського міжнародного бібліотечного форуму було обрано «Нова бібліотека – відповідальність кожного». Не полишає мене відчуття, що бібліотечна спільнота умовно поділена на два табори. Це ті, хто прикладає всіляких зусиль, аби бібліотека набула нового значення, поступово створювала осучаснену систему координат свого існування в громаді, перетворювала бібліотечне середовище на дієвий центр місцевої активності. До іншого табору можна віднести тих фахівців, які пасивні, «вмотивовані» відсутністю часу на втілення змін, переконані, що це має зробити «хтось інший», здебільшого мало поінформовані про можливості. Їх важко знайти в інформаційній площині інтернету. Перші ж − соціально активні, є дописувачами різних інформаційних матеріалів, постійно у пошуку нових знань та учасники міждисциплінарних активностей.

Тож, якщо Ваші особисті цінності збігаються із цінностями сучасної бібліотеки:

  • Доступність (фізична доступність, віртуальна присутність);
  • Конфіденційність;
  • Демократія;
  • Різноманітність (міжкультурний діалог);
  • Освіта та безперервне навчання;
  • Інтелектуальна свобода;
  • Збереження та переосмислення історичної, етнографічної, літературно-мистецької спадщини громади;
  • Суспільне благо;
  • Професіоналізм;
  • Відкритість (рівні можливості для усіх зацікавлених, безкоштовність послуг);
  • Соціальна відповідальність;
  • Сталий розвиток,

пакуйте валізи до Львова! 18-21 вересня тут буде змістовноНасичено, творчоІдейно, освітньоРезультативно, стратегічноВідповідально.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)