“Правда рідко буває чистою і ніколи не буває простою”, – Оскар Вайльд

У березні 2017 року, запускаючи в онлайн-інформаційне середовище проект «Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади», ми визначили його  ключове завдання.  Блоґ – це відкрита платформа у створенні можливості для взаємозбагачення бібліотек ОТГ через обмін найкращими практиками та сприянні якісним змінам у бібліотечній сфері України. Цього принципу ми дотримуємося, розповідаючи усій бібліотечній спільноті країни, які позитивні перетворення відбуваються в окремо взятих об’єднаних територіальних громадах. Але повноту картини можна уявити лише тоді, коли повертаєшся до бібліотечних ініціатив з єдиною метою: чи запровадила книгозбірня нові послуги для користувачів, чи має подальший розвиток проект, що змінилось в житті громади?

Отже, у квітні 2017 року на сайті ресурсного центру «ГУРТ» з’явилося повідомлення, що ПРООН оголосило грантовий конкурс для неурядових організацій та груп активних громадян громад-партнерів Житомирської області. Загальна стратегія конкурсу полягала у застосуванні підходу, орієнтованого на громаду, для поліпшення доступу до правосуддя.

8 грудня 2017 року у Новоборівській ОТГ відбулося урочисте  вручення оргтехніки у рамках проекту «Вдосконалення правосуддя на рівні громад через зміцнення потенціалу установ щодо надання послуг на основі прав людини та ефективного доступу до правосуддя».

Чим цікавий проект для бібліотекарів?

ГО «Спілка ветеранів та учасників АТО», ПРООН Україна та Новоборівська селищна рада реалізували проект «Створення безперешкодного доступу до вторинної правової допомоги». В ході проекту ПРООН Україна було профінансовано закупівлю дверей, гратів на вікна, столів та стільців, комп’ютерів та мультифункціональних пристроїв для друку та сканування документів з метою отримання вторинної правової допомоги в Новій Боровій та в шести бібліотеках громади. Про вручення оргтехніки йшлося й на офіційному сайті Новоборівської громади.

Повідомлено про «…онлайн пункти у 7 бібліотеках громади для надання безоплатної правової допомоги та проведення Інтернету для потреб населення громади».

Чому виникла проблема? Мешканці громади не мали доступу до правових послуг, для отримання правової допомоги, написання заяв, ще й були змушені долати відстань у 26 км для отримання відповідного правового супроводу.

Минуло півтора року. На сайті «Кращі практики: Асоціація об’єднаних територіальних громад» варто ознайомитися із статтею «Створення адвокаційного простору для мешканців Новоборівської ОТГ».

Цитуємо: «Передумови: що сприяло запровадженню практики, спонукало до вирішення проблеми; причини створення практики

Новоборівська ОТГ провела соціологічне опитування у громаді дізналися, що 75% жителів (станом на 2018 рік – 8500 осіб) вважають питання безпеки життєдіяльності першочерговими для вирішення, а стан правопорядку ключова їх складова. Відтак знайшли приміщення, в якому силами селищної ради провели капітальний ремонт і за допомогою обласного ГУНП, проекту ПРООН в Україні та представників громадських організацій облаштували та технічно забезпечили офіс, в якому зможуть постійно працювати наші правоохоронці та фахівці з надання правової допомоги. Окрім цього для діяльності у семи бібліотеках старостинських округів закуплено та встановлено оргтехніку, а всі комп’ютери підключені до всесвітньої мережі Інтернет.

Бюджет практики, обсяги та джерела фінансування, співфінансування, внесок громади тощо

350 тис. грн. кошти гранту, отриманого ГО «Спілка ветеранів та учасників АТО» від ПРООН Україна, та 60 тис. грн. внесок громади.»

У кожного з нас є власний інструментарій комунікацій. З цього приводу видається цікавим матеріал, представлений на порталі «Громадський простір»«15-хвилинний комунікаційний план для НУО».

«Не обмежуйте себе лише наявними ресурсами, проте обирайте саме ті ресурси, які ви дійсно можете собі дозволити, − вважають експерти Громадського простору, − оберіть інструмент комунікації:

  • Адресні поштові розсилки: листи та/або листівки
  • Електронні розсилки
  • Розсилки партнерів/колег
  • Публічний звіт
  • Семінари
  • Веб-сайт (власний та посилання з інших сайтів)
  • Блог
  • Соціальні мережі (Facebook, Twitter, месенджери)
  • Брошури, що розповсюджуються у визначеній місцевості
  • Презентації на заходах
  • Промови та лекції
  • Різні зустрічі
  • Внутрішні комунікації зі співробітниками, правлінням та волонтерами
  • Постери, флаєри, білборди, дошки оголошень
  • Ярмарки (як-то вакансій чи освітніх програм)
  • Фаундрейзингові заходи
  • PowerPoint-презентації для місцевих груп
  • Публічні доповіді, презентації досліджень
  • Опитування
  • Партнерство з різними установами (включаючи бізнес).»

Після витраченого часу на пошуки присутності бібліотек Новоборівської ОТГ в інформаційному просторі інтернету в мене виникло стале відчуття − тиші.

Відповідальні за впровадження практики «Створення адвокаційного простору для мешканців Новоборівської ОТГ» відзначили, що «мешканці громади були незацікавлені в отриманні правових послуг, відчувалась низька поінформованість громадян в послугах, які можна було отримати в онлайн–кабінетах».

Та от, в цій громаді із бібліотеками трапилась халепа. Чому, наприклад, було вирішено створити у Facebook закриту групу «Новоборівська селищна бібліотека» (УВАГА!) з 12 учасників – питання риторичне.

Одночасно дані, отримані за допомогою Електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек України за 2018 рік, свідчать про наступне:

  • Новоборівська селищна бібліотека, Кропивнянська сільська бібліотека, Небізька сільська бібліотека мають по одному комп’ютеру, але не для користувачів.
  • Фасівська сільська бібліотека, Ягодинська сільська бібліотека − взагалі не має комп’ютера.
  • Комп’ютери з доступом до мережі Інтернет відсутні, як й відсутня Wi-Fi зона для користувачів.
  • Ви хочете надіслати бібліотеці листа електронною поштою? Треба зачекати із її реєстрацією.

Отже ініціатори проекту проблему вирішували наступним чином: проводили «громадські зібрання, онлайн–презентації, висвітлювали в соціальних мережах та на сайті громади, про послуги, що надаються вищевказаними установами».

Шкода, що бібліотеки в цьому проекті не знайшли своє місце, не використали власні можливості для подальшого розгортання та просвітницької роботи у царині електронних послуг для громадян (скайп-зустрічі із фахівцями соціальної служби або пенсійного фонду; передача показників лічильників газу, електроенергії; інформаційний супровід Бюджету участі тощо).

В одній з статей, що висвітлює досвід американських колег, прочитала: «У системі американських громадських бібліотек наявні півтори сотні різноманітних програм та активностей для дітей та підлітків, переважна більшість із яких – розробки не методистів-академіків, а бібліотекарів-ентузіастів, нерідко з периферійних філій та провінційних шкіл.»

Дай Боже і нам побачити авторські розробки бібліотекарів-ентузіастів, бо поки сумно прислухатися до тиші та спокою, що свідчать про відсутність проактивної позиції самого бібліотекаря. Зробіть застій нестерпним, дійте!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)