Smart City + SMART-бібліотека = комфортне життя

Використання сукупності інформаційно-цифрових технологій задля покращення та спрощення управління будь-якого міста, його благоустрою, забезпечення безпеки та підвищення якості життя жителів міста – не є дивиною для низки міст України. Втіленням найпередовіших технологій Smart City (розумного міста) вже можуть похвалитись Київ, Львів, Харків, Івано-Франківськ, Вінниця, Тернопіль, Дрогобич. Розбудова цифрової інфраструктури продовжує об’єднувати тих, хто готовий творити міста для людей.

Не залишаються осторонь даного процесу і бібліотеки України. Серед тих, хто відійшов від традиційних парадигм мислення і виробляє нові традиції, звички, форми спілкування це: SMART-бібліотека в КНТЕУ, львівська «Smart»-бібліотека мікрорайону Рясне , Мейкерспейс – територія креативності та інновацій в Американському домі у Києві    та ін.

Але у дописі хочу зосередити увагу на тих бібліотеках, які завдячуючи своїй активній участі у Громадському бюджеті (або Бюджеті участі), надають мешканцям своїх громад можливості опанування навичками роботи з новітніми приладами та електронними сервісами.

Так,  у 2018 році хмельничани підтримали проект «SMART-бібліотека – помічник розумного міста» Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи.

 Підтримка містян не дивує, адже саме бібліотеки  роками допомагають їм в  опануванні технологіями: навичкам роботі на комп’ютері, записуватись у чергу до лікаря, реєструватись на ЗНО тощо. Бібліотеки вже забезпечили доступ до електронної бібліотеки, електронного каталогу, автоматизованої книговидачі.

Але,  утриманські настрої, обивательська благодушність, прагнення спочити на лаврах – це не про Хмельницьку ЦБС. Визначальними характеристиками бібліотек Хмельницька є здатність до впровадження ефективних засобів розвитку професійної компетентності бібліотечних фахівців, включення колективу в експериментно-практичну роботу. Здійснення моніторингу та аналізу  елементів впливу зовнішніх та внутрішніх чинників є тими чинниками, що змушують бібліотеки міста реагувати на оновлення власного середовища.

У 2019 році розпочато реалізацію проекту «SMART-бібліотека – помічник розумного міста». Проект спрямовано на:
дітей та молодь, які зможуть опанувати технологічні процеси з використанням нових приладів, новітніх технологій;
дорослих, які навчаться користуватися різними електронними сервісами, що покращують якість життя в місті;
партнерів бібліотек, які зможуть демонструвати технологічні новинки відвідувачам бібліотек;
бібліотекарів, які будуть мати змогу популяризувати читання, використовуючи нові технології;

креативних людей, які зможуть реалізувати свої задуми, використовуючи наявні у бібліотеці технологічні ресурси.

Вже отримано книги з AR-технологіями. Це електронні ігрові посібники, електронні навчальні видання(е-посібник) з доповненою реальністю(AR): текстовий, звуковий, графічний режими.

Як це діє дивіться тут:

3D-книги на полицях бібліотек

На полицях міських бібліотек з’явилися 3D-книги. Література, що оживає, стала доступною у рамках проекту “SMART-бібліотека: помічник “розумного” міста”. Ідея проекту — ознайомити найменших поціновувачів літератури з сучасними технологіями та зробити їхнє навчання цікавішим. Користуватися такими книгами легко. Необхідно лише на смартфоні встановити спеціальну програму FastAR Kids.

Опубліковано МТРК "Місто" Понеділок, 24 червня 2019 р.

І це лише початок – далі буде!

Стимулювання суспільного інтересу до книги і читання, сприяння інноваційним технологіям читання книги, інтелектуальному розвитку та творчим здібностям дітей спонукало  бібліотеки-філії комунального закладу культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради долучитись до Бюджету участі з проектом «SMART TV в дитячі бібліотеки» . Загальний бюджет проекту – 470377.00 грн. Передбачено придбання 22 телевізорів зі SMART TV ,  облаштування інтелектуальної зони,  залучення якомога більше користувачів до бібліотеки, що буде сприяти культурному розвитку громади та інтелектуальному розвитку підростаючого покоління.
Розпочато публічні закупівлі. Очікуємо на результат.

Отже, зайвий раз закликаю долучатись до змін самостійно, а не чекати, поки хтось прийде і зробить! Долучайтесь до Бюджету участі, який надає нові можливості бібліотекам!

«Майбутнє належить тим, хто освоює більше навичок і об’єднує їх на творчому шляху»   (Роберт Грін) .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)