Історія успіху. Попельнастівська ОТГ: «Там, де закінчується карта і починається глобус», – Михайло Ковальчук

Попельнастівська ОТГ (Кіровоградської області) зустрічала учасників VII Всеукраїнської школи адвокації бібліотекарів «Нова бібліотечна геометрія: адвокація, молодь, ОТГ», яку організувала Українська бібліотечна асоціація 18-22 червня 2019 р.

Невелике село розташоване у віддаленому районі Кіровоградщини. Подорож до нього продемонструвала красу української природи і ситуацію з українським бездоріжжям. Але Попельнасте здивувало. Зустрічали учасників у протестанській церкві. Розповідь про село, про історичні поселення, про сучасні досягнення, про найкращий дитсадок викликали інтерес і заінтригували  «школярів».

Валерій Іванович Жванко

Нашим екскурсоводом був місцевий вчитель зарубіжної літератури, краєзнавець Жванко Валерій Іванович, людина, яка зберігає і творить місцеву історію. За невеличкий перехід від церкви до культурного центру ми побачили приклад поєднання і примирення історії у пам’яті людей – на одному місці меморіал пам’яті загиблих у першій і другій світових війнах в оздобі жовто-блакитних стягів.

Попельнастівський сільський голова Олег Волянський підтримав ідею вчителя, журналіста та лауреата обласної краєзнавчої премії імені Ястребова Валерія Жванка про відкриття культурно-освітнього центру.

Для функціонування культурно-освітнього центру обрали старовинну будівлю 1908 року. Протягом останніх 17 років вона пустувала і почала руйнуватися. У березні 2017 року на сесії Попельнастівської сільської ради прийняли рішення про розміщення в цьому приміщенні культурно-освітнього центру «Толока».

Культурно-освітній комплекс «Толока» складається із зон:

  • бібліотека з інтернет центром;
  • музейна експозиція;
  • галерейний простір для тимчасових експозицій (живопис, художня фотографія, народні промисли, скульптура, кераміка, художня робота по металу, вироби з дерева і т.д.);
  • зал;
  • зал для відеодемонстрацій, лекцій та лялькових вистав;
  • майданчики для майстер-класів;
  • експлораторіум – освітні майданчики з інтерактивними експонатами туристично-краєзнавчого призначення;
  • науково-історичний лабіринт і квест-маршрути в приміщеннях та на подвір’ї центру;
  • профорієнтаційний і діагностичний центр для дітей та підлітків;
  • тренінговий центр і зона спілкування для дорослих;
  • клуби по захопленням (кулінарія, крій і шиття, вишивка, колекціонування, дизайн одягу та інтер’єру, сімейного виховання і т.ін).

Крім цього в ОТГ є Будинок культури. Екскурсію закладом провела директор Чорнобривець Ольга. Вразила глядацька зала із балконом, яка вміщує більше 300 глядачів одночасно і обладнаний  тренажерний зал громади. В окремому залі проходять заняття спортивної секції з боксу.

Учасники Школи мали нагоду насолодитися виступом колективу СтепDrive. Надзвичайно вразила композиція «Недописана книга моя» (соло – гітарист Віктор Скік). Надзвичайно проникливо звучали вірші бібліотекаря Жванко Зінаїди Володимирівни у виконанні художнього керівника будинку культури Валентини Терещенко.

Михайло Геннадійович Ковальчук

Натхненником цієї роботи є теперішній завідувач відділу культури Михайло Ковальчук. Професійне кредо Михайла Геннадійовича – створити у громаді всі умови для творчого розвитку особистості. Хай невелика громада територіально знаходиться далеко від закладів культури, але вона здатна створити у себе і надавати жителям такий спектр культурних послуг, якими інколи не можуть похвалитися навіть великі міста. «Якщо культура не може до нас дістатися, ми будемо створювати її самі», – говорить М.Ковальчук.

Найперше всіх цікавило місце публічної бібліотеки у соціокультурному просторі ОТГ. На сьогоднішній день громада бачить бібліотеку складовою культурно-освітньої зони, але юридично вона залишається філією Олександрійської районної ЦБС. У перспективі  найближчого часу забрати бібліотеку на баланс громади, адже ремонтні роботи проводилися за рахунок місцевого бюджету, нові видання закуповує також місцева влада.

Варто додати, що у селі Попельнастому є ще одна бібліотека-філія, яка працює неповний робочий день та обслуговує трохи більше 200 користувачів.

Про те, що бібліотечні працівники намагаються максимально забезпечити бібліотечним обслуговуванням місцеву громаду свідчить показник «кількість осіб, обслужених через нестаціонарні форми». За даними ЕСМаР у 2018 р.  таких користувачів – 62 особи (близько 7 % населення).

Протягом минулого року до бібліотек надійшло близько 200 нових примірників. Половина видань – за державними і місцевими програмами.

Оновлення фонду становить 1,2 %.

Бібліотекар Жванко Зінаїда Володимирівна

Бібліотека провела 133 заходи, на які завітали близько 1800 відвідувачів. Це один з кращих показників по районній ЦБС. Нинішня бібліотекарка, Жванко Зінаїда Володимирівна, надзвичайно талановита поетеса. До речі, вона є режисером і сценаристом лялькового театру.

Сподіваємося, що бібліотека матиме сильне лоббі у місцевої влади, адже спеціалістом нещодавно створеного відділу культури стала Шкуратько Наталія Василівна, яка до цього була бібліотекарем.

Попереду у громади багато роботи. Але успіх надихає. Сподіваємось, що реформа децентралізації стане для Попельнастівської ОТГ стимулом і поштовхом для подальшого розвитку!

Довідка:

Попельнастівська сільська об’єднана територіальна громада

Створена : 23 грудня 2018 року

Кількість рад, що об’єдналися: 3

Площа об’єднаної територіальної громади: 212.0 км 2

Чисельність населення громади: 1807

Сільске населення: 1807

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)