От бачиш ти звичайні сільські реалії життя… А відчуваєш себе бібліотечним Антоніо Гауді!

Знаєте, це той випадок, коли є класна ідея, але просто катастрофічно не вистачає часу на переклад знайденого матеріалу. По-перше, тому що це багато описового тексту. З іншого боку матеріал потребує розмірковувань: чи варто це робити у звичайній об’єднаній територіальній громаді, чи можливі взагалі такі проекти, а може краще їх реалізовувати за фінансової підтримки фондів міжнародної технічної допомоги?

Та одного дня ти зустрічаєш на сторінці друга у Facebook видання та посилання на ресурс, який просто ідеально лягає в основу майбутнього матеріалу. Тож до справи! На сайті Програма ЄС і Східного партнерства «Культура та Креативність» представлено переклад видання Петера Леній (Peter Lényi) «Настільна книга з проектування культурних центрів».

Автор розглядає 30 прикладів ініціатив оновлення міського середовища та проектів активістів культури, що перетворили старі будівлі на культурні заклади. Цитата із видання:

«Об’єкт, який можна вважати першим символічним переходом від старого до нового, називався «Фабрика» (The Factory). Ідеться, звісно, про студію Енді Воргола, яку він відкрив 1962 року за адресою 231 47-ї Іст Стріт у Мангеттені. Якщо подивитися на фотографії Нью-Йорка тих часів, помітно, як в архітектурі відбито ставлення до найближчих форм мистецтва і до культурних центрів, які зайняли старі промислові будівлі: цегляні стіни, металеві конструкції, труби на поверхні, механічні коробки і безліч опорних колон, — вважає Сенді Фітцджеральд».

Ви запитаєте, яким чином це стосується бібліотеки? Той, хто був присутнім на VI Всеукраїнській школі методиста 27–30 листопада 2017 року має пам’ятати активну форму навчання у форматі бібліотечної кав’ярні «Соціокультурні сегменти життєвого простору людини в умовах ОТГ», яка відбулася в останній день. Фахівці науково-методичного відділу тривалий час дискутували та відпрацьовували на практиці запропоновані Людмилою Вікторівною Лагутою варіанти сценаріїв реалізації поставлених завдань. Поміж іншого був і такий – модернізувати занедбані корівню (корівник) або кузню під культурно-дозвільні потреби громади. Креативно мислити подекуди буває складно. Відштовхнутись від буденності складного життя майже неможливо, проте корисно. Особливо, якщо на початку проект видається нереально-захмарно нездійсненним. Ну, просто тому, що цього не може бути в принципі в ОТГ. Але згодом ідея може знайти інвестора для реалізації.

Ідея запозичена для перегляду в одній із європейських країн – Нідерландах. Знаєте, я навіть мріяла та уявила — як можна було б ревіталізувати будівлю колишнього трамвайного депо біля метро Лук’янівська :))) (кияни знають!).

Отже, публічна бібліотека Midden-Brabant відома як один з найбільш інноваційних публічних просторів в Нідерландах. У 2018 році головна філія бібліотеки − LocHal − переїхала на нове місце в Тілбурзі, туди, де раніше збирали поїзди та локомотиви — у приміщення… ДЕПО!

До послуг відвідувачів: надихаюче середовище, безкоштовний Wi-Fi, StadsCafé, велика книжкова колекція, читальні місця, лабораторії та виставкові приміщення, консультаційні зали під оренду, громадські комп’ютери, копіювальний апарат, сканер і бездротовий принтер, магазини та супермаркети в межах пішої досяжності.

Грайливий та інноваційний дизайн інтер’єру Mecanoo формує вражаючі контрасти, поєднуючи характерні історичні елементи з новими дубовими та сталевими доповненнями.

Загальна площа інтер’єру сягає 7000 м2, у тому числі 1300 м2 для офісів.

LocHal — це не лише бібліотека, але й лабораторія, де відвідувачі отримують нові виклики, знання та дізнаються про інновації. Спеціально розроблені лабораторії можна знайдені по всій будівлі: Digilab, GameLab, FutureLab, FoodLab, KennisMakerij (LearningLab), TijdLab (TimeLab), Stemmingmakerij (DialogueLab), WoordLab (WordLab) тощо.

Старі залізничні колії можна побачити на бетонній підлозі. Їх все ще використовують для переміщення трьох великих столів-платформ на колесах! Один «стіл» може стати розширенням бару або, у поєднанні з іншим столом, формує сцену зі сходами як трибуна. Столи перетворюються на сцену тоді, коли організовуються заходи на відкритому повітрі. Повнорозмірні текстильні «стіни» пом’якшують промисловий зал та зручно розділяють простір на більші або менші зони активності.

Казковий тематичний парк Efteling є джерелом натхнення для дитячої бібліотеки. Книжкові шафи приймають форму кольорових олівців або лінійок. Діти можуть пройти через гігантські казкові книги, читати за столами, подібними до мобільних телефонів, або слухати розповіді, лежачі у «відкритій книзі».

Та все ж таки, краще зануритись в атмосферу публічного простору бібліотеки якщо розглядати світлини. Отже, запрошуємо у віртуальну подорож бібліотекою!

І на останок – перегляньте історії про проекти, які ще рік-два тому були лише ідеями, а сьогодні результатами їхнього втілення користується вся громада. «Як знайти свою ідею розвитку громади та можливості втілення практики громад-партнерів DOBRE» − ресурс, що мотивує створювати подібні речі, якщо ви готові шукати можливості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)