Книга, Бібліотека, Читач

Сподіваємося, що Ви вже знаєте, за якою темою наша бібліотека буде проводити щорічну Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Бібліотека і книга в контексті часу» у травні. Але варто нагадати, що тема року – «Бібліотечні фонди: актуальні питання управління».

Поки триває реєстрація учасників, визначаються теми доповідей, верстається програма конференції, хочемо поговорити про бібліотеки ОТГ та… отримані ними книги за Програмою поповнення фондів публічних бібліотек у 2018 році.

22 лютого в Українському інституті книги було проведено Всеукраїнський семінар «Механізми реалізації програми Поповнення фондів публічних бібліотек».

Цитуємо з офіційного сайту інституту: «Важливим пунктом обговорення став безпосередній розподіл книжок до бібліотек. У 2018 році кількість книжок, які потраплять до книгозбірень, формували згідно із запитом керівників бібліотек.
В 2019 році процедуру пропонують змінити і враховувати кількість населення адміністративно-територіальних одиниць, потребу в книжковій продукції та фактично закуплені обсяги книжок».

Пропонуємо вашій увазі відео з офіційної Facebook-сторінки «Давидівська сільська рада об’єднаної територіальної громади», що на Львівщині. Головний меседж сюжету, що майже 800 примірників сучасних видань отримали бібліотеки Давидівської ОТГ за державною програмою «Українська книга».

А ви впевнені, що всі бібліотеки в об’єднаних територіальних громадах так само відчувають себе щасливими від отримання нових сучасних книжок? Чи можливо так сталося, що бібліотеки, відповідальні за розподіл книг, не знайшли механізмів співпраці (співробітництва) з бібліотеками ОТГ?

Нам важлива ваша думка. Річ у тому, що говорити про проблеми незручно, але потрібно. Лише комунікація дозволить нам знайти точки перетину, зосередитись на спільних зусиллях та окреслити шляхи вирішення конкретних завдань. Але одночасно будьте готові до того, що прозорість дій та обмін інформацією, попри всю ефективність, несуть у собі загрозу структурам, заснованим на таємничості. Хочу процитувати Джеффа Сазерленда, автора інноваційного методу управління проектами, який у світі знаний як SCRUM: «Менеджери часто не бажають, щоб інші менеджери, їхні власні команди або якісь інші люди всередині керівництва точно знали, чим вони займаються, чого досягли і як швидко. Вони вважають, що зберігання цього в таємниці надзвичайно важливе для їхньої влади».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)