Молодь, долучайся до серйозної справи – знаходь шляхи порозуміння поколінь у громаді!

Дозволити людям зануритися в новий всесвіт — одна з головних причин, чому люди люблять читати книги та відвідувати бібліотеку. І ось у гру вступає VR (віртуальна реальність)!

Довідка: VR — це штучне віртуальне середовище, яке замінює реальний світ і за допомогою технологій «переносить» людину в іншу реальність. Мозок сприймає звуки та зображення, заглиблюючись у цифровий світ. VR використовують для різних сфер — від звичайної ігрової індустрії до розв’язання соціальних проблем.

Технологічно оснащені бібліотек сьогодні почали пропонувати своїм користувачам можливість грати, навчатись та вивчати інші географічно віддалені місцевості просто сидячи в комфортному середовищі своєї місцевої книгозбірні. Водночас віртуальна реальність здатна наблизити бібліотеку до користувачів шляхом створення віртуальних турів по закладу або, навіть, проведенням віртуальних семінарів і тренінгів.

2017 року Івано-Франківська міська централізована бібліотечна система завдяки участі у конкурсній програми «Міські Ґранти» виграла 14 810 грн. для реалізації проекту «Віртуальна реальність у бібліотеці».

Запроваджуючи сучасну, альтернативну методу навчання за допомогою віртуальної та доповненої реальності, бібліотекарі прагнули привернути увагу дітей та виховати в них цікавість до читання. Дітям запропонували не просто вчити історію, а стати її частиною, опинившись у ролі реальної історичної особи. Наприклад, зануритись у тонкощі археології можна за допомогою віртуальних розкопок. Також використовуючи освітні проекти від Google expeditions project можна віртуально подорожувати різними куточками світу.

Довідка: Google Expeditions — це інтернет-додаток, що надає змогу здійснювати пізнавальні віртуальні подорожі в будь-який куточок світу. Досліджуйте історичні пам’ятки, вивчайте підводний світ або навіть мандруйте до зірок! Додаток призначений для використання в невеликій групі учнів під керівництвом гіда (викладача), який розповідає про цікаві об’єкти та факти, поки учні переглядають кругові панорами та 3D-зображення різноманітної тематики.

Функції:

  • Проводьте екскурсії зі свого телефона або планшета для невеликих груп користувачів, під’єднаних до однієї Wi-Fi мережі;
  • Занурюйтеся у віртуальну реальність. Для цього вставте свій телефон Android в окуляри Google Cardboard або використовуйте режим екскурсії на телефоні чи планшеті Android;
  • Під’єднайте всі пристрої до однієї мережі Wi-Fi. Ви навіть зможете переглядати екскурсії без з’єднання з Інтернетом, якщо ваш гід попередньо завантажить їх на свій пристрій;
  • Вибирайте мандрівку на будь-який смак – у колекції вже понад 200 різних експедицій, кожна з яких містить зображення для перегляду у віртуальній реальності, докладні описи, а також передбачений час для обговорень і запитань.

Завантажити додаток можна за допомогою Play Mapкет.

Проект Google Expeditions був створений як платформа для шкіл, аби у учнів з’явилася можливість не просто прослухати матеріал, а й побачити його на власні очі. Створюючи проект, компанія зуміла зробити незвичайне поєднання реальної екскурсії з віртуальним світом в форматі навчання. Expeditions дозволяє людям досліджувати у віртуальній реальності місця, які їм навряд чи колись вдасться відвідати в житті  — наприклад, Антарктиду, Бурдж-Халіфа, Мачу-Пікчу. Google стверджує, що з моменту виходу сервісу Expeditions, який відбувся 2015 року, ним скористалося більше трьох мільйонів учнів.

Пропонуємо переглянути вебінар «Використання інтернет-ресурсів, VR, AR, 3D у процесі запровадження елементів музейної педагогіки» від Ганни Дудіч.

Отже, VR дозволяє користувачам заглибитись у досвід, який може стати дійсно корисним з точки зору отримання додаткових навичок. Це вагомий аргумент, оскільки відтворити такі віртуальні сценарії в реальному світі досить складно. Наприклад, здебільшого літнім людям небезпечно подорожувати або навіть просто прогулюватися вулицями, якщо вони мають фізичні обмеження або ментальні вади розвитку. Завдяки віртуальній реальності можна не почуватися замкненим у просторі. За допомогою бібліотеки до них приходить Світ!

Photo: Arlington Heights Memorial Library

Яким чином це можна зробити, спитаєте ви? Звичайно за допомогою соціального проекту. Наші колеги з Arlington Heights Memorial Library (Іллінойс, США) запропонували підопічним будинку для людей похилого віку «віртуальну відпустку» в рамках Програми охорони здоров’я та добробуту на місцевому рівні.

Більш рухливі учасники можуть встати і пересуватися, використовуючи VR-шолом, якщо їм це подобається, тоді як менш мобільні можуть сидіти за столом та робити перерву, коли їм це необхідно. Отриманий досвід робить більш автентичним розповсюдження серед учасників екскурсійних «квитків» та сувенірів. А й справді, яка подорож без сувеніра — згадки на пам’ять? Організатори переконані, що кожну поїздку потрібно репетирувати: ви повинні знати, як налаштувати обладнання, вам знадобляться й інші речі, як то музика для атмосфери, й усна візуалізація деяких цікавих фактів для кожного місця.

Шукайте нові способи соціалізації людей. У вашій громаді започаткована ініціатива громадського бюджету (бюджет участі)? Запропонуйте проект створення на базі бібліотеки так званої Digital Labs, де за допомогою доповненої та віртуальної реальності користувачі отримають новий досвід, емоційне забарвлення сприйняття бібліотечного світу як місця рівних можливостей.

Ви думаєте, що на цьому ідеї використання VR у вирішенні соціальних проблем закінчилися? Пропонуємо прочитайте статтю, як VR-технології борються з насильством над дітьми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)