«Відсутність новин – це вже хороша новина», але це не про життя бібліотек в об’єднаних територіальних громадах!

Сьогодні ми говоримо про те, що бібліотеки є наріжним каменем для всієї громади – від доступу до мільйонів книг і ресурсів до програм медійної грамотності, занять з англійської мови, побудови кар’єри, технологічного навчання та багато іншого. Бібліотеки спроможні допомогти кожному жителю громади знайти те, що йому потрібно для досягнення успіху. І коли громада визнає таку цінність, вона допомагає бібліотекам із багатьма важливими ініціативами, особливо тими, що спрямовані на вирішення соціальних потреб її жителів.

Підвищити обізнаність про нові ролі бібліотек у громаді, об’єднати зусилля бібліотекарів і журналістів – сьогодні це вимога часу. Що ж пишуть про бібліотеки?

Пропонуємо переглянути експрес-дайджест останніх новин. Ми, бібліотеки, різні й кожна шукає свій шлях. Шаблонів, стандартів не існує, у кожної бібліотеки своє обличчя.

Чим гордиться Вишнівецька ОТГ, що на Тернопільщині, та особисто очільник громади Володимир Кравець?

 «Робимо ставку на молодих, ініціативних. Як і на досвідчені кадри. Завжди можу опертись на своїх заступників, інших працівників. Бережемо їх, хоча і не завжди є можливість закріпити. Бо і нашого краю торкається тенденція виїзду обдарованої і високопрофесійної молоді за кордон. Щоб закріпити, створюємо умови.

Це і сучасний, європейського типу, стадіон «Вишнівець», де не лише відбуваються футбольні поєдинки, але й різні заходи влітку. Взимку молодь може займатися у шкільних спортзалах.

Запрацювали гуртки художньої самодіяльності завдяки реорганізації в культурі: на початку минулого року шляхом об’єднання клубних закладів громади створено комунальний заклад «Вишнівецький центр культури та дозвілля». Всі заходи тепер плануються й організовуються спільними силами тут, а проводяться по всіх населених пунктах. У кожному селі працює інструктор з організаційно-масової роботи.

Пройшли зміни у у бібліотечній системі. Тут створено КЗ Публічна бібліотека Вишнівецької ОТГ. А по селах сільські бібліотеки об’єдналися із шкільними й утворили публічно-шкільні бібліотеки-філії комунального закладу «Публічна бібліотека Вишнівецької ОТГ». Це значно наблизило бібліотеки до читачів. Бо, по-перше, тут тепло, можна посидіти за книжкою. По-друге, покращилася культурно-просвітницька робота. Поки що зроблено тут косметичні ремонти. Постійно поповнюється книжковий фонд, є сучасна література,періодичні видання, підручники тощо. В планах – БІЛЬШЕ.»

Докладніше на сайті «За Збручем».

Нововведення дворічної давнини, що запроваджено у Преображенській ОТГ Запорізької обл., розвинулося у дуже цікавий проект, що умовно можна назвати «Будинки громади».

«У селі Новоселівка приміщення закритої за відсутності учнів школи відремонтували й розмістили там ФАП, БІБЛІОТЕКУ та старостат, – згадує голова Преображенської ОТГ Володимир Сідун. – Поєднання в одному будинку кількох соціально важливих установ виявилося економічно вигідним, бо не треба опалювати та утримувати кілька окремих споруд. А місця в одній вистачає на всіх. Тож і вирішили вкладатися в стелю й фундамент, а також енергозберігаючі технології для якоїсь однієї будівлі».

У громаді, крім центральної садиби у Преображенці, ще чотири старостати: Новоселівський, Микільський, Омельницький та Вільнянський.

У Вільнянці майже 20 років зяяв порожнечею гарний дитячий садок, а школа була малокомплектною й дуже затратною. Після ретельних підрахунків та обговорення ситуації з мешканцями вирішили старших дітей підвозити до Омельника. Натомість за кошти субвенції відремонтувати колишній дитсадок, розмістити там дошкільнят та початкову школу, а також старостат та БІБЛІОТЕКУ.

Подібна ситуація у Микільському. Тут теж відремонтували одноповерхову будівлю колишньої школи, закритої багато років тому. Наразі тут працює БІБЛІОТЕКА, є велика актова зала для виступів місцевого хору та духового оркестру, а вільні приміщення чекають на дітлахів, лікаря і працівників старостату.

Докладніше на сайті щотижневика МИГ.

Далі мова піде про те, як Публічна бібліотека Носівської міської ради, що на Чернігівщині, стала платформою для творчих людей, дослідницьким центром, театром та популяризатором народних ремесел.

На базі головної книгозбірні громади існують чотири клуби за інтересами. Найстаршим, за періодом існування, любительським об’єднанням є «Берегиня». Середній вік його учасників – 80. Усі члени клубу досить активні й збираються, аби вивчати історію рідної Носівщини.

Ще один клуб – «Руно». Його назва походить від перших складів словосполучення «рукодільниці Носівщини». Тут займаються звичайною вишивкою та вишивкою бісером, мережкою, в’язанням, створенням ляльок-мотанок, художнім розписом. Є навіть фотомистецтво, яке опановують два фотографи.

Клуб «Чомусик» створили для дітей початкової школи, які є користувачами дитячого відділу бібліотеки. Тут дітлахів ознайомлюють зі звичаями українського народу, вони більше дізнаються про свята, роблять вироби з паперу, вчаться переказувати твори, які вони самі обирали  для прочитання.

З 2010 року на базі бібліотеки запрацював ляльковий театр «Сонечко». Тут задіяні п’ятеро дорослих ляльководів і п’ятеро дітей-акторів. Це вистави прямого спілкування з глядачами, серед яких переважно малеча.

Більше на порталі ЧЕline.

Створити коворкінг-центр, провести конкурс проектів, що сприятиме залученню громади для користування послугами публічної бібліотеки в Шевченківській ОТГ, що на Миколаївщині, − такі пропозиції озвучили бібліотекарі разом з експертами під час публічної консультації, що відбулася 26 лютого поточного року.

На думку директорки Лучівської публічної бібліотеки Вікторії Васильєвої посприяти активному залученню громадян ОТГ може проведення конкурсу проектів серед мешканців громади та серед учнівської молоді стосовно того, як залучити бібліотеку, якою молодь її бачить, яке дозвілля слід там організувати, щоб максимально корисно використати і простір, і наявне технічне забезпечення.

Також, як вважають радниця із комунікації ЦРМС Юлія Почебут та представниця ГО «Центр UA» Тетяна Степанова, потрібно впровадити інструменти для залучення коштів на реорганізацію бібліотеки.

Крім цього, слід продумати етапи створення молодіжного центру на базі бібліотек, проробити варіанти співпраці із профільними організаціями для надання професійних консультацій, наприклад, залучення до роботи спеціалістів безоплатної правової допомоги чи волонтерів для організації English-club із носієм мови.

Більше на сайті  ГО «Центр UA».

А що про вас пишуть у новинах? Надсилайте на блоґ інформацію, і про вас почує вся бібліотечна спільнота України. Чекаємо на вас!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)