Блоґ : середовище, ресурс, сервіс

Бібліотечний інтернет-блоґ − простий у користуванні, зручний та швидкий канал передачі інформації, що дозволяє просувати послуги закладу, читання і книги, є сучасною формою  взаємодії з аудиторією. За його допомогою можна залучити нових потенційних користувачів, удосконалити професійну комунікацію бібліотекарів, налагодити соціальне партнерство, взаємодіяти з партнерами та користувачами. Блоґ для бібліотеки це:

  • додатковий ресурс;
  • платформа для реалізації бібліотечних проектів;
  • можливість заявити про себе;
  • спілкування з колегами, читачами, можливість дізнаватися про їх думку, побажання, зауваження;
  • інформування про діяльність бібліотеки;
  • інструмент маркетингових досліджень.

Ще у 2016 році наша бібліотека підготувала інформаційний огляд «Блоґи публічних бібліотек». Моніторинг інформаційного простору Інтернету показав, що станом на 1 липня 2016 року кількість блоків публічних бібліотек становила 1 056 (і ця цифра не є остаточною!), з яких 30% представляють у Мережі діяльність сільських книгозбірень. Якщо вас цікавить, за якими критеріями здійснюється оцінка популярності блоґів та що собою уявляє рейтинг американських бібліотечних блоґів, пропонуємо переглянути інформаційний матеріал.

Важлива інформація: на 1 січня 2018 року 2 705 бібліотек увійшли до складу ОТГ. Ці бібліотеки мають 406 бібліотечних блоґів та сторінок у соціальних мережах.

«Приходьте до бібліотеки, беріть участь у її житті − і тоді й ваше життя стане яскравішим, багатшим, цікавішим!», − саме таким гаслом Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки, що на Вінничині, ми запрошуємо вас переглянути активності бібліотек ОТГ у світовій мережі.

БІБЛІОТЕК@ІЛЛІНЦІ (Вінницька обл.)

Комунальний заклад «Публічна бібліотека Жданівської сільської ради с. Війтівці» (Вінницька обл.)

Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради (Вінницька обл.)

МЕЖІВСЬКА БІБЛІОТЕКА : Блог про бібліотечну справу у Межівському районі і не тільки… (СКЗК «Межівська центральна публічна бібліотека» Дніпропетровська обл.)

Гаврилівська бібліотека Переріслянської ОТГ (Івано-Франківська обл.)

Блоґ відділу обслуговування Веселинівської ЦБ КЗ «Публічна бібліотека» Веселинівської селищної ради (Миколаївська обл.)

Комунальний заклад «Коблівська публічна бібліотека Коблівської сільської ради» (Миколаївська обл.)

Блоґ бібліотеки с. Слобода-Комарівці Сторожинецької ОТГ (Чернівецька обл.)

Блоґ бібліотеки с.Чудей Чудейської ОТГ (Чернівецька обл.)

Публічна бібліотека Кіцманської ОТГ (Чернівецька обл.)

Ведення бібліотечного блоґу – це серйозна робота, що вимагає людських ресурсів, професіоналізму. Перевірте свій ресурс: чи можна оперативно визначити на блозі приналежність бібліотеки до певного регіону, чи присутня уточнююча інформація в адресній частині, чи відображено дату останньої активності? Адже АРХІВИ створених раніше блоґів на даний час успішно дрейфують в інформаційному океані Інтернету (а ви звітуєте!).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)