Дивовижне поряд

Цей пост про цінності, варті зусиль, про можливості, запропоновані бібліотекою, про локальну ідентичність громади, і, зрештою, про людей, може навіть й сусідів за парканом, які варті пошани. Чи переймаємось ми тим, як вони живуть поряд із нами, чим захоплюються? Можливо хтось пише вірші або малює картини, вишиває квітами подушки або бісером ікони? Хто ці дивовижні майстри, внутрішній світ яких пронизаний золотавими нитками любові до рідного краю?

Знайомтесь – Михайлина Штиглян, яка мешкає у селі Королівка Тлумацького району, що на Івано-Франківщині. Трохи біографічного: малювати любила змалечку, дуже хотіла вивчитись це робити професійно, але не могла. Бо в селі так не прийнято – працювати треба, а не малювати. Як би не було тяжко, але попри все малювала крадькома, подалі від людей. Тепер малює, як відчуває. Зазирніть у очі цієї дивовижної жінки (2:03 сюжету) – вони сповненні натхнення та невпинного творчого запалу Майстра.

Дивовижні люди поруч!Соціальний кооператив Файні ябка розпочинає проект «Від ремесла до визнання». Це суміш талановитих майстрів, медіа, фейсбуку і соціальних ініціатив, покликана показати всьому світові неймовірно-геніальних людей, які часто живуть на сусідній вулиці чи у будинку поруч. Але, на жаль, ми про них не знаємо. Ми поставили собі за мету зробити їх і їхню творчість відомими. Перше відео про пані Михайлину Штиглян. Художниця з села Королівка Тлумацього району, яка малює так, що перехоплює дух. Ми навмисне не описуємо більше, бо більше дивіться у відео. І не забудьте увімкнути звук:)Запрошуємо вас на виставку авторських робіт пані Михайлини. Відкриття виставки відбудеться у четвер, 7 лютого о 12:00 у приміщенні Публічної бібліотеки Тлумацької ОТГ.

Опубліковано Богдан Станіславський Пʼятниця, 1 лютого 2019 р.

Пані Михайлино є першою учасницею нового проекту «Від ремесла до визнання» соціального кооперативу «Файні ябка».

Довідка: «Файні ябка» – нове виробництво сухофруктів. За словами ініціатора проекту Богдана Станіславського, «“Файні ябка” – це кооперативний рух, який стимулює селян продавати продукцію, вирощену у власних садах, без жодних посередників; соціальне підприємство, де немає одного власника. Весь прибуток заплановано спрямовувати на розвиток села та соціальні проекти. Ідею запозичили у франківського громадського ресторану Urban Space 100».

Отже, 7 лютого у Публічній бібліотеці Тлумацької ОТГ зібралося чимало шанувальників народної творчості майстрині на літературно-мистецьку імпрезу «Барвистий світ пейзажного мистецтва Михайлини Штиглян». 22 картини… і до кожного витвору написаний вірш, задокументована пам’ять у збірці поезії «Засіваю землю квітами любові»  − приклад соціального партнерства ініційований за підтримки соціального кооперативу «Файні ябки». Самобутню художницю прийшли привітати голова міської ради Тлумацької ОТГ Роман Круховський, заступник голови міської ради Тлумацької ОТГ Ігор Мандар та депутат Івано-Франківської обласної ради Богдан Станіславський.

Як це було, дивіться у відео:

Неймовірна жудожниця з Королівки Михайлина Штиглян презентувала свої роботи у Тлумацькій публічні бібліотеці. Зал був переповнений, частині відвідувачів навіть довелось стояти. Вона перша учасниця нового проекту Файні ябка під назвою "Від ремесла до визнання". Як це було, дивіться у відео:

Опубліковано Богдан Станіславський Субота, 9 лютого 2019 р.

«Від ремесла до визнання,» − переконані ініціатори проекту, − «це поєднання творчості талановитих майстрів, медіа, Facebook і соціальних ініціатив, спрямовані на популяризацію неймовірно талановитих людей, які живуть на сусідній вулиці чи у будинку поруч. Але, на жаль, ми про них не знаємо. Ми поставили собі за мету зробити їх та їхню творчість відомими.»

За матеріалами сайту Тлумацька міська громада

P.S. Формування фонду усної історії громади та її жителів, локальна ідентичність як умова розвитку ОТГ, бібліотека і соціальне партнерство – усе це може стати основою перезавантаження діяльності сільської бібліотеки. Сталість цінностей публічних бібліотек підтримуються громадою в європейських країнах. Невипадково, що девізом УБА у 2019 році є «Бібліотека: час змін – час дій!»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)