Сучасний простір для читання та розвитку

Чи замислювались ви над тим, що може вплинути на вас та спонукати до взаємодії з іншими? Чи є бібліотека тим місцем, яке надихає до спільнодії? Чи можна вважати бібліотекаря «агентом змін» у громаді, який може запропонувати соціальну ініціативу на користь інших?

У суспільства змінились очікування щодо бібліотек – перехід від розуміння їх як культурних центрів до сприйняття їх як соціальних центрів, що працюють з людьми та для людей. Бібліотеки, як місця публічного доступу, прагнуть стати комунікаційними центрами, де поряд із бібліотечним сервісом можна отримати громадські послуги (подача запитів, електронних петицій, показників комунальної сфери тощо), що спроможні задовольнити деякі соціальні потреби населення.

Вже цією весни у Бучанській міській ОТГ, що на Київщині, після завершення ремонтних робіт буде відкрито інтелектуальний простір, який єднатиме лідерів думок, людей, які прагнутимуть ділитися ідеями, обмінюватися знаннями.

«Сучасна бібліотека вийшла за межі «статутної діяльності» чи то пункту видачі книг і саме життя вимагає  перетворити заклади  на центри комунікацій, інтелектуального і соціального розвитку», − вважає Бучанський міський голова Анатолій Федорук.

«Книгозбірня + Інтернет = сучасна бібліотека» − такою буде формула діяльності нового закладу. Паралельно з’являться  електронні читанки – букрідери, і можливість позичання – завантаження ліцензованих електронних книг на букрідер користувача.

За матеріалами офіційного сайту Бучанської міської Ради.

Діяльність публічної бібліотеки як соціальної інституції є складовою поліпшення якості життя, соціальної єдності та еталоном економічної стабільності країни в цілому.

Соціальне партнерство, як вид взаємодії, відкриває широкі можливості для бібліотек, а нові форми роботи руйнують стереотипи про бібліотеки; позиціонують бібліотеку як центр громади, який працює заради неї та в її інтересах; створюють нові комунікативні канали для популяризації книги, читання, діяльності бібліотеки в цілому. Завдяки соціально-орієнтованому сервісу навколо бібліотеки гуртуються люди різного віку, різного статусу, різних професій.

Українські бібліотеки шукають нові напрями роботи заради привернення уваги до проблем усієї місцевої громади та окремих її членів, заходів спільної допомоги тим, хто цього потребує, забезпечення взаємодії між громадянами та об’єднаннями громадян, реалізації громадських ініціатив.

Відвідувачі бібліотек Вест Енду, що у Вашингтоні (США), впевнені, що «…бібліотека є саме тим природнім місцем для того, щоб люди збиралися разом, обговорювали ідеї, щоб таким чином вчилися і розвивалися. Сучасна бібліотека має служити потребам громади. Вона має надихати і забезпечувати комфорт. Людям треба таке “третє місце”, поза оселею і роботою, місце де вони відчуватимуть себе частиною громади».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)