Мала батьківщина у кожного в серці

Незвичайний проект реалізують Вінницька обласна рада та державна адміністрація спільно з письменницькою організацією краю — написання і видання книг про історію кожної територіальної громади. Проект діє лише декілька років, а світ уже побачили 28 книг (формату А4) загальною кількістю вісім тисяч сторінок. До кінця 2018-го завершать друк видань про ще два населені пункти.

«Такі книги — це історія про малу батьківщину. Такі видання мають неабияку цінність. Наступні покоління вивчатимуть за ними історію рідного краю, дізнаватимуться про те, в які часи жили попередники, якими турботами переймалися. У кожному селі є люди, які готові до написання історії свого населеного пункту. Так само немало тих, хто готовий збирати матеріали або ділитися уже зібраними», – розповідає голова Вінницької облради Анатолій Олійник.

Депутати облради підтримали ініціативу.  Фінансують видання за кошти обласного бюджету.

Книги передають у сільські та районні, обласну бібліотеки, школи, є вони у місцевих радах, ними нагороджують активістів. Кожне видання презентують перед громадою.

Така презентація стала поштовхом для проведення фестивалю ОТГ.    На  цей захід  запрошуються  представники громад,  де вийшли книги.

Нинішній фестиваль територіальних громад провели вдруге. Його особливістю стало те, що під час відкриття відбулося вручення диплома Книги рекордів України у номінації «Видавництво». Як зазначено у дипломі, Вінницька область стала рекордсменом у галузі книговидавництва у серії книг про історії населених пунктів.

Радимо скористатися гарними ідеями і запровадити їх у своїх громадах.  Про це та інше у матеріалі :

Скрипник, Віктор. Історія малої батьківщини матиме 1330 книг / Віктор Скрипник // Голос України. – 2018. – 9 листоп. (№ 212).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)