Розвиток громади на основі ресурсів

На відкритті міжнародної конференції «Коли територія набуває ідентичності» у рамках фестивалю «Жовтень у Жовтні»  Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко зазначив: «Децентралізація культури – це можливість для громад набути власної ідентичності, розбудувати культурні простори на рівні регіонів – з одного боку, з іншого – отримати від цього максимальний економічний ефект. Ми є європейською нацією зі своєю автентикою, багатою культурною спадщиною і нам є що показати світу».
Розбудова сучасного, комфортного простору (у т.ч. культурного) потребує аналізу ресурсів (внутрішніх і зовнішніх).
Як це може відбуватись на практиці?
Із задоволенням представляємо досвід Сутковецької бібліотеки-філії Ярмолинецької ЦБС Хмельницької області.
28 жовтня 2018 р. на базі бібліотеки-філії відбувся тренінг “Розвиток громади на основі ресурсів”.
Для участі у тренінгу зібрались активісти різних вікових категорій, яким небайдужа доля свого села і хто має бажання брати участь у розвитку своєї громади.
Навчання було розпочато з ознайомлення з польським досвідом розвитку громад. Так, відеофільм про свято “Зажинки” у невеличкому польському селі, продемонстрував, як люди власними зусиллями можуть вплинути на подальший розвиток своєї громади.
Застосування методики ABCD (розвиток громади на основі ресурсів) дозволило учасникам тренінгу визначити існуючі ресурси, внутрішні і зовнішні вклади, що сприяють досягненню поставленої мети.

Ресурси сутковецької громади  визначали за допомогою інтерактивної “живої” карти. Кожний учасник уявно зайняв місце свого місця проживання і розповів про ресурс, притаманний саме у його куточку села. Учасники не просто “відшукали” цікаві ресурси на своїх вулицях або частинках Сутковець, а й одразу розповідали, як їх можна у подальшому використати, щоб село розвивалось.
Наступним кроком був пошук “неочевидних” ресурсів громади. Тут учасники працювали в групах. Серед таких ресурсів активісти виділили: мрії, бажання, сонячну енергію, енергію вітру, гостинність, інтелект, цікаві факти про село, історії успіху і т.п.
Завершальним етапом тренінгу було саме “картування” громади. Вже маючи загальне уявлення та враховуючи очевидні і неочевидні ресурси громади, учасники зафіксували це на папері.

Кінцевим результатом тренінгу стало створення карти громади, але не звичайної, а “Карти майбутнього”, де учасники відобразили існуючі ресурси громади та свої мрії про те, яким би вони хотіли бачити село у майбутньому.


Форма тренінгу дає можливість поспілкуватися на рівних. Дякую за таку можливість. Гадаю, зі мною всі погодяться, що такий тренінг треба провести з сільськими депутатами. Думаю, ефект буде. Щодо ресурсів, то вони в нас великі, тільки треба поштовху” –  так відгукнулась про захід  активістка громади, заступник директора місцевої школи Валентина Олійник.
“Сьогодні для мене був дуже цікавим польський досвід розвитку громад. І я зрозумів, що у нас, виявляється, теж усі ці ресурси є, тільки потрібно навчитись їх правильно використовувати. От взяти хоча б до прикладу місце, де я живу: перед моїм будинком 16 гектарів долини, де я колись працював на городній бригаді, а зараз це просто пасовище для худоби. Тут можна створити прекрасну зону відпочинку як для місцевих жителів, так і для туристів; справа ставочок, де можна безкоштовно порибалити; за моєю домівкою – руїни замку на одному горбі та церква-фортеця на іншому, а між ними можна й підвісний міст побудувати. А ще у нас є горб, так званий “Щовб”, з-під якого витікає джерельна вода і вже доведено, що під ним заходиться підземне озеро площею 5 гектарів – то це ж можна все село забезпечити питною водою, провівши свій водогін, та ще й у сусідні села цю воду продавати “, – зазначив активіст громади, пенсіонер Леонід Білошкурко. “
“Приємно відчувати, що твоя маленька батьківщина живе, що є люди, яким вона не байдужа… Дякую саме цим людям!!!” – прокоментувала у мережі Фейсбук Людмила Смаровидло, активістка, вчитель української мови та літератури.
На думку Іванни Білик, завідувача Сутковецької бібліотеки-філії, жодна ініціатива сама себе просувати не буде. Активність громади, її згуртованість, практика співпраці, наявність продуманої стратегії є тими базовими чинниками, що сприятимуть розвитку громади: «Адже коли люди об’єднуються, то стають більш креативними. Коли люди усвідомлюють те, чим володіють – вони розкривають свій потенціал».
Тренінг відбувся за підтримки Інституту соціокультурного менеджменту,  який здійснює навчання громадських активістів у “ШОУ– 4” .
“ШОУ – 4” – це “Школа громадської участі – 4”- проект, що реалізується Інститутом соціокультурного менеджменту (ІСКМ) за фінансової підтримки Фонду ім. Ч. С. Мотта. Мета проекту – сприяти стійкому розвитку місцевих громад шляхом підвищення компетентності громадських лідерів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)