Моніторинг стану функціонування публічних бібліотек Луганської області в умовах реформи децентралізації

Треба відзначити, що процес децентралізації в Луганській області йде досить повільно. На даний час в регіоні створено лише 8 об’єднаних територіальних громад. Та навіть в утворених ОТГ нові органи місцевого самоврядування не поспішають забирати на утримання публічні бібліотеки. Лише в 4-х створених ОТГ відбувся процес передання публічних бібліотек на баланс нових органів самоврядування. Більш того, районні бюджети невпинно спустошуються, плюс – боротьба за вплив між «старою» районною та «новою» владою ОТГ не йдуть на користь розвитку бібліотек. Все більше бібліотек, що залишаються на районному бюджеті втрачають кошти для розвитку. Як наслідок – похвалитися значними історіями успіху реорганізованих бібліотек поки що вдається. Тому обмежимося простим моніторингом поточної ситуації.

В Біловодському районі створена Біловодська селищна об’єднана територіальна громада, з центром в смт. Біловодськ. В грудні 2017 згідно рішенню Біловодської селищної ради (№ 4/42 від 22.12.2017) після проведення процедури прийому-передачі майна бюджетних установ Біловодського району, Біловодська селищна ОТГ увійшла до складу засновників  Біловодську РЦБС та створено комунальний заклад «Централізована бібліотечна система Біловодського району Луганської області». Як результат – вся мережа публічних бібліотек району перейшла під підпорядкування новоствореного органу місцевого самоврядування. Скорочення мережі та якихось значних змін у організації функціонування публічних бібліотек району не сталося. Позитивні моменти – за рішенням селищної ради бібліотечні працівники отримують додаткову надбавку у розмірі 10% за особливі умови праці. В поточному році виділено фінансування на придбання нових книг.

В Білокуракинському районі у жовтні 2015 року була створена Білокуракинська селищна ОТГ, з центром – смт. Білокуракине. В 2017 році згідно рішення Білокуракинської районної ради (№25/11 від 18.08.2017) у власність Білокуракинської селищної територіальної громади було передано майно Центральної районної бібліотеки та 14-ти бібліотек-філій Білокуракинської ЦБС. Ці бібліотеки було виключено із складу Білокуракинської ЦБС та за рішенням Білокуракинської селищної ради (№26/4 від 25.05.2017) вони увійшли до складу новоствореного комунального закладу «Публічна бібліотека Білокуракинської селищної територіальної громади». Дев’ять сільських бібліотек-філій, що залишилася на балансі Білокуракинської районної ради продовжують функціонувати як Білокуракинська РЦБС та утримуються за кошти районного бюджету. Нажаль статусу центральної бібліотеки жодної із бібліотек-філій надано не було, а призначений директор Білокуракинської ЦБС працює при районному відділі культури, що не відповідає навіть положенню про ЦБС. Мережа публічних бібліотек, що залишилася під підпорядкуванням районної ради фінансується в мінімальному об’ємі.
Щодо змістовних змін в роботі публічних бібліотек Білокуракинського району. Об’єм бюджетних коштів Білокуракинської СТГ дозволив підняти оплату праці бібліотечних фахівцям бібліотек, що увійшли до складу Публічної бібліотеки Білокуракинської селищної територіальної громади за рахунок премій. В саму публічну бібліотеку та дві бібліотеки філії придбано нове медіа обладнання.

В Сватівському районі з утворенням Нижньодуванської ОТГ, дві сільські бібліотеки-філії Сватівської РЦБС було виведено із складу ЦБС, одна з них – передана на баланс селищної ради та утворено самостійний комунальний заклад КЗ «Нижньодуванська бібліотека Нижньодуванської селищної ради Сватівського району Луганської області» (рішення XVII сесії Ниньодуванської селищної ради від 20.09.2018), друга – Новониканорівська бібліотека-філія закрита (згідно того ж рішення), бібліотечне обслуговування населення с. Новониканорівка здійснюється бібліотечними працівниками вище зазначеної бібліотеки.

В результаті утворення Нижньодуванської ОТГ, до її складу увійшло с. Новочервоне, яке раніше відносилось до адміністративно-територіальної одиниці – Троїцький район Луганської області. У зв’язку з цим відбулася зміна у складі Троїцької ЦБС – Новочервонівська бібліотека-філія була виведена із складу Троїцької ЦБС, та на її базі створено заклад КЗ «Новочервоненська бібліотека Нижньодуванської селищної ради Сватівського району Луганської області».
Посади та ставки бібліотекарів вище вказаних установ залишилися без змін, фінансування відбувається за рахунок місцевого бюджету Нижньодуванської ОТГ.
Всі інші бібліотеки району залишаються функціонувати у складі Сватівської ЦБС та фінансуються за рахунок бюджету Сватівської районної ради.

Зміни бібліотечної мережі відбулися у Старобільському районі у зв’язку із створенням на території району Чмирівської сільської ОТГ. В результаті – три сільські бібліотеки-філії за рішенням Старобільської районної ради (№17/9 від12.05.2017) було виключено із складу Старобілської ЦБС, їх майно передано у власність Чмирівської сільської територіальної громади. Ці бібліотеки: Бутівська, Вишневська та Чмирівська – увійшли до складу новоствореного закладу культури – Центр культури та дозвілля Чмирівської селищної об’єднаної територіальної громади. Будь яких змін у фінансуванні та змісті роботи цих бібліотек не відбулося.
Всі інші бібліотеки району залишаються працювати у складі Старобільської ЦБС та фінансуються за кошти місцевого бюджету Старобілсьської районної ради.
Як видно із моніторингу – утворення нових органів самоврядування в Луганській області принаймні не мають негативних наслідків для публічних бібліотек. Методична служба Луганської ОУНБ намагається швидко реагувати на події, що відбуваються навколо бібліотек у зв’язку з реформою та намагається не допустити порушень навколо передачі майна і прав працівників бібліотек. Сподіваємося, що активізація процесу децентралізації дозволить бібліотекам отримати нові стимули розвитку.

Методична служба Луганської ОУНБ ім. Горького

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)