ІДЕЯ змінює громаду

Якщо в громаді відсутній простір для зустрічей молоді, чи може бібліотека запропонувати свої приміщення для соціальної взаємодії? Що важливо враховувати при організації молодіжних зустрічей у бібліотеках об’єднаних територіальних громад? Ось такі непрості питання хочемо висвітлити для вас.

Згідно з результатами третьої хвилі національного опитування щодо громадянського залучення, проведеного у червні 2018 року організацією Пакт (Pact), молодь віком 18–24 роки менш представлена серед тих, хто брав участь у громадських ініціативах (8%), тих, хто бажає взяти участь (9%), а також тих, хто не бажає долучатись (14%). Найбільш потенційно активною частиною населення є люди віком від 25 до 34 років.

Здебільшого рішення для молоді приймаються без молоді. Тоді виникає відчуття пасивності позиції останньої. Чому так стається?

По-перше, використовуються застарілі або недієві форми та методи роботи. Нудні, нецікаві, нічим не корисні заходи навряд чи спонукатимуть до взаємодії. Поряд із цим віддаленість населених пунктів у багатьох ОТГ унеможливлює систематичне залучення молоді до життя громади через значні логістичні затрати.
По-друге, існує слабка інформаційна підтримка молодіжних заходів через сучасні канали зв’язку. Для молоді навіть такий, начебто сучасний та інноваційний, канал як Facebook вже вважається застарілим.
По-третє, маємо відсутність знань у молоді про способи заробітку в сучасному світі.

Саме тому неформальну освіту для цієї категорії населення можна розглядати у розрізі набуття навичок ефективності, громадянських компетентностей, навичок підприємливості.

Проблеми у сільської молоді приблизно однакові: відсутність додаткових можливостей для розвитку та самореалізації, ресурсів для втілення молодіжних проектів, брак молодіжних лідерів, обмеженість місць для спілкування. Дуже важливо знайти шляхи подолання відчуженості та замкненості молодих людей, відсутність мотивації, байдужості до життя своєї громади, страх того, що тебе не почують або не зрозуміють. Саме тому очікування щодо бібліотек у суспільстві змінюються. Бібліотеки сприймаються як центри, що працюють з людьми і для людей. Заради привернення уваги до проблем місцевої громади та конкретних її членів, заходів спільної допомоги тим, хто цього потребує, забезпечення взаємодії між громадянами та об’єднаннями громадян, реалізації громадських ініціатив бібліотеки шукають нові форми комунікації.

Наприклад, Іллінецька міська мультимедійна бібліотека в партнерстві з ГО «Асоціація бібліотек Вінниччини» плідно працює в рамках проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні».

Довідка: Проект USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) працює над формуванням належного правового поля децентралізаційної реформи в Україні, збільшення ресурсів місцевого самоврядування та здатності громад ними ефективно розпоряджатися, збільшення спроможності та професійного рівня усіх долучених до реформи груп. Проект виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) в партнерстві з Асоціацією міст України (АМУ) та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Під час одного із заходів цього проекту від молоді надійшла конструктивна пропозиція згуртуватися та опанувати навички написання проектів. Бібліотека обрала «Агентами змін» у громаді молоде покоління. Головна мета ініціативної групи «ІДЕЯ змінює громаду» — сприяти розвитку і популяризації освіти молодого покоління, об’єднанню зусиль, виробленню спільного бачення інноваційних стратегій, проектів та ідей для розвитку Іллінецької міської ОТГ.

19 липня стартував перший урок школи молодіжної активності «ІДЕЯ змінює громаду». Перше навчання по написанню проектів провів волонтер Корпусу Миру США в Україні Ектор Рівера.

Довідка: Корпус Миру — неполітична, нерелігійна організація, яку було засновано Президентом США Джоном Кеннеді у 1961 році з метою професійного обміну та зміцнення миру та дружби між людьми різних національностей і культур. В Україні Корпус Миру працює з 1992 року на підставі двосторонньої угоди між Президентами США та України про започаткування програм Корпусу Миру в Україні.

Ідейні молоді люди є невичерпним джерелом інноваційних ідей. Вони хочуть бути залученими та змінювати світ!
Наступний приклад – відкриття молодіжного хабу в Комиш-Зорянської ОТГ.

Довідка: Хаб ­— локації зі значними технічними ресурсами для консолідації громади, народження нових ідей, реалізації соціальних проектів.

Відкриттю молодіжного хабу передував локальний аналіз громади на тему «Потреби молоді у змістовному дозвіллі». Молоді люди впродовж тижня мали змогу відповісти на питання: «Яких заходів для молоді не вистачає в нашій громаді?»

Загалом у громаді отримали 53 ідеї щодо зацікавленості молоді проводити свій вільний час з користю, також була проведена оцінка щодо готовності молоді до співпраці у досягненні спільних прагнень. Докладніше у сюжеті Телеканал TV5

Осторонь не залишається й Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації. Активна участь бібліотечних фахівців у реалізації молодіжної політики України та просування ідеї створення молодіжних просторів у бібліотеках як одного з напряму розвитку молодіжних центрів є надзвичайно важливим. Докладніше на сайті.

Бібліотекарям можна порекомендувати наступні напрями роботи з молодіжною аудиторією:

  • навички публічних виступів,
  • креативність та генерування ідей,
  • адвокація,
  • критичне мислення,
  • дебати,
  • медіаграмотність,
  • іноземні мови,
  • стартапи або проектні ініціативи.

Чи потрібно саме це молоді в громаді, молодіжному центру в бібліотеці, вирішувати вам. Наостанок пропонуємо власні напрацювання.

Створюйте можливості дієвого та активного включення молоді в життя громади. Проблема не в робочих місцях, а у відсутності бажання повертатися.

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: Із ПУЛЬСОМ у серці та БІБЛІОТЕКОЮ в душі – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)