Є взаємодія — буде результат!

Літо, серпнева спека, пора відпусток. Денна сієста навіює думки про відпочинок, повільний плин часу, неспішне читання та роздуми. Часом рутинні справи захоплюють. Здається, що лише за місяць бібліотекарі розпочнуть організовувати різні професійні локації. Будемо збиратись до Львівського бібліотечного форуму, готуватись до святкування Всеукраїнського дня бібліотек, обговорювати актуальні питання розвитку бібліотечної галузі із урахуванням регіональної специфіки…

Але все відбувається навпаки! Серпень такий собі транскордонний продуктивний місяць між літом та осінню, коли нам, бібліотекарям, випадає нагода налаштуватись на комунікацію, обговорення нагальних проблем, пошук конструктивних рішень. Тренінг, «круглий стіл», інтерв’ю, громадський пікнік — перелік подій, про які хочеться розповісти докладніше.

Останнім часом в українському суспільстві відбувається багато дебатів навколо питань трансформації або сталого розвитку бібліотек, ефективності бібліотечних послуг та, як наслідок реформування системи місцевого самоврядування, неспроможності об’єднаних територіальних громад утримувати бібліотечні заклади.

Розпочнемо з Вінницького регіону. Ще наприкінці минулого року за ініціативи  управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації робоча група здійснила низку візитів до ОТГ області з метою проведення моніторингу діяльності закладів культури. Він передбачав вивчення стану та ходу процесів децентралізації, в тому числі політичного (розподіл владних повноважень), фіскального (передача коштів на місця), культурного (забезпечення культурних прав громадян) тощо. Результати моніторингу були представлені наприкінці квітня на ХІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Бібліотека і книга в контексті часу» (тема року «Трансформація діяльності публічних бібліотек України»).

Професійні дискусії навколо питань функціонування бібліотек  об’єднаних територіальних громадах тривають. Отже 8 серпня представники бібліотечних закладів ОТГ Вінницької області відвідали тренінг «Механізми створення та функціонування бібліотек в ОТГ», що організував Вінницький центр розвитку місцевого самоврядування за сприянням Програми «U-LEAD з Європою». Спікерами заходу виступили експерт Вінницького ЦРМС з місцевих фінансів Інна Святна, президент Асоціації бібліотек Вінниччини Наталія Морозова, а також представники успішних громад області. Під час обговорення піднімали правові питання функціонування бібліотек та механізми побудови бібліотечної мережі в умовах децентралізації, про фінансування закладів, а також ознайомились із успішними практиками та досвідом роботи колег із ОТГ області.  Докладніше у матеріалі прес-служби Вінницької ОДА.

У Чернігові за «круглим столом» говорили про співпрацю бібліотеки, влади та громади. Тема для обговорення — «Бібліотека і громада: взаємодія в новому форматі» — вибрана Чернігівською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. В. Г. Короленка не випадково.

«Бібліотекарі — це лідери, активні громадяни своєї громади, тому і довіра до бібліотек дуже велика, —вважає Голова громадської організації «Центр Взаємодії» та ментор проекту «ПУЛЬС» Олена Костриця. — Але є й інший бік справи. Не завжди жителі громад розуміють, наскільки потужним ресурсом вони володіють. Головне завдання бібліотекаря в громаді — підвищення обізнаності громадян з питань реформ місцевого самоврядування. Бібліотека має стати центром активності із залученням фінансових і людських ресурсів.» Докладніше на сайті Бібліотеки.

Згодом спілкування відбувалось у сюжетах на «Українському радіо: Чернігівська хвиля» та «UA: Чернігів».

Докладніше з 35-ї хвилина програми «Полудень» 10.08.2018. Тема: «Бібліотека і громада: взаємодія у новому форматі». Учасники: голова ГО «Центр взаємодії» Олена Костриця, начальник відділу культури Корюківської РДА Юлія Сита, бібліотекар Михайло-Коцюбинської ОТГ Оксана Голич.

У студії «Теми дня» говорили з Оленою Кострицею — бібліотекарем, головою Громадської організації «Центр Взаємодії», та Оксаною Колесник — начальником відділу освіти Іванівської об’єднаної територіальної громади.

У рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) «Моя громада мій добробут» Грицівська селищна бібліотека (ОТГ, Хмельницька обл.) ініціювала діалог та запросила мешканців громади до обговорення важливого питання «Культурна економіка — розумна стратегія розвитку громад». Більше інформації на сайті Бібліотеки.

Чи доводилося вам бути учасником громадських пікніків? Саме таку ініціативу було започатковано у Смизькій ОТГ, що на Рівненщині. «Громадські пікніки “Нашій громаді два роки: історії маленьких перемог”» — своєрідна платформа для обміну досвідом, підведення підсумків за рік. Говорили про успіхи, яких добилися спільними зусиллями, про те, чого навчилися і де тепер можна використати нові знання. Успіхи громади: створення громадської організації «Асоціація ТЕЗА», успішна реалізація проектів «Лідери змін. Смига» та «Будуємо Україну Разом у Смизі», початок втілення у життя проекту «Рецепт щастя Смизької громади», проведення фестивалю «Ластівкаfest», створення ініціативної групи «Молодь Смизької громади», продуктивна діяльність разом із громадською організацією «Злагода», створення Молодіжної ради Смизької ОТГ.

Діалог став можливим завдяки проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що виконує Асоціація міст України в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Пікніки організовані Смизькою центральною бібліотекою та ГО «Злагода».

Ви ще розмірковуєте над питанням «З чого почати інформаційну компанію про реформу місцевого самоврядування»? А бібліотекарів з Овруцької ОТГ, що на Житомирщині, вже запросили з навчальним візитом до Сумщини! Зустріч з обміном досвідом «Вивчення кращих практик брендування та проведення фестивалів в ОТГ Сумської області» для делегацій ОТГ Житомирської, Вінницької та Чернівецької областей передбачав відвідини м. Глухів, Путивльської, Ново-Слобідської  та Тростянецької об’єднаних територіальних громад. За матеріалами прес-служби Овруцької міської ради.

Ну, ось такі вони, непосидючі бібліотекарі! Говорять про проблеми, пропонують місце для активностей та взаємодій, готові вчитися та навчати інших.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)