Зміни простір навколо себе − обери свій стиль

Оскільки освіта дорослих – це інструмент, що допомагає розвивати і потенціал окремої людини, і громади – треба навчитися бачити її у контексті соціальних сервісів.

За результатами проведених досліджень, члени Європейської Асоціації з освіти дорослих (European Association of Adult Education) дійшли висновку, що освіта дорослих може впливати на різні сфери діяльності людини і суспільства, зокрема: «Навички, необхідні для життя». Освіта дорослих може забезпечити для особи навички та навчальний досвід, які несуть у собі ряд переваг та слугують різним цілям: від базових навичок до вивчення мови, від курсів у вільний час до професійної підготовки, від сімейного навчання до охорони здоров’я, освіта дорослих може забезпечити ряд шляхів підтримки особи протягом її кар’єри та життя.

Люди відчувають, які знання і навички необхідні їм для участі в професійній, соціальній, політичній та культурній сферах життя. Бібліотека завжди була, є та буде середовищем для навчання. З часом лише оновлюються ресурси та пристрої.

Хочемо вам розповісти про ініціативу створення освітнього середовища для дорослих у Галицинівській ОТГ (Миколаївська область). Незабаром у селах Галицинове і Прибузьке буде відкрито два із п’яти перших філій Центра освіти дорослих Галицинівської сільської ради за підтримки DVV International в Україні, Програми USAID DOBRE і Громадської організації «Клуб сталого розвитку «Південна ініціатива».

У рамках проекту «Центр освіти дорослих як платформа активності розвитку Галицинівської ОТГ», буде розроблена і впроваджена освітня програма для дорослих з «Присадибного садівництва і ландшафтного дизайну».

Протягом вересня-жовтня місяця поточного року 20 представників молоді і 20 домогосподарок разом із людьми покоління 60+ отримають базис знань та вмінь із садово-паркового садівництва, зможуть спільно розробити свій перший проект з ландшафтного дизайну.

Відбулася перша зустріч з експертами з розробки даної програми.

Експерти тренерської групи «Інша освіта» радять дотримуватися наступних важливих засад, які мають поєднуватись в кожному освітньому заході:

«Вчитися в дії» − отримувати різні вміння під час практичної діяльності. Як це реалізується на практиці? В першу чергу, через велику кількість практичних вправ та обов’язкове опрацювання теоретичного матеріалу на практичному ґрунті.

Джерело: Ідея. Натхнення. Рішення: Посібник для тренерів неформальної освіти ІІ / Авт. кол.: Н. Трамбовецька [та ін.]. – Вид. 2-ге, переробл. і доповн. − Київ: Інша освіта, 2015. −103 с.

Для бібліотекарів Галицинівській ОТГ буде цікавим досвід зарубіжних колег.
Приклади: Серед бібліотек США останнім часом набирає обертів започаткування класів харчової грамотності, практик облаштування громадських садів, органічних ферм на присадибних ділянках бібліотек. Ініціатива щодо впровадження таких проектів виникла з огляду на те, що деякі бібліотеки обслуговують переважно економічно вразливі верстви населення. Приміром, починаючи з 2009 р., Публічна бібліотека м. Саут-Су-Сіті, штат Небраска (South Sioux City Public Library) почала збирати, зберігати та розповсюджувати серед членів громади насіння рослин. Як вважає директор цієї бібліотеки Девід Міксфорд, таке спрямування діяльності закладу було обрано тому, що багато жителів живуть у так званих «харчових пустелях, де продуктові магазини знаходяться далеко, а органічної їжі не вистачає».

Завдяки реалізації програми Бібліотечна Ферма (LibraryFarm) фруктовий сад налічує понад 200 яблунь та фруктових дерев, ягідних кущів. При цьому щороку при бібліотеці діють приблизно 20 гуртків із садівництва, консервування овочів та фруктів тощо.

В іншому закладі — Публічній бібліотеці Північної Онондага, штат Нью-Йорк (Northern Onondaga Public Library) — заходи програми Бібліотечна Ферма постійно удосконалюються, додано класи «Бджільництво 101», «Органічна боротьба зі шкідниками».

Джерело: Inklebarger T. Library to Farm to Table. Public libraries increasingly offer food production programs / Timothy Inklebarger // American Libraries. — 2016. — Vol. 47, # 11/12, November/December. — P. 18–19.

І наостанок. Якщо бібліотечна унікальна пропозиція зацікавить відвідувачів, це дасть змогу закладу культури зайняти гідне місце в культурно-освітньому просторі громади.

Хочеться побажати громадській організації «Клуб сталого розвитку «Південна ініціатива» досягти соціального ефекту від реалізації цікавої ідеї.

Сподіваємось, що згодом наша колега Людмила Кобилюх розповість бібліотечній громаді України історію успіху реалізації даного проекту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)