«Перезавантаження» сільських закладів культури в ОТГ.

Нещодавно газета “День” опублікувала матеріал Олесі Шуткевич «Перезавантаження» сільських клубів (Як на Вінниччині шукають шляхи для трансформації будинків культури в заклади нового типу?)

Розглядаються приклади функціонування закладів культури у співпраці між собою та варіанти їх подальшого розвитку, при викликах: по-перше, це існуюча інфраструктура об’єктів, які виконують культурні функції — є окремо школа з бібліотекою, сільська бібліотека та будинок культури або клуб; по-друге, часто навіть наявність об’єктів інфраструктури культури не гарантує активності в громаді — є великі клуби, в яких проводиться лише 1 — 2 заходи на рік, а є маленькі клуби, де і заходів багато, і гуртки та секції постійно працюють.

Маємо яскравий приклад ревіталізації сільського клубу і бібліотеки. В Іллінецькій ОТГ (Вінницька обл.) мешканці самі вирішили, що їм робити із такими закладами. Усі бібліотеки та будинки культури громада об’єднала під координацію Центру культури, мистецтва та естетичного виховання. Нещодавно заклад подав проект на створення інтерактивного публічного простору нового покоління в селі Павлівка, яка входить до громади. Іншими словами, старий сільський клуб із бібліотекою стане сучасним центром надання мультимедійних послуг.

«У Павлівці проживає понад 700 жителів, більшість із них до клубу не ходять, бо він уже давно втратив своє значення, а от бібліотеку відвідують. Книжковий фонд нараховує 5200 одиниць друкованої продукції. Абоненти бібліотеки — орієнтовно 350 осіб, особлива категорія — це школярі та літні люди з будинку для людей похилого віку «Віфанія», який діє на території громади. І хоча в бібліотеці відсутній телефонний зв’язок та інтернет, завдяки активній роботі її бібліотекаря, яка постійно проводить гурткову роботу та різноманітні заходи, заклад функціонує, але потребує «перезапуску», — розповідає начальник відділу стратегічного планування та інвестиційного розвитку Іллінецької міської ради Тетяна ГЕРМАН. — Тому плануємо створити інтерактивний публічний простір нового покоління. Основою такого місця стане сучасне обладнання й актуалізована база корисних медіаресурсів: безоплатний доступ до мережі інтернет, пошук інформації, друк, копіювання, оплата комунальних послуг, інтерактивне навчання (підготовка до вступу до ВНЗ, курси комп’ютерної грамотності, самоосвіта користувачів), а також творче дозвілля — майстер-класи, ігри, розваги. Центр буде цікавий і для школярів, і для людей пенсійного віку. Медіатека надасть можливість їм відкрити простір для спілкування, не втрачати контакти з рідними і друзями, влаштовувати віртуальні подорожі музеями світу, зрештою об’єднати їх за уподобаннями та інтересами. В цілому проект стане пілотним з погляду впровадження в інших сільських бібліотеках громади».

Головне завдання громад — створити простір для надання нових послуг, які б відповідали запитам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)